Топ-5 коштовних каменів

Рідкісні види каменів: найдорожче коштовне каміння світу

Ми звикли до переліку натурального каміння, що на слуху серед ювелірних майстрів. Вважається, що ми знаємо які коштовні камені для виробництва ювелірних виробів використовуються і ми можемо їх купити в будь-якому салоні – діаманти, смарагди, сапфіри, топази. Але у світі зустрічаються такі рідкісні камені, про які нам навіть не доводилося ніколи чути й зустріти їх можна лише в гемологічному довіднику. Колекціонери влаштовують справжнє полювання за такими самоцвітами та протягом життя навіть не завжди здобувають шанс хоч одним оком поглянути на них. Шанс побачити такі мінерали настільки малий, що наближається до нуля. Ми зібрали список які є дорогоцінні камені, зустріти яких - справжній успіх.

Унікальні та невідомі дорогоцінні камені

Трапляються рідкісні камені, ціна яких настільки висока, що браслет доріжка з діамантами здасться дитячою іграшкою на тлі такої оцінної вартості. Вони рідко зустрічаються у природі та високо оцінюються колекціонерами. 

  • Сапфір Папараджу. Характеризується оранжево-рожевим кольором і видобувається на Шрі-Ланці, Танзанії та Мадагаскарі. Зустріти його сьогодні дуже складно, адже найдорожчий дорогоцінний камінь було знайдено та куплено у місці видобутку за 18 тис. доларів понад 20 років тому. Вага його становила 1,65 карата. Видобуток такого каміння сьогодні здійснюється шляхом нагрівання, проте вартість отриманого таким чином каміння нижча, ніж натурального.

  • Турмалін Параїба - самоцвіт насиченого синьо-бірюзового кольору. Вперше його виявили 1987 року на бразильських родовищах у штаті Параїба. Ще цей рідкісний мінерал було знайдено на Мадагаскарі та Мозамбіку.

  • Олександрит теж належить до унікальних самоцвітів. Цей рідкісний камінь має властивість змінювати колір за різного освітлення. Це камінь, що змінює колір від зеленого до червоного.

Рідкісність завжди сприяє ексклюзивності натурального самоцвіту. А коли мова заходить про каміння, то за малої кількості в природі знаходження таких мінералів ще більше скорочується, що впливає на їхню вартість. І ціна ювелірних прикрас із ними може стати вигідною інвестицією у майбутнє. Це вибір для тих, хто думає про завтрашній день. 

Можна розмістити дорогоцінні каміння за цінністю та рідкістю у порядку зростання:

10. Єремеєвіт - камінь із сімейства боратів входить до числа рідкісних каменів світу. Був названий на ім'я відкривача П. Єрємєєва. Вчений виявив мінерал у 1883 році у південно-східній частині Забайкальського краю. Спочатку його прийняли за різновид аквамарину і лише з часом виявили, що це окремий самоцвіт.

Виявлені зразки характеризувалися світло-блакитним кольором. Але також у природі зустрічаються й інші види - від безбарвного до зеленого і навіть світло-димчастого. Найдорожчі цінні камені із них – світло-блакитні. Твердість 7 – 7,5 за шкалою Мооса.

Середній видобуток на рік становить близько трьох одиниць. Але при цьому ціна їх не надхмарна - приблизно 1500-2000 доларів за карат.

9. Тааффеїт. Це дорогоцінне каміння було вперше відкрито графом Річардом Таафе на території Дубліна в 1945 році. Серед добутих на родовищі зразків шпінелі один вибивався із загальної кількості та був відправлений на експертизу. У Лондонській лабораторії було виявлено, що цей мінерал раніше не зустрічався і подальші дослідження довели, що за хімічним складом він є середньо між хризоберилом і шпінеллю.

Це мінерал від безбарвного до ніжно-зелено-рожевого. Зустріти його можна лише на Шрі-Ланці та кількох китайських родовищах. Його рідкість дуже висока - на 1 млн алмазів можна знайти не більше одиниці таафеїту. 1 карат оцінюють у 35 000 доларів.

8. Пудреттеїт. Рідкісні види каменів було знайдений у 1960-х роках у Канаді. Названий був за аналогією з ім'ям сімейства, що володіє кар'єром, у якому було виявлено родовища каменю. Його відрізняє ефект плеохроїзму – при різному типі освітлення його колір коливається від безбарвного до пурпурово-рожевого. Одноосібним постачальником є Канада і ціна 1 карата дорівнює 3000-5000 доларів.

