Все про камні фіаніт, циркон та цирконій

Фіаніт, циркон та цирконій - який камінь дорожче та як відрізнити

Ювелірні салони пропонують нашій увазі прикраси на будь-який смак, з різноманітними вставками та з використанням як натуральних, так і штучних матеріалів. Можна підібрати прикрасу або аксесуар, приємну дрібничку з будь-якого каменю чи складових. Але тут насиченість інформаційного потоку може зіграти з нами злий жарт. Як у випадку з різницею між цирконієм, камінням фіаніт та циркон. У чому різниця та як їх розрізнити?

Особливості цирконію

Цирконій – це метал, який видобувається із каменю циркону. Не надто відомий елемент, проте його неймовірні властивості роблять елемент неймовірно корисним в атомній енергетиці, медицині та косметології.

  1. Цирконій характеризується сріблясто-сірим кольором, підвищеною стійкістю до нагрівання та корозії при впливі кислот, морської води та лугів.
  2. Мінерал циркон, з якого видобувають цирконій, часто зустрічається у надрах Землі. Здебільшого на території Австралії, Індонезії, Китаю, України. До того ж його виявили у складі зірок, включаючи Сонце та інші місячні породи.
  3. Вперше цирконій було відкрито німецьким хіміком Мартіном Клапротом у камені цирконі, що був доставлений із Шрі-Ланки у 1925 році. Але широкого застосування він отримав у 1940 році в ядерній промисловості.
  4. Основне його використання стосується саме ядерної енергетики як оболонки для паливних стрижнів ядерних реакторів.
  5. Широко використовується в хімічній промисловості, а також завдяки своїм біосумісності та довговічності діоксид цирконію застосовується в медицині як імплант для стоматології та хірургії. До того ж кубічний цирконій або фіаніт є дорогоцінним каменем. Ось він і важливий в ювелірній промисловості як замінник алмазів та іншого дорогоцінного каміння.

Характеристика каменя фіаніт

Фіаніт - це штучний мінерал, діоксид цирконію, що за своїми зовнішніми характеристиками нагадує діамант. У 1968 році вчені з Фізичного інституту Академії наук (ФІАН) вперше представили світу кристал з характерними кубічними ґратками. Його властивості припали до смаку виробникам ювелірних прикрас та біжутерії:

  • висока температура плавлення та зносостійкість
  • стійкість до хімічних препаратів та міцність
  • здатність заломлювати світло

У нас його прийнято називати кубічний цирконій або фіаніт, але існують також інші назви - цирконіт, даймонсквай, джеваліт. Щоб розібратися цирконій і фіаніт в чому різниця, треба звернути увагу на їх походження.

З моменту винаходу мінерал широко проник у ювелірну справу і зайняв міцну позицію. Він ідеально вписується в прикраси та підвищує контрастність виробів. Сучасні технології розширили можливість використання фіаніту в ролі вставок для імітації різних дорогоцінних каменів. Для цього до складу мінералу при вирощуванні додають оксиди металів:

  • для жовтого кольору додають мідь
  • золотисто-коричневий - титан
  • зелений відтінок - хром
  • пурпуровий - неодим
  • рожевий колір – ербій.

Вчені штучним шляхом навіть змогли отримати лавандовий відтінок каменю, який не має аналогів у природі.
Прикраси з фіанітами стали гідною альтернативою натуральним вставкам. Без шкоди для зовнішнього вигляду та оптичних характеристик можна замінити коштовне каміння:

  • сапфір
  • цитрин
  • аметист
  • гранат
  • рубін
  • топаз та ін.

Вважається, що штучний кристал не має впливу на людини. Це порожній камінь, який можна наповнити своїми власними переживаннями та складовими. У хвилини радості камінь вбирає позитивну енергію і повертає її в хвилини зневіри.

Циркон: що це за камінь та які його властивості

Це мінерал, відомий людству з давніх-давен. Він завжди цінувався за здатність накопичувати позитивну енергію і потім повертати її власнику. Перший знайдений зразок мінералу мав золотисто-жовтий колір, внаслідок чого і отримав свою назву, що походить від перського слова - золотий, сонячний.

Фіаніт часто видають за циркон, але їх можна розрізнити - без алмазного блиску, а також смоляного глянцевого блиску натурального мінералу.
При досить високій твердості на рівні 7 за шкалою Моосу його легко можна подряпати навіть кварцем. Колір мінералу залежить від домішок, які у кристалах. За кольором розрізняють різновиди:

  • гіацинт (червоного кольору),
  • жаргон (мінерали жовтого відтінку),
  • старліт (синя та блакитна палітра),
  • малакон (відтінки чорного та буро-коричневого),
  • зелений
  • матур-алмаз (прозорий, має разючу схожість зі справжніми даймондами).

Циркон у більшості випадків радіоактивний. Але рівень радіації не настільки високий, щоб значно впливати на людину. Наслідки можливі лише за постійного носіння прикрас із кристалом.

фіаніт, циркон та цирконій

Фіаніт, циркон та цирконій - який камінь дорожчий?

Часто можна побачити, що між цирконом і цирконієм ставлять знак рівності, що в корені невірно. Адже циркон – це напівдорогоцінний мінерал, а цирконій – метал.

Вирішити, що краще фіаніт чи циркон досить складно, адже природне походження цінується набагато вище. Натуральний самоцвіт має властивості, подібні до сапфіру і цінується високо в ювелірній промисловості. Циркон має алмазний блиск і часто використовується як замінник діамантів. А фіаніт – камінь набагато дешевший, адже має штучне походження.

З іншого боку фіаніт набагато частіше використовується у створенні ювелірних прикрас, оскільки має набагато більш високу доступність і невисоку вартість.
За своїми характеристиками циркон та фіаніт часто застосовуються в ролі аналога діамантів для здешевлення вартості готової прикраси із золота чи срібла. При цьому, що цінніше звичайно циркон.

В чому різниця між фіанітом, цирконом та цирконієм

Можна підсумувати, чим відрізняється фіаніт від цирконію та від циркону. Незважаючи на подібну назву, це три абсолютно різні елементи як за складом, так і за походженням, використанням та зовнішнім виглядом. Якими основними властивостями та характеристиками вони володіють?

  1. Циркон – натуральний камінь високої вартості. Можливо різного кольору, який залежить від домішок. Характеризується низьким рівнем радіоактивності. Йому приписують сильні магічні властивості та здатність наділяти людину екстрасенсорними здібностями. Завдяки алмазному блиску часто використовується в прикрасах як замінник огранених діамантів.
  2. Фіаніт – штучно вирощений мінерал невисокої вартості. Характеризується прозорістю та скляним блиском, проте може бути зафарбований у різний відтінки,  аж до лілового. Не має магічних властивостей і людина здатна наділяти її порожнечу своїми помислами та енергетикою. Власник стає зі своєю прикрасою єдиним цілим. Це найбільш бюджетний та доступний замінник діамантів у ювелірній промисловості.
  3. Цирконій – метал, що видобувається з мінералу циркону. Має сріблясто-сірий колір. Використовується в ядерній енергетиці, промисловості та медицині. Також бере участь у вирощуванні кубічного цирконію.

прикраси з фіанітом