види огранки

Види огранювання дорогоцінних каменів: цікаві факти

Краса натуральних вставок у дорогоцінних прикрасах зачаровує своєю неповторністю та численними відтінками, які дарує нам природа. Залишитися байдужим дуже складно перед лицем такої нереальної краси. Але давайте відверто - буде відвертою брехнею стверджувати, що сяйво цих мінералів природне. Розкрити потенціал каміння майстрам допомагають всілякі види огранювання каміння. Ювелірні майстри використовують процес огранювання натурального кристала, щоб розкрити його внутрішній колір, сяйво та гру палітри відтінків. Щоб зробити геометрично точні та правильні грані обов'язково потрібно знати вид, твердість, щільність, чистоту та інші характеристики й види каменів. Так із простих заготовок необробленої породи майстри створюють чудові шедеври.

Що таке огранювання?

Таке поняття як огранювання дорогоцінного каміння виникло вже близько 6 століть тому. На початку майстри ювеліри лише підкреслювали натуральні грані мінералів. Але спочатку форму кристалів ніхто не змінював. Сам процес ограновування був досить простим - каміння примітивно терли одне про одного тим самим поліруючи їх поверхню.

А ось древні індіанці пішли трохи далі й процес ограновування каміння вийшов на новий рівень. При використанні ковадла вони подрібнювали алмази в дрібний порошок, яким потім покривали шліфувальний круг. А потім за допомогою цього круга обробляли поверхню алмазів.

Наступний крок в обробці натуральних порід каменів у XV столітті зробив Людовік ван Беркем. Його досягненням стало огранювання у вигляді краплі. Сучасні ювеліри таким видом обробки надають блиску лише дрібним каменям.

Поступово майстри з різних країн розробляли дедалі складніші технології огранювання для каменів різних розмірів та форм. А у XX столітті виникло фантазійне огранювання каменів, кількість граней у яких досягала 146.

Огранка каміння: популярні форми

Сьогодні тип огранювання для певного каменю визначають за допомогою комп'ютерних технологій, виходячи з характеристик вихідного матеріалу. При цьому можна підходити до питання, виходячи з двох варіантів:

  • комерційний. Метою такого огранювання є максимальне збереження ваги.

  • створення каменю з ідеальними кутами та пропорціями шляхом бездоганної роботи за стандартами.

Якісна огранка каміння дозволяє створити камінь, що відбиває максимальну кількість світла, яке потрапляє до нього. При попаданні на фасети промені світла не йдуть униз, а повертаються вгору через майданчик. Найкраще ограновування дає максимальні види відбивання світла, що не розсіюється всередині.

Найбільш популярне огранювання каменів у сучасній ювелірній моді:

  • кушон

  • радіант

  • принцеса

  • ашер

  • кругла

  • серце

  • триліант

  • овал

  • груша

  • смарагдове

  • маркіз

  • багет

Огранка багет: особливості

Огранювання багет вперше виникло в 1920-1930 роках в епоху популярності стилів ар-деко та модерн. Його популярність обумовлена простими лініями та оригінальною геометричною формою. Цей вид підходить для будь-яких виробів, окрім браслетів. Сьогодні це одна з популярних огранок для обручок. Важливо звертати увагу, що з такими прикрасами слід поводитися дуже дбайливо через кути, що виступають.

При обробці "багетом" потрібна менша кількість зрізів, ніж при інших. Це бюджетний варіант огранювання. Тому він використовується тільки для каменів абсолютної чистоти, адже навіть невеликі дефекти будуть помітні.

види огранки

Овальна огранка каменів

Камені такого типу знайшли своє застосування для намист, кілець, сережок та підвісок. Огранка овал каменів було створено наприкінці 1950 року і стало різновидом круглого. Овал характеризується витягнутою формою та клиноподібними гранями. Довгий силует став перевагою, створюючи видимість масивнішого каменю. Крім того, золота каблучка з таким каменем створює ефект витонченої долоні з довгими пальцями.

