Історія походження каменя корал

Корал – властивості та цікаві факти

Екзотичний камінь, що приваблює шанувальниць прекрасного крізь століття і навіть тисячоліття – це корал, привабливий і неймовірний. Відверто назвати каменем корали не можна. Корал - це скелети крихітних тварин та поліпів. Природне походження дарує прикрасам із яскравими вкрапленнями неповторну енергетику. 

Фізико-хімічні властивості коралу

Камені досить тендітні - мають твердість, що не перевищує 3,5-4 за шкалою Мооса, непрозорі з восковим блиском, вони займають міцну позицію у світі ювелірного мистецтва. 

Основну складову включає карбонат кальцію з різними домішками - карбонат магнію, оксид заліза. У його складі міститься велика кількість органічних складових і чим вищий їх вміст, тим більш насичений колір зразка. Індійський чорний представник практично на 100% має органічний склад, але через свою рідкість видобуток його заборонений і він занесений до Червоної книги.
Щільність органічного каменю складає 2,6-2,6. Чорні корали легші - їх щільність не перевищує 1,35

Добування коралів

Щойно здобутий органічний матеріал має матовий блиск і відрізняється підвищеною чутливістю до температурних та хімічних впливів. Найчастіше в природі можна зустріти блідо-рожеві зразки, персикові та червоно-жовтогарячі. Однак щасливчики можуть відшукати також блакитні самоцвіти – найрідкісніші та найцінніші.

Сучасний видобуток каменю не відрізняється від примітивного, який використовувався протягом сотень років – колонії поліпів буквально зчищаються з рифу за допомогою елементарного пристосування з грузила та сітки з дерев'яним скребком. Губчастий матеріал легко ламається та витягується назовні.

Існує більш щадний спосіб видобутку - водолаз опускається під воду і дбайливо за допомогою ножа зрізає відростки. Однак вартість такого видобутку в рази вища і не виправдовує себе з економічного погляду.

При видобутку цілі колонії рифів, що ростуть, знищуються, а швидкість зростання нових відростків не перевищує 1-3 см на рік. Тому вартість прикрас чи декоративних предметів із такими вставками висока.

Розібратися, що таке корал. Це скелет крихітної тварини, поліпа. Шляхом свого зростання вони створюють цілі острови при тому, що розмір однієї особини буквально може поміститися на вістря голки. Тіло кожної такої тварини дуже ніжне і тендітне, тому навколо себе вони вибудовують вапнякову комірку, які й формують справжні коралові рифи.

Різноманітність відтінків та кольорової гами мінералів багатогранна та неповторна. Природа не поскупилася на кольори та відтінки – різновиди налічують близько 6000 видів та 350 відтінків.

Зростають самоцвіти лише у тропічних морях, де температура води не опускається нижче 20 градусів. Їхнє родовище – Червоне та Середземне море, узбережжя Таїланду, Японії. Найбільш незвичайні та рідкісні блакитні, фіолетові та чорні представники зустрічаються на узбережжі Алжиру, Малайзії та Індії. А північно-східне узбережжя Австралії може похвалитися кораловим рифом завдовжки 2000 км.

Кущі органічного матеріалу ростуть на глибині трьох метрів та глибше. Їхня жорстка основа допомагає утримуватися під час штормів і не піддаватися течіям. Сьогодні руйнація озонового шару землі призвела до того, що кількість сімейств поступово знижується та видобуток знижується. Так, багато країн зменшують вивезення самоцвітів.

добування коралу

Магічні властивості корала та його вплив на людину

Що таке корал для езотериків – так це незамінний талісман та супутник життя для людини, хто хоче свій оберіг зробити яскравим та неповторним. Магічні властивості кристалів були помічені здавна і багато народів приписували каменям різноманітні властивості:

  • У давнину греки вірили, що мінерал здатний принести радість та удачу власнику. На той час подібні прикраси не знімалися роками. Камінь сприймався як кров медузи, здатний дарувати безсмертя.
  • У Давньоєгипетській культурі вважалося, що самоцвіт є символом чистоти та невинності. Такі прикраси мали молоді дівчата.
  • На теренах Мексики індіанці повірили у здатність амулету прогнати невдачі та злих духів.
  • Сучасні знання також підтверджують властивості каменю оберігати від зглазу, порчі та хвороб.
  • Вважається, що камінь здатний уберегти від напастей навіть немовлят.

