Поєднання цікавих кольорів у прикрасах

Поєднання кольорів у ювелірних прикрасах


Підібрати “свою” прикрасу серед численної різноманітності виробів не так просто, як може здатися на перший погляд. Ускладнюється цей вибір також тим, що ювелірні камені в оправі ювелірних шедеврів сяють усіма кольорами веселки. Дуже легко зробити помилку і вибрати невідповідні один одному моделі. Вони мають ризик виглядати неприродно і вульгарно. Тому ми підібрали поради, як красиво та правильно поєднувати каміння в прикрасах.


Гармонійне поєднання кольорів у прикрасах


Часто виникають складності у поєднанні каменів в прикрасах за кольором при виборі:

  • якщо потрібно підібрати брошку до вже наявних коштовностей
  • підібрати пару до вже наявного аксесуара
  • якщо хочеться вписати в образ біжутерію
  • у випадку, коли одинокий виріб потребує доповнення
  • у разі випробування нового стилю

Щоб вдало підібрати гарне поєднання кольорів в прикрасах, слід дотримуватись принципу єдності. Тобто, всі ювелірні вироби з камінням повинні мати певну спільну рису, щоб не конфліктуват між собою. Це може бути палітра вставок, форма огранювання або стиль виконання.

Підбираючи вироби з кольоровими каменями, слід враховувати поділ відтінків на теплі та холодні. В одному образі виграшно виглядають мінерали однієї температурної групи. Теплі відтінки – помаранчевий, червоний, медовий, персиковий у різній комбінації формують насичену “сонячну” палітру.

Червоний та жовтий кольори належать до теплих відтінків, а синій – до холодних. А ось зелений та фіолетовий не мають чітко вираженого типажу і тому можуть відтіняти основний мотив, що використовується у стилі. Коштовні камені блакитного кольору - сапфіри, топази, аквамарини, - не суперечать між собою, оскільки належать  до зимової палітри.

Відомий колорист Йоганнес Іттен створив коло кольору, яке допомагає ювелірам та дизайнерам при створенні моделей. Він розділив коло на дванадцять секторів, в які включені три початкові кольори та їх відтінки. Його застосовують для того, щоб створити гармонійне поєднання кольорів.

Як же бути з камінням ахроматичного спектра? Діамант, онікс, гірський кришталь та інші мінерали чорного, сірого та білого відтінків чудово показують себе в одиночному варіанті, а також у сусідстві один з одним. Вони найчастіше виглядають строго і витримано, але завжди елегантно.

Поєднання каменів в прикрасах безсумнівно робить стиль більш вишуканим, але їх неможливо уявити без оправи з дорогоцінного каміння. Золото та срібло вигідно відтіняють основну палітру та підкреслюють гру світла мінералу. Срібло є гідною основою для мінералів холодної палітри, тоді як теплі відтінки мають добрий вигляд у комбінації із золотом. Нейтральні кристали - діаманти, перли, безбарвний фіаніт, однаково добре поєднуються і з золотом і сріблом.

Якщо потрібно створити єдиний образ із кристалів різного відтінку, то обов'язково слід підбирати оправу з одного кольору металу.

Не тільки поєднання мінералів у виробах важливо враховувати під час створення образу. Існують також правила носіння, яких слід дотримуватись:

  • разом надягати не більше 2-3 виробів з дорогоцінними вставками
  • якщо в образі бере участь один яскравий виріб, то решта має бути нейтрального відтінку
  • те саме стосується розміру. З'єднувати одну велику прикрасу і дві менші
  • враховуйте характер коштовностей та можливість їх поєднання

Ювелірні вироби з камінням: підбираємо під колір очей

Ювелірні вироби з камінням: підбираємо під колір очей


За допомогою каменів можна підкреслити колір очей або вибрати контрастний відтінок:

  1. Для карих очей ідеальною парою стануть червоні мінерали – підвіски з рубіном, турмалін, гранат, корал, сердолік. Камінь синього кольору символізує гармонію й чистоту, покликаний заспокоювати і дарувати умиротворення - сапфір і лазурит вигідно відтіняють карі очі та допомагають зосередитись. Жовті цитрини, топази, бурштин та циркони підкреслюють цілеспрямованість та спрагу успіху.
  2. Зеленооким дівчатам підходять золоті сережки зі смарагдами - вони роблять акцент на погляді. За допомогою малахіту можна створити вишуканий образ у золоті чи сріблі. Діамант доповнить стиль як наодинці, так і в поєднанні з іншими мінералами. Нефрит допоможе підкреслити погляд сіро-зелених очей. Хризоліт стане чудовою оправою для зелених очей в супроводі рудого волосся - оливкові та золотаві відтінки грають залежно від повороту голови.
  3. Для блакитних очей вигідною оправою стануть камені світло-блакитного та синього відтінків – лазурит, сапфір, топаз. Мінерали жовтої палітри – цитрин, циркон, топаз, бурштин грають на контрасті та підкреслюють яскравість блакитних очей. Чорні кристали - онікс, діамант ідеально поєднуються зі світлим образом. Зелений коштовний камінь – смарагд, малахіт, берил, демантоїд може візуально підкреслити насиченість очей.
  4. Сірі очі – найпоширеніший типаж. Добре поєднуються з білими та прозорими кристалами – діамант, фіаніт, опал, лунний камінь. Ніжні лілові відтінки мінералів - аметист, аметрин та рідкісні відтінки сапфіру можуть вигідно підкреслити глибину очей. Блакитні мінерали можуть візуально створити ефект синіх очей – аквамарин, шпінель, топаз.

При правильному виборі коштовностей можна створити ідеальний стиль та сформувати образ, який запам'ятається, викликає захоплення та підніме настрій.