Огранка кабошон

Огранювання каміння кабошон - це вид обробки, при якій камінь має плоску основу з півкола певної форми без насічок. Ограновування  вперше застосовано у Франції й отримало назву від слова “cabche”, у перекладі “голова”.

Традиційно огранювання ювелірного каміння кабошон виконане овальним. Але також трапляються і грушоподібні, круглі варіації. Цей тип підходить для каміння з невисоким заломленням світла, а також з наявністю вад і включень, які виглядатимуть виграшно при такій поверхні. Найкраще підходить для такої форми напівдорогоцінне каміння види - лунний камінь, опал, нефрит, рожевий кварц та ін.

Ідеальна огранка принцеса

Огранка принцеса за популярністю поступається тільки класичному круглому ограновуванню. У порівнянні з квадратним огранюванням вона характеризується великою кількістю граней, що з більшою силою відображають промені світла. Найкраще цей вид підходить для прозорих кристалів. Це дорогоцінні камені види - алмаз, смарагд, морганіт, кварц, гранат та ін.  При такій обробці можна зберегти найбільшу вагу каменю.

Цей тип ограновування з'явився наприкінці 60-х років. При обробці вихідний матеріал втрачає менше ваги, ніж при круглій. Але варто звертати увагу при закріпленні у виробі дбайливо фіксувати ніжні кути ограненого кристала. Причому в сережках навантаження на камінь менше, ніж у каблучках - у цих прикрасах ризик пошкодження не такий високий.

Огранка груша

Ніжна огранка груша - похідне від круглої. Його відрізняє краплеподібна форма. Таке поєднання вигідно відбиває світло і дарує вишукане сяйво. Огранювання такого типу вимагає досягнення ідеальної симетрії – вершина обов'язково має сходитися з центром заокруглення. Тоді сяйво досягає свого апогею. Види дорогоцінних каменів з прозорою структурою підійдуть оптимально для такої обробки.

Цей тип обробки мінералу оптимально підходить для сережок-підвісок або підвісок на ланцюжок.

інші види огранки

Інші види огранки каміння

Однією з найпопулярніших видів обробки, яка застосовується для будь-якої прикраси стала кругла. Її винахід припав на початок XX століття. У цей період активно знайшли своє застосування пили з алмазним напиленням, здатні шліфувати найтвердіші камені - алмази. Еталонною огранкою вважається та, що налічує 57 граней. Така форма для каміння дає шанс досягти найвигіднішого поєднання блиску та глибини. Крім того, міцність каменю з таким огранюванням найвища. Дрібні алмази обмежуються кількістю 33 та 17 граней. Однак втрати мінералу при такій обробці значні, тому каміння з круглою обробкою коштує дуже дорого.

 

Часто зустрічається ограновування маркіз. Свою назву вона отримала на честь маркізи де Помпадур, адже форма каменю нагадувала її чарівну посмішку. Недоліком такого виду стали крихкі кутові грані. Вони дуже вразливі перед ударами, оскільки створювалися для аристократичних верств суспільства.

 

Ограновування смарагдове отримало свою назву через те, що ще в XIII столітті застосовувалося для обробки кольорових мінералів. Отриманий результат відрізняється широкими фасетами, що мають форму октагон. Потрібно використовувати мінерали високої якості з гарною чистотою. Гра світла не така висока, проте підкреслюється колір і чистота.

 

Заслуговує на увагу також огранка квадрат - каміння має стильний вигляд внаслідок однакової довжини всіх сторін. Всі грані наносяться у суворій послідовності. Отриманий камінь має вигляд піраміди зі зрізаною вершиною.

 

Різні види каміння при відповідному огранюванні засяють ще більше і зможуть стати гідною прикрасою дорогоцінного виробу. А тип огранювання, кількість граней, розміри та полірування вибирає ювелір виходячи з вихідного матеріалу.