Захисні властивості коштовного мінералу широко відомі. Однак для того, щоб органічний мінь розкрив свою силу повністю, слід носити його на виду. Ще індіанці майя носили прикраси з яскравими вставками, щоб уберегтися від злих духів. Припиняли носити його лише після того, як камінь тріскався чи отримував інше ушкодження. Вважалося, що в цей момент вставка втрачає чинність.

Цілющі властивості коралу

Головна особливість коралу – це здатність покращувати людину, робити її більш привабливою, здоровою та магнетичною. Як морська вода згодом згладжує кути на камені, і органічна вставка м'яко впливає характер людини. Так, скупий стає ощадливим, запальний знаходить внутрішню гармонію, а м'яка і поступлива людина вчиться відстоювати свої межі.

Однаково підходить дорогоцінний камінь чоловікам та жінкам, головне правильно підібрати кольори. Для чого потрібні корали дівчатам - стати ніжнішими та м'якшими. Для цього підійдуть світлі відтінки. А недовірливі дами воліють темні кольори, щоб отримати впевненість у собі.

Давно помічені лікувальні властивості та вплив на людський організм:

  • При порушеннях функцій щитовидної залози лікарі приписували порошок із перетертого органічного каменю завдяки його насичення йодом. Також він застосовувався при хворобах шлунково-кишкового тракту та виразок.
  • Багатий на кальцій, тому корисний при переломах кісток і при загоєнні кісткових хвороб.
  • Корисний при лікуванні анемії
  • Для боротьби з цукровим діабетом.
  • Проблеми з роботою кровоносної системи

Причому навіть сучасна медицина підтверджує високий вміст кальцію та йоду, які легко засвоюються організмом людини.

Кому підходить за гороскопом

Астрологія переконує нас у тому, що підібрати різновид мінералу найкраще за датою свого народження. Види коралів за знаками зодіаку розподіляються згідно з ефектом, який власник бажає отримати від контакту з дорогоцінним каменем.

  • Безперечним фаворитом і улюбленцем мінералу вважаються Риби. Здоров'я, удачу та здоров'я їм обіцяє корал без перебільшення на кожному кроці. Найбільшу силу мають червоні і коричневі зразки.
  • Сила також відкривається для Раків. Їм підходить рожеве каміння. Вони допоможуть стати впевненішими і здобути силу духу.
  • Овни отримають потужний захисний амулет у вигляді прикраси із самоцвітом.
  • Для Тельців це шанс просунутися кар'єрними сходами. Їм каміння обіцяє успіх на робочій ниві.
  • Для Лева це гарна можливість покращити здоров'я, а також відновити душевну рівновагу.
  • Терези стануть більш товариськими і розкриють свої соціальні навички.
  • Для Близнюків – це амулет від злих чар та магії, вбереже від псування та поганого ока.
  • А Скорпіони здійснять заповітне бажання.

З чим поєднувати корал

Корал - справжній щасливчик, що знаходиться під покровительством відразу трьох стихій. Що означає камінь корал - він росте і скам'янює у Воді, характеризується деревоподібною структурою, яка близька до Землі. А ось стихія Вогню міцно асоціюється з червоним та помаранчевим кольором, характерними для корала. Тому мінерали з різних сімейств добре з ним поєднуються: аметист, бірюза, лазурит, онікс, сапфір, перли. Неймовірне поєднання становить коралу багатоликий агат.

Не рекомендується комбінувати з берилом, малахітом, яшмою та сердоліком. Оскільки вони входять у дисонанс з енергетикою морських скам'янілостей.

Морські корали гарно поєднуються з камінням будь-якого кольору. Але потрібно враховувати правило – для гармонійного ансамблю рекомендується поєднувати світлі різновиди з камінням будь-якого кольору. А ось червоні самоцвіти доповнять прозорі вставки.

Велику роль у виборі каменю-супутника грає колір основної вставки. Світлі різновиди можна поєднувати з камінням будь-яких кольорів та відтінків, тоді як червоним підійдуть лише прозорі самоцвіти. Темні зразки краще підкреслити контрастним кольором мінералу-компаньйону.

Корали на фото поєднуються з дорогоцінними металами – золотом, сріблом та платиною. Згідно з езотеричними вченнями максимуму своєї корисності камінь досягає в оправі зі срібла, оскільки знаходиться під впливом Місяця.
камінь корал