7. Музгравіт - самоцвіт із подібним мінералогічним складом, що і таафеїт. Знайдено на півдні Австралії, кілька зразків також виявили на Мадагаскарі, Антарктиді. Може бути різного кольору, але частіше можна зустріти дорогоцінний камінь зеленого кольору або фіолетового. За оцінками у світі існує всього близько 8 огранених каменів. Вартість одного карата від 2000 до 6000 доларів.

6. Грандидьєріт. Ці камені дорогоцінні вперше було знайдено в 1902 році на Мадагаскарі. Його характерна відмінність – ефект тріохроїзму. Незвичайно гарний самоцвіт відливає одразу трьома квітами - чорним, безбарвним та синьо-зеленим. І хоча відкрили його понад 120 років тому, за цей час було видобуто близько 20 зразків, які підходять для огранювання. Він має дуже тендітну структуру при твердості 7,5 за Моосом. Погано піддається обробці. 1 карат оцінюється в 40 000 – 50 000 доларів.

Топ-5 коштовних каменів

Топ-5 коштовних каменів

Продовжити список можуть п'ять каменів, кожен з яких може гордо мати назву - найрідкісніший камінь у світі.

5. Бенітоїт. Мінерал характеризується насиченим синім кольором. Коштовний камінь був знайдений в 1906 році в окрузі Сан-Беніто, Каліфорнія, чим і заслужив свою назву. Його відхиляє здатність світитися під ультрафіолетовим світлом біло-синім кольором.

Оскільки цей камінь можна знайти виключно в Каліфорнії, то в 1984 він був визнаний каменем штату. Камені вагою 1-2 карати оцінюються в 5000-6000 доларів. А великі зразки у продаж не потрапляють, а стають національним надбанням і зберігаються в Американському музеї природничої історії та Смітсонівському інституті.

4. Маджорит. Це різновид граната яскравого фіолетового кольору, що виходить внаслідок величезного тиску на мінерал під глибиною 400 км. Рідкісні дорогоцінні камені назви одержують на честь вчених, які відкрили їх вперше. Так, фізик Алан Маджор став батьком цього каменю, виявивши такий зразок у 1970 році на території Західної Австралії.

Виділити окремі родовища цього каменю не можна, адже він поодинці зустрічається у різних країнах. Наприклад, у 2004 році такий мінерал був знайдений у Франції.

Є цікаве припущення, що якщо людство освоїть космос, а саме Місяць або Марс, то вартість такого мінералу різко впаде вниз, адже ці планети мають оптимальні умови для утворення такого каміння. А поки що всі знайдені екземпляри продаються виключно на аукціонах і найдорожчий зразок вагою 4,2 карати коштував 6,8 млн доларів.

3. Трійку лідерів списку “Найрідкіший дорогоцінний камінь” відкриває пейніт. Мінерал від оранжево-червоного до коричнево-червоного кольору нагадує зовнішнім виглядом топаз, майже чорні дорогоцінні камені. З моменту відкриття 1956 року дослідником мінералів Артуром Пейном знайшли лише три маленьких зразки. А в 2005 році пейніт був занесений до книги рекордів Гіннеса як найбільш рідкісний дорогоцінний камінь у світі. Але ненадовго – було відкрито ще одне місце покладів у М'янмі.

Усі знайдені зразки знаходяться у приватних колекціях. А ті, що можуть видобути, потрапляють або в музей, або відлітають з аукціону, тому обчислити приблизну вартість таких мінералів неможливо - верхньої межі просто не існує.

2. Червоний берил. Дуже рідкісний камінь був відкритий мінералогом Мейнардом Біксбі та отримав назву біксбіт. Зустріти його можна в одному місці - горах Вахо-Вахо, штат Юта. Середня вартість 1 карата оцінюється приблизно 10000 доларів. При цьому купити такий мінерал практично нереально і колекціонери полюють його ще до моменту попадання їх на аукціон.

Найрідкісніший дорогоцінний камінь у світі

Перше місце по праву займає червоний алмаз - найкрасивіший камінь у світі, цінний та рідкісний. І якщо щодо рідкості ще можна посперечатися, то у вартості йому немає рівних. У природі знайдено дуже мало зразків такого мінералу і кожен із них не досягає навіть 1 карата. Видобути його можна лише в одному місці – на руднику Аргайл, Австралія. Ціна за 1 карат стартує від 1 млн доларів. Оскільки з кінця 2020 року родовище запечатано, то очікується подальше зростання вартості червоних алмазів.

Колір мінералу - чистий, насичений червоний, без відтінків коричневого або помаранчевого. Усього знайдено до сотні таких зразків. Природа утворення такого кольору пов'язана із пластичними деформаціями кристала алмазу.

Топ-5 коштовних каменів