Історія походження каменя раухтопаз

Раухтопаз: що за камінь

Серед величезної і буквально незбагненної кількості різновидів каменів виділяються мінерали, що мають неабияку красу, насичений колір, магічні здібності або лікувальні властивості. Важко вибрати водночас камінь, який порадує погляд, а й не нашкодить власнику. Камінь раухтопаз має магічні властивості нарівні зі спокійною красою став знахідкою для ролі щоденного супутника.

Чого ви не знали про раухтопаз

Самоцвіт має кілька назв – кернгорм, раухтопаз, димчастий кварц, шотландський камінь. Найпоширеніше ім'я – раухтопаз. Причому до власне сімейства топазів напівдорогоцінний мінерал не має відношення. У природі він поширений і є кварцитом. Різниця в тому, що кварц дешевше у видобутку, часто зустрічається у природі, а також має інший набір характеристик. Але не варто применшувати досягнення раухтопазу. Його магічні властивості виділяють його серед інших
Незвичайний сіро-коричневий колір надає мінералу певну містичність і з давніх-давен його використовували в ролі ритуальної складової. З давніх-давен з нього виготовляли прикраси, релігійні предмети, статуетки, предмети інтер'єру.

На Сході існує думка, що кернгорм - покровитель мандрівників і мрійників. Його прийнято брати із собою у далекі подорожі світом, а також у подорож углиб своєї свідомості.

Астрологи разом з езотеричним вченням вважають, що раухтопаз має власну свідомість і здатний принести удачу лише тим, чиї помисли та наміри чисті.

Що особливого в камені

Відноситься до сімейства кварців і має раухтопаз властивості, характерні для всієї групи мінералів:

  • твердість - 7
  • щільність 2,52-2,65
  • колір - сірий, темний сіро-коричневий
  • блиск скляний
  • стійкий до подряпин

Існують повністю чорні різновиди, які називаються моріонами. Димчасте забарвлення самоцвітів не відрізняється стабільністю і при нагріванні до 300 градусів за Цельсієм пропадає. Камені мають не сильно виражений александритовий ефект - при яскравому сонячному світлі або штучному освітленні колір може коливатися від зеленуватого до фіолетового. Раухтопаз фото відрізняється красою та вишуканістю.

Де добувають раухтопаз

Для появи димчастого кварцу потрібні особливі умови - геотермальне середовище у присутності алюмінію та заліза. Найбільші поклади знайдено біля Бразилії. Більше половини кількості здобутих каменів і надходять на ринок, здобуті на бразильських рудниках.

У тій чи іншій кількості мінерал можна зустріти на всіх континентах. Особливою якістю відрізняються камені, знайдені на території Альп, Мадагаскару та США.

добування раухтопазу

Цілющі та магічні властивості каменю

Мінерал протягом багатьох століть вважається одним із “темних” для магічного впливу. Він знаходиться під заступництвом Плутона - планети трансформації та магії. Відомий містик граф Каліостро називав димчастий самоцвіт та його дію "матеріалізацією чуттєвих ідей". Найпотаємніші бажання людини спливають назовні і набувають рис під впливом мінералу.

Кернгорм підходить для людей творчих професій і стане музою для скульпторів, художників, сценаристів, письменників та ін. Коли потрібно створювати нові світи, давати волю уяві, камінь стимулює неймовірні фантазії. Однак чутливі люди зі слабкою енергією повинні обережно підходити до підбору прикрас із вставками димчастого кольору, оскільки потужна сила каменю здатна відвести людину в глибини свідомості та відірвати від реальності світу.

Раухкварц безумовно впливає на володіння своїм астральним тілом. Для жінок та чоловіків, які практикують медитацію, кварц стане корисним помічником у подорожах.

Магічні властивості каменю в першу чергу залежать від його кольору - чим темніший відтінок, тим сильніша його влада. Відповідно чорний моріон найбільш затребуваний у магічних ритуалах.

Дія раухтопазу на людину:

  • заспокоює роботу нервової системи, допомагає боротися з депресією
  • оберігає від порчі та зглазу
  • оберігає від злих сил
  • усуває творчий застій
  • заспокоює та гармонізує внутрішній світ

У деяких культурах мінерал називається "камінням мертвих". Оскільки здатний встановлювати зв'язок зі світом духів. Причому з часом цінність у проведенні магічних ритуалів не вщухає і сьогодні під час проведення різноманітних обрядів раухкварц має не меншу цінність, ніж сотні років тому. Для керування такою потужною харизмою каменю слід бути готовим і не зловживати, оскільки камінь може зашкодити.

Раухтопаз впливає і на фізичне здоров'я людини:

  • благотворно впливає на роботу нирок
  • нормалізує репродуктивну функцію

Для отримання швидкого ефекту використовуються великі кристали каменю, найкраще у вигляді намиста та персні.

Для кого підійдуть прикраси з раухтопазом

По гороскопу камінь раухтопаз підходить не кожному. Його сильна енергетика деяким знакам принесе успіх та здоров'я, а іншим може зашкодити. Що таке раухтопаз - це не універсальний варіант, який можна носити кожному.

  • Стихія Землі. Для Козерогів вставка допоможе набути внутрішньої рівноваги і гармонії. Дівам налагодить режим сну, знизить вимоги до оточуючих і зробить терпиміше. Допоможе просунутися кар'єрними сходами. Тільцям допоможе здолати шкідливі звички.
  • Стихія Повітря. Терезам, зокрема жінкам, шотландський камінь принесе життєрадісність, допоможе зробити правильний вибір і позбавить нерішучості. Допоможе розвинути відповідальність та пунктуальність. Близнюки, особливо для чоловіків, допоможе розвивати бізнес, досягати успіхів на трудовій ниві, стати розважливішими і не впадати в паніку. Також допоможе позбавитися двоїстості натури цього знака. Для Водоліїв вплив не настільки виражений. Для посилення впливу каменю слід його носити у срібній оправі.
  • Стихія Води. Оптимальний партнер Скорпіона. Допоможе налагодити зв'язок зі світом духів. Краще для цього підійде необроблений зразок. Ракам раухкварц протипоказаний. Вони надто сприйнятливі та емоційні, а мінерал може лише посилити емоційну нестабільність. Так і до депресії недалеко. Риби з їх глибоким зануренням у себе можуть ще сильніше поринути у світ ілюзій, тому їм не слід захоплюватися такими прикрасами.
  • Вогняна стихія. Для Стрільців, Овнів та Львів краще уникати носити раухтопаз. Його спокійна умиротворена енергетика дуже відрізняється від чуттєвості, запальності і навіть агресивності вогненних знаків і може вступити з ними в конфлікт.

прикраси з раухтопазом

Всі рекомендації стосуються лише постійного носіння прикрас із вставками димчастого мінералу. При періодичному надіванні самоцвіт не вплине на людину і не принесе шкоди.