Камінь турмалін

Камінь турмалін: значення, властивості, кому підходить

Турмалін камінь відомий людству давно. Ще з часів Візантійської імперії цей мінерал високо цінувався за свою надзвичайну красу та різноманітність кольорів. Турмалін купити могли дозволити собі навіть не всі правителі держав, настільки дорого він коштував. Його палітра кольорів величезна та різноманітна. У минулі часи купці здобували статки, видаючи різні види турмаліну за найдорожчі дорогоцінні камені. Варто розібратися, що таке турмалін, що це за загадковий камінь, здатний обдурити навіть фахівців.

Безбарвному турмаліну дають колір домішки хрому, заліза, марганцю чи інших хімічних елементів. Твердість за шкалою Моосу досягає 7-7,5 одиниць із досить високою щільністю. Попри це його вважають досить тендітним мінералом.

Фізичні властивості:

  • скляний блиск

  • прозорий

  • нерівний злам

Його відрізняє здатність виробляти електрику. Деякі зразки мають властивість плеохроїзму - змінювати відтінок при різному типі освітлення.

Історія походження каменя

Попри популярність та поширення мінералу турмаліну в природі досі достеменно невідомо, хто і коли вперше знайшов цей самоцвіт і став його першовідкривачем. Навіть точаться справжні суперечки, кому ж належать перші письмові свідчення та згадки про нього.

  1. Перша гіпотеза - це книга 1707 пера І. Сміта "Цікаві роздуми безсонними ночами".

  2. Друга – каталог мінералів 1711 року випуску Пауля Германна. Завдяки своїй лікарській практиці на Цейлоні з 1672 по 1677 роки він мав можливість вивчити й зібрати цілу колекцію каменів і створити каталог. Але про нього стало відомо лише після його смерті. Він помітив турмалін у своїх записах як “хризолітовий турмалін з острова Цейлон”. Назва походить з сенегальської та може бути трактована як "Різноколірний камінь".

Родовища каменю досить поширені й зустріти його можна в різних породах: сланцях, граніті, пегматиті та гнейсах. Найцінніші самоцвіти перебувають у Бразилії. Але також його родовища присутні в Росії, Канаді, США та Шрі-Ланці. Використовувати усі здобуті зразки в ювелірній справі неможливо, тому що не підходять добір за колірними критеріями. Залежно від його палітри та прозорості визначають, який же камінь був здобутий – дорогоцінний чи напівдорогоцінний, а то й зовсім технічний. Технічний камінь турмалін значення має у виробництві в оптичній промисловості або у виготовленні деталей.

Сьогодні турмалін вирощують лабораторним способом, але ціна його не поступається натуральному, тому рідко можна знайти вирощений кристал. Витрати його створення в лабораторних умовах дуже високі.

Види, кольори та відтінки каменя

У більшості випадків мінерали розрізняють за колірною гамою, але також можуть бути й інші варіанти класифікацій:

  • за ступенем поширення

  • прозорості

  • родовищу

Величезну різноманітність видів навіть перерахувати складно. Турмалін властивості має різні, але найпоширеніші з них:

  1. Рубеліт. Це представники червоного та рожевого кольору. Найкращі їх зразки були аналогами рубінів і продавалися як червоні корунди.

  2. Шерл. Відрізняється глибоким чорним кольором, який дарує йому велику кількість домішок заліза. Це непрозорий представник сімейства та рідко використовується в ювелірній промисловості. Велике значення він має для магічних та окультних фахівців.

  3. Поліхромний турмалін. До них відносяться зразки із включеннями двох і більше кольорів. Незвичайний вигляд та рідкість природно впливають на вартість.

  4. Параїба. Це блакитний турмалін, що видобувається на бразильських та африканських родовищах. Завдяки їх властивості не відкидати тіні вони здаються ідеально прозорими. У світі немає аналогів за вартістю.

  5. Турмалін кавуновий. За назвою зрозуміло, що такий мінерал нагадує скибочку кавуна. Його внутрішня частина – кольору малини з чорними вкрапленнями, а зовнішня – зелена. Приголомшливе забарвлення приваблює до нього не тільки поціновувачів кавунів.

