червоне чи жовте золото? Особливості та відмінності металів

Що вибрати: червоне чи жовте золото? Особливості та відмінності металів

Золото – цінний метал, з яким людство познайомилося ще 6000 років тому. У стародавньому Єгипті самородне золото застосовувалося виготовлення коштовностей, милих дрібничок і дорогих предметів побуту, які полегшували життя знатним членам суспільства. Починаючи з тих далеких часів, золото стало мірилом спроможності, було двигуном прогресу. Володіння дорогоцінним металом стало показником заможного стану. Мало який метал був гідний такої кількості воєн і завоювань, як золото. Дорогоцінний метал досі залишається твердою валютою у всьому світі. І природно, що навколо нього ведеться багато толків та розбіжностей. Зокрема – який колір металу вибрати? Які відмінності вони мають? Яке золото дорожче?

Яке золото краще?

З чистого золота вироби не виготовляють через його структуру, воно досить м'яке і легко піддається деформації. Прикраси з ауруму бувають недовговічними, швидко втрачають привабливість. Тому для прикрас використовуються ювелірні сплави. У сучасних ювелірних студіях зустрічаються вироби із білого, червоного та жовтого золота проба 585. Тож у чому різниця між ними й чому золото різного кольору?

Насамперед різниця між сплавами полягає у складі та переліку лігатурних добавок, які присутні у ньому. За допомогою добавок ювелірний матеріал набуває характеристик, необхідних для практичного використання виробів. А колір стає побічним ефектом введення лігатури.

Чому золото різного кольору

Сьогодні в ювелірній промисловості найбільший попит мають сплави білого, червоного і жовтого золота. Це той фундамент, на основі якого майстри будують вишукані моделі прикрас та створюють ювелірні шедеври. Відповісти яке золото у моді складно, оскільки у різних куточках світу мода різна. Для нашого регіону найбільшим попитом характеризується червоний метал, а ось європейці віддають перевагу жовтому і білому золоту.

Для отримання цих сплавів в аурум в необхідних пропорціях додають:

  • для отримання кольору червоного золота - мідь

  • жовтого - срібло

  • білого - паладій, нікель, платину

Це далеко не повний перелік хімічних елементів, що впливають на сплав та якість ювелірного сплаву. Тому у кожного виробника відтінок металу буде відрізнятися.

Особливості червоного золота

Чому сплав має цей характерний червоний відтінок? І як його досягти? Будь-який ювелірний сплав доводиться до 585 проби - тобто в ньому присутні 585 частин золота, а решта 415 - лігатура, тобто ті самі добавки, які сприяють підвищенню характеристик міцності готового виробу. Червоне золото містить у собі значну частину міді у ролі лігатури. Вона надає сплаву міцності, стійкості до деформації та подряпин, а також червоного відтінку.

Колір старого золота, яке вшановується в нашому регіоні - червоний. Зазвичай на Русі цінувався відтінок полум’яного кольору, оскільки вважалося, що всілякі предмети побуту у такому відтінку можуть принести тепло й успіх, і навіть вважалися талісманами. Існувала думка, що прикраси червоного золота прихильні до щедрих і добрих особистостей, а негідникам нададуть погану послугу.

Народна медицина стверджує, що золотий сплав здатний сприяти молодильному ефектові, робить обличчя свіжим та ясним, запобігає появі зморшок. Сьогоднішні наукові дослідження довели, що золоті прикраси зі вставками діамантів, рубінів та сапфіром сприяють прискоренню обміну речовин та схуднення.

А жителі сходу вірять у те, що якщо носити прикрасу із червоного золота на правій руці, то можна продовжити тривалість життя на 10 чи навіть 15 років.

Висока популярність червоного відтінку металу також обумовлена добавками недорогої міді у ролі лігатури. Порівняно з іншими відтінками червоне золото доступніше за ціною.

Жовте золото часто називають лимонним і мода на нього прийшла до нас із Заходу. Якщо у нашому регіоні традиційно цінувалося червоне золото, то сьогодні йому на зміну приходить "західний відтінок" і починає набирати популярності серед модниць. Прикраси з лимонного металу мають більш насичений і виразний відтінок. Чому золото жовте - через добавку срібла, воно пом'якшує палітру ауруму, робить його колір м'якшим. Однак введення в роди лігатури срібла робить готовий виріб ніжним до зовнішніх факторів впливу, схильне до подряпин і пошкоджень. Попри те, що прикраси з жовтого золота мають попит, кількість їх в ювелірних студіях нечисленна й асортимент обмежений.

В жовтому золоті органічно виглядають дорогоцінні та напівдорогоцінні камені. Відтінок металу теплий, не вступає в конфлікт з холодною палітрою топазів, аметистів, танзанітів та ін.

Чисте золото 999 проби

У сплаві 999 проби максимальна кількість чистого золота. Цей той абсолют, який можуть вивести ювеліри. У 1 г такого матеріалу міститься 99,9% ауруму. Прикраси з такого металу не виготовляють, адже вони відрізняються крихкістю, м'якістю та підвищеною швидкістю стирання. Справжній колір золота високої проби – насичено жовтий.

Навіщо ювелір використовує різні види золота

Якщо нещодавно модні критики та стилісти переконували нас, що поєднання в образі кількох відтінків металу - моторошний моветон, то сьогодні ми поступово відмовляємося від такого правила і більш вільно розпоряджаємося ювелірним етикетом. Сучасні дизайнери та художники рекомендують поєднувати у стилі кілька відтінків благородного металу. Проте слід уникати впровадження у гардероб комбінації з біжутерією.

Як красиво комбінувати кілька кольорів золота в прикрасах:

Завдяки використанню різного виду золота поєднання кольорів в одній прикрасі може гармонійно зібрати в образі вишуканий смак та моду.

Робимо правильний вибір

Кожен відтінок золота має своїх шанувальниць та вписується в ювелірний гардероб сучасної модниці. Але виникає питання - яке золото краще червоне чи жовте? Підсумуймо інформацію:

  • кількість золота в дорогоцінному сплаві залежить не від кольору металу, а від проби. І вибираючи відтінок ювелірного сплаву слід відштовхуватись тільки від особистих смакових уподобань, тому що колір не впливає на міцність або надійність прикраси.

  • вартість прикрас із різного відтінку золота має невеликі відмінності. Червоне золото проба 585 - найбільш доступне, біле з покриттям родієм - трохи дорожче, а лимонне - найдорожче через найменше поширення.

Визначити, яке золото найкраще, спираючись лише на інформацію про його відтінок, неможливо. Це залежить від переваг смаку. А якість прикраси визначається виробником, увагою до якості, контролем виробничої лінії.