Історія та значення каменю малахіт

Історія та значення каменю малахіт

Малахіт камінь - один із найдавніших мінералів, відомих людству. Вишуканий зелений колір заспокоює та налаштовує на мирний лад. Прикраси з яскравим зеленим самоцвітом в оправі дорогоцінного каміння - заповітна мрія багатьох шанувальниць ювелірної майстерності. Виробний камінь завоював безліч шанувальників у всьому світі і став символом виконання бажань та жіночого щастя.

Місце народження малахіту

Сьогодні вже важко відповісти точно на питання, коли було відкрито мінерал. Це один із найдавніших самоцвітів, які були відомі людству. Згадки про зелений мінерал зустрічаються у роботах давньогрецьких учених Теофраста та Плінія Старшого. На той час його пов'язували з ім'ям богині Хатор, яка опікувалася сім'єю, жіночою родючістю та красою.

Існує версія походження назви каменю від слова “malach” - мальва. Адже його палітра та розташування візерунка нагадує цю квітку. Або від слова "malakos" - м'який. За фізичні властивості. Залежно де видобувають малахіт, змінюється його структура і колір.

Фізичні та хімічні властивості мінералу

Малахіт - це корисна копалина, мінерал, утворений на підставі мідної руди. Грунтові води, проходячи через поклади мідних руд і навколишніх вапняків, насичуються елементами (сульфатними, мідними й карбонатними іонами) і вимивають всілякі порожнечі. При досягненні необхідної концентрації елементів у воді вони осідають на поверхні. Таким чином і з'являється самоцвіт.

Малахіт властивості – це виробний камінь невеликої твердості. За шкалою Моос вона досягає 3,5-4 одиниці. Являє собою основну сіль міді та вугільної кислоти. Внаслідок такого складу був основним джерелом видобутку міді.

Колір каменю коливається від зеленого, бірюзового до темно-зеленого, практично чорного. Блиск матовий, при кристалічній формі – скляний.
Розчиняється у соляній кислоті. Реакція супроводжується шипінням та виділенням вуглекислого газу. Руйнується аміаком - при контакті набуває гарного блакитного відтінку.

Малюнок може мати різноманітний. Залежно від цього виділяють різновиди:

  • стрічковий
  • концентрично-круговий
  • петельчастий
  • струїстий

Залежно від того, якого кольору мінерал поділяється на два основні види:

  • бірюзовий. Широко поширений і цінний. Легко піддається обробці Волокна розташовуються паралельно і утворюють рівні шари. Кольори від світло-зеленого, смарагдового, із блакитним відтінком.
  • плісовий. Важче піддається обробці в силу своєї зернистої структури. Волокна розходяться в різні боки радіально. Колір темно-зелений до чорного.

Зустріти підробний зразок досить малоймовірно, оскільки процес підробки набагато витратніший, ніж ціна натурального каменю. При підозрі потрібно придивитися до малюнку на камені – у натуральному зразку смужки мають концентричний вигляд, а у підробці вони перериватимуться. Є також спосіб – крапнути кислотою на поверхню – проте при цьому виріб буде безповоротно зіпсовано.

Властивості малахіта

Цілющі та магічні властивості малахіту

З давніх часів відомі здібності самоцвіту впливати на здоров'я людини. Контакт з ним сприятливо впливає на людину:

  • виліковує від шкірних захворювань
  • допомагає при хворобах кісток та суглобів
  • корисний при нападах астми
  • покращує зір
  • допомагає позбутися зубного болю
  • регулює роботу ШКТ
  • рятує від депресії

Цілющі властивості мінералу найбільш цінні у світлому відтінку.
З давніх пір було відомо що таке малахіт і наскільки вражаючі його магічні якості. На Русі вірили, що, маючи такого супутника, можна навчитися мові всього живого, отримати дар невидимості.

У сучасному світі фахівці стверджують, що постійне носіння дорогоцінних прикрас з каменем малахіт у сріблі зокрема зробить нерозривний зв'язок з ангелом-охоронцем. Подарує заряд сил і покращить інтуїтивне мислення. У магії його застосовують як оберіг для дітей. Малахіт магічні властивості має дуже сильні та допоможе впоратися з життєвими ситуаціями, де потрібна удача та захист від поганих помислів.

Кому можна носити прикраси з малахітом та чим вони корисні

Має велике значення для творчих натур, оскільки привертає увагу оточуючих. Кому можна носити його, так це самотнім людям, оскільки допомога його у здобутті сімейного щастя незамінна. Кільце або намисто з малахіту зроблять дівчат привабливішими в очах чоловіків. Значення каменю малахіт для жінок досить великі і включають допомогу у виконанні заповітного бажання.

По гороскопу підходить майже всім знакам зодіаку:

  • Діви та Скорпіони зможуть проявити свої найкращі якості
  • Терези стануть спокійнішими і зміцнять здоров'я
  • Тільцям надасть допомогу у виконанні бажань
  • для Левів стане дороговказом, що вкаже правильний напрямок між кар'єрою та родиною.

Раки - це ті, кому не можна носити цей самоцвіт в силу їх вразливої та недовірливої натури.

З чим можна поєднувати малахіт

Вважається, що найкраще виробний самоцвіт виглядає в моно-прикрасах. Це камінь-одинак, який заохочує аскетичний стиль. Незважаючи ні на що, він привертає увагу оточуючих, допомагає знайти кохання і розбавити відносини часткою романтики.
Дуже не любить сусідства дорогоцінним камінням - рубінами та синіми сапфірами, а також напівдорогоцінним - аквамаринами, гранатом, лазуритом. Можна обережно поєднувати з чорним оніксом, змійовиком або нефритом. Але не слід перевантажувати прикрасу.

Те саме можна сказати і про дорогоцінні метали - малахіт у золоті вимагає мінімальної оправи. При інкрустації достатньо використовувати мінімум для закріплення каменю, оскільки навіть тут малахіт повинен відігравати сольну роль, а оправа його силу послаблює.

Прикраси з малахітом