Історія походження каменя морганіт

Рідкісний камінь морганіт та його властивості

Безліч загадок і незвичайна краса характеризують морганіт камінь. Рідкісний напівдорогоцінний мінерал ніжно-рожевого кольору, порівняний хіба що з відтінком м'якоті суниці підкорив серця багатьох. Рожевий берил здавна вважається талісманом щастя та гармонійних стосунків. Морганіт властивості має широкі та цікаві і познайомитися з ним варто кожному.

Де видобувають морганіт

Морганіт відомий людству нещодавно - його було відкрито лише 1910 року. І цілий рік провів без назви. Лише 1911 року йому надали назву, пов'язану з ім'ям відомого банкіра-філантропа Моргана із США.

Друге ім'я каменю – вороб'євіт. Так мінерал був названий на честь свого відкривача російського дослідника-вченого Воробйова В.І., що першим виявив цей різновид берилу на Уралі.

Крім таких імен, самоцвіт має ще назву аметист-бальзатин. З приходом ХХ століття була спроба привласнити ще одну назву "рожевий смарагд", пов'язану зі структурою каменю. Проте надто пафосне, воно не прижилося. Сьогодні мінерал відомий у всьому світі, як "морганіт".

Родовища натурального каменю стосуються пегмантитових пород магматичної природи. Їхня характерна особливість у тому, що екземпляри часто мають величезні розміри. Іншою відмінністю є наявність різноманітності каменів у покладах породи - топаз, кварц, смарагд, аквамарин та ін.
У ювелірному світі використовуються камені, здобуті у бразильському місті Урукум, Ітамбакурі. Родовища вороб'євіта також існують на Мадагаскарі, а також у США (штати Юта та Каліфорнія), Африці, Афганістані, Китаї. Також є поклади на Уралі, але активний видобуток не ведеться.
Іноді знаходять камені гігантських розмірів. Приклад – знайдений на території

Росії екземпляр вагою 600 карат. Він зберігається в Ермітажі. Не менш цінний та відомий зразок, знайдений на Мадагаскарі, має вагу 1625 карат. Він зберігається у Королівському музеї Онтаріо.

Де видобувають камінь морганіт

Хімічні властивості каменю морганіт

Існує питання дорогоцінний чи напівдорогоцінний це мінерал. Воробєвіт відноситься до рідкісних напівдорогоцінних каменів. Це різновид берила зі складовим компонентом у вигляді марганцю. Відповідно колір мінералу коливається від блідого рожевого, персикового до насиченого фіолетового. Колірна гамма виходить за рамки рожевого кольору. До специфічних властивостей морганіту відноситься часта наявність включень, каламутних ділянок або туманностей. Така особливість є характерною для всіх мінералів берилової групи. Наявність у складі сторонніх включень робить акцент на природному походженні каменю дарує йому особливу ауру.

Характерні для мінералу включення:

  • Газоподібні
  • Перисті
  • Рідкі
  • Рутилові
  • Піритові

Від числа включень залежить колір та прозорість каменю. Чим більше домішок, тим він темніший. Найбільш цінні зразки - прозорі.

Твердість морганіта – 7.5-8 за шкалою Мооса. Щільність 2.6 – 2.9 г/см3. Він тендітний, як і смарагд, через велику кількість вставок і пористих ділянок. Тому вітається дбайливе носіння прикрас з морганітом.

Лікувальні та магічні властивості морганіту

Шанувальники східної культури цінують вороб'євіт за його цінні властивості магічного характеру.

  • Це талісман для душевного спокою. Допомагає впоратися із тривожністю, проблемами зі сном, нав'язливими думками.
  • Магніт для успіху. Вважається, що камінь допомагає заманити удачу, розкрити приховані можливості та зустріти кохання. Кожен отримає те, чого найбільше потребує: кар'єристи - просування кар'єрними сходами, творчі особистості - натхнення.
  • Уберігає від негативного магічного впливу. Це сильний захисник від порчі, пристріту або навіть нещасного випадку. Всю погану енергетику морганіт розсіює поблизу свого власника. Для дітей він стане талісманом, що оберігає від бід і зробить малюка поступливішим і розважливішим.

Магічні властивості морганіту у ролі зберігача домашнього вогнища. Для чоловіка стає стимулом стати зразковим чоловіком, а для дружини – посилити жіночу привабливість.

  • Усуває конфлікти у парі та сприяє розумінню
  • Справжній перетворювач для скромних особистостей. Кожен, хто носить самоцвіт, стає більш привабливим та впевненим у собі. Він буквально випромінює харизму, дарує блиск у власних очах.

Так і вироби з морганітом активно застосовуються в лікуванні:

  • Гінекологічних захворювань
  • Хвороб нервової системи (депресії, нервових розладів)
  • Допомагає адаптуватися у новому оточенні
  • При болях у спині та лікуванні суглобів
  • Використовується для покращення роботи серцево-судинної системи.

Справжню силу має лише натуральний мінерал, штучний не несе у собі енергетичного заряду та сили справжнього вороб'євіта.

Яким знакам гороскопа підходить морганіт

Носити прикраси з морганітом астрологи радять усім знакам зодіаку. Але на кожен окремий знак він має різне значення:

  • Скорпіони позбавляться меланхолійних думок і зможуть впоратися з депресивними настроями
  • Раки зможуть вберегти кохання та стосунки
  • Для Риб дасть можливість покращити взаємодію з навколишнім світом

Інші знаки будуть відчувати цінність каменю на легшому рівні і не так сильно. Що означає камінь для:

  • Леви та Стрільці, народжені під захистом стихії вогню, можуть носити вороб'євіт у ролі оберегу від порчі, пристріту, негативної енергетики та хвороб.
  • Знаки повітряної стихії покращать концентрацію уваги. Для Близнюків морганіт допоможе розкрити приховані можливості. А Водоліям допоможе уникнути негараздів та неприємностей.
  • Земні знаки вважаються справжніми трудоголіками. Їм вороб'євіт допоможе піднятися кар'єрою і досягти висот. Діві та Козерогу подарує спокій. А Тельцю принесе впевненість у незрозумілих ситуаціях.

Прикраси з морганітом