обручки купити

Чому кільце носять на безіменному пальці: історія прикраси


Кожна прекрасна казка, романтична історія та любовні стосунки закінчуються своїм “довго та щасливо”. А простими словами - церемонією одруження та обміну обручками. Символом цього сакрального союзу та талісманом молодої сім'ї стають обідки з дорогоцінного металу. Цікаво, чому обручку носять на безіменному пальці і звідки взялася така традиція?

Обручки - важливий символ шлюбу та його місце у традиціях


Традиція взаємного обміну обручками з'явилася ще за язичницьких часів. Глибокому символізму цієї події надавали велике значення. Першими стали єгиптяни - ієрогліф у формі кола символізує собою вірність, оскільки не має ні початку ні кінця. Такий обмін повинен був стати таїнством, що з'єднує молодят як у житті, так і після її закінчення. Перстень одягали на безіменний палець лівої руки, оскільки вважалося, що від нього йде "вена любові" прямо до серця.

Перші обручки виготовлялися з очерету і конопель. Такі матеріали були в широкому доступі для будь-якої верстви населення і в надлишку росли на берегах Нілу. Обручка на руці означала зміну офіційного статусу. 

Стародавні греки та римляни використовували обідки зі шкіри та кістки. У цей ж час зародилася традиція створювати обідки з металу. Багаті люди могли собі дозволити обмінятися кільцями для заручення із золота та срібла.
У IX столітті Папа Римський Миколай затвердив ритуал носіння весільних перснів - носити обручки традиції символу вірності, любові та сталості.

Є переказ, що після укладення шлюбу обручки рекомендується носити регулярно і не знімати ніколи, інакше "охолоне кільце - охолоне і любов".

Цікаво, що носіння парних обручок безпосередньо пов'язане з релігією, яку сповідують молодята. Православні, католики та протестанти дотримуються цього ритуалу. А ось іудейські наречені отримують обручку від свого нареченого на вказівний палець. А буддисти взагалі не мають такої традиції. Мусульмани також її не дотримуються.

Порівняння різних варіантів носіння обручки: чому її носять на безіменному пальці?

Коли християнство поширилося, парні обручки стали символом сім'ї. Хто носить обручку на лівій руці, - той хоче показати, що в нього є обранець/обранка. Обідок на мізинці означає, що людина проти прагнення одружитися. А на вказівному – власник знаходиться у пошуку супутника життя. Кільце на середньому означає, що його господар шукає платонічні стосунки.

Вибір носити кільце на правій руці пов'язують із фольклором. Вважалося, що за життя людину супроводжують два супутники - ангел на правому плечі і чорт - на лівому. Тому символ любові та сім'ї одягають на праву руку для захисту стосунків. Ангел повинен допомагати зберегти вірність, поважати чоловіка, надавати допомогу та підтримку.

Стародавні слов'яни на правій руці носили талісмани та обереги. Тому питання чи можна носити обручку на лівій руці було неактуальним. А вибір безіменного пальця обумовлений практичними міркуваннями – при виконанні домашніх та повсякденних робіт кільце не заважає та не піддається пошкодженню.

До того ж, обмін весільними перснями відбувався найчастіше між багатими громадянами. А аристократи часто одягали печатку з гербом на середньому або мізинці – такий вибір обумовлений тим, що так простіше ставити печатку. Відповідно, на обручку виділявся безіменний. І нехай необхідність ставити печатки втратила актуальність, але традиція носити обручки залишилася донині.

На яку руку одягається обручка - це також залежить від регіону проживання. В країнах на пострадянському просторі молодята сповідують православну віру і одягають кільця на праву руку. Кільце на лівій руці носять католики. А це віросповідання характерне для багатьох країн Європи. Також цієї традиції дотримуються в США, Канаді, Єгипті, Австралії та ще деяких країнах.

Спочатку на Русі жінці одягали золоті обідки, а чоловікові – залізні. Золото було символом чистоти та непорочності, а залізо демонструвало силу, мужність та постійність чоловіка. Лише з часом чоловічі теж почали виготовляти із дорогоцінного сплаву.