  6. Хамелеоніт. Судячи з найменування - він здатний змінювати колір у різному світлі. Якщо на вулиці такий самоцвіт зелений, то в приміщенні він змінює своє забарвлення на рожевий чи червоний. Це відбувається тому, що складові каменю мають властивість по-різному відбивати різні види променів світла.

  7. Індиголіт. До цієї категорії включені всі представники синього кольору. Особливою цінністю вирізняються темно-сині зразки. Іноді це сировину для підробки турмаліну параїбу.

  8. Хром-турмалін. Велика кількість хромистих складових дає каменю глибокий зелений колір. Висока схожість зі смарагдами цінується ювелірними майстрами й дозволяє широко використовувати це каміння.

  9. Ахроїт (ельбоїт). Це безбарвний турмалін, який часто використовується в ювелірних прикрасах для заміни діамантів.

турмалін

Турмалін: магічні та лікувальні властивості

Турмалін магічні властивості має широкі та використовується у вигляді амулетів та талісманів, а також для всіляких ритуалів у спіритичних сеансах або у практиці самопізнання. Напрямок його дії залежить від кольору каменю:

  • Рожевий турмалін дарує жінці, що його носить, привабливість і чарівність в очах протилежної статі. Допомагає знайти свою долю та сімейне щастя.

  • Представники зеленого кольору стануть справжньою знахідкою для творчих професій. Він дарує натхнення та бажання створювати. Окрім того, це захисники від негативу.

  • Шерл захищає на енергетичному рівні від вроків.  Чорний турмалін властивості має у захисті від фізичних каліцтв - від падінь, переломів, ударів та ран.

  • Індиголіт сприяє бажанню вчитися та стане чудовим супутником для учнів та студентів. Покращує інтелектуальні здібності та допомагає зробити правильні висновки.

  • Безбарвні ідеальні для медитативної практики, розвивають інтуїцію.

Також має турмалін лікувальні властивості, які розділені залежно від кольору. Його корисність підтверджують лікарі та літотерапевти. Мінерал у будь-якому кольорі приносить організму неоціненну користь. Він насичує клітини киснем. Причому розмір його не має значення.

  1. Зелений турмалін допомагає при хворобах нирок, печінки та серця, а також стимулює імунну систему.

  2. Сині представники покращують роботу гормональної системи та пришвидшують обмінні процеси. Це чудовий помічник при схудненні.

  3. Блакитний турмалін камінь кому підходить так це людям, які бажають покращити своє сексуальне життя.

  4. Червоні сприяють покращенню роботи серцево-судинної системи.

  5. Жовтий знімає стрес та тривогу, заспокоює нервову систему. Його застосовують при безсонні та депресії.

Важливим пунктом використання каменю в медицині стала відповідь на питання - чому турмалін гріє? Вважається, що турмаліновий пояс чудово лікує хвороби опорно-рухового апарату шляхом передачі організму людини теплової та електромагнітної енергії.

Не можна використовувати турмалін з лікувальною метою при:

  • вагітності

  • грудному вигодовуванні

  • хворобах щитоподібної залози

  • високій температурі

Кому підходить камінь турмалін

Астрологи роблять припущення що камінь турмалін підходить всім без винятку знакам зодіаку. Але по-різному впливає залежно від палітри кольорів. Наприклад, рожеві, червоні та золоті зразки підійдуть представникам вогняних знаків зодіаку. Зелені та блакитні – чудові супутники для представників водної стихії. А знаки, які стосуються стихії Води та Землі вибирають мінерали абсолютно будь-якого кольору.

Ювелірні прикраси із турмаліном

Турмалін це представник повітряної стихії. Тому астрологи стверджують, що прикраси з турмаліном не можуть комбінувати із камінням стихії води. Адже це може спричинити несприятливі вібрації, що погано впливають на організм. Небажано включати в прикраси олександрит, аметист, опал, лазурит, перли. Також чудово поєднується з гранатом.

Підібрати прикраси у золотій чи срібній оправі можна на будь-який смак. Різноколірні варіації та рішення дають можливості для кожного – сережки з турмаліном, кільця та підвіси стануть гідною прикрасою та будуть гордістю колекції.