купити обручку, купити обручальні кільця, обручка ціна

Цікаві факти: історія обручок для заручин

Сьогодні ми сприймаємо традицію дарувати для пропозиції дівчині заручальне кільце як даність. Цей ритуал несе в собі і передчуття вибору, і хвилювання зворушливого моменту, і трепет в очікуванні відповіді. Коли ж зародилася ця традиція і хто став прародичем гарного обідка на безіменний палець? Чи має кільце для заручин релігійне підґрунтя? Які бувають кільця заручини і з якого металу їх виготовляють? Як подарувати колечко? Давайте поринемо в історію, знайдемо витоки цього обряду і спробуємо розібратися і знайти відповіді на ці запитання.

Історія походження кільця для заручин

Історія виникнення обручок досить суперечлива і достовірно з'ясувати момент і першопричину виникнення цього ритуалу досить складно. Але історики приписують появу його стародавнім єгиптянам - період близько 2600 року до нашої ери. Партнери носили золоті каблучки на безіменному пальці лівої руки, проте робили так лише фараони, оскільки бідний стан не міг дозволити собі придбати дорогоцінний метал. Прості люди виходили із ситуації, надягаючи на пальці кістки тварин, рослини чи смужки шкіри. Старовинні кільця для заручин були символом серйозних намірів і чистого кохання.

Інші джерела приписують походження обручок мешканцям Стародавнього Риму. У II столітті до нашої ери наречений пропонував жінці серце і руку, даруючи їй два кільця. А сам при цьому не носив жодного. Вважається, що одна каблучка була золота, для виходу у світ, а друга - із заліза, для повсякденного носіння. Є версія, що одна каблучка призначалася власне дівчині, а друга - її батькові, як символ наміру одружитися.

А ось з XII століття нашої ери традиція робити пропозицію дівчині кільцем стала повсюдною. І це був не просто символ чи намір, а ритуал ніс у себе справжню відповідальність. Тоді кільце було не стільки символом кохання, а можливістю чоловіка стати годувальником сім'ї. Адже якщо він зміг накопичити кошти на купівлю кільця, то знайде і для годування сімейства.

І лише з часом з'явилася традиція дарувати обручку на заручини з каменем. З легкої руки короля Німеччини Максиміліана I. Подарувавши своїй нареченій Марії Бургундській каблучку з діамантом нескромних розмірів, він буквально викликав фурор у світі ювелірної моди, викликавши чутки та заздрість серед вельмож. Тепер знатні чоловіки намагалися висловити таким жестом достаток та повагу до майбутньої нареченої. Історія однієї каблучки стала початком красивої традиції.

На території нашої країни традиції обручок з'явилися не так давно. З тієї простої причини, що дівчина не вирішувала щодо весілля, а шлюби мали договірний характер. І перед тим як подарувати перстень нареченій спочатку обговорювалися всі тонкощі з родичами нареченої. 

Папа Римський благословив ритуал

На деякий час традиція обмінюватися кільцями до IV століття, була забутою. Але Папа Римський відродив такий ритуал і оголосив обов'язковим. А також благословив молодят на який палець одягати обручку - на безіменний лівої руки. Пояснивши це тим, що ліва рука ближче до серця. При цьому нареченому належало носити залізне кільце, а нареченій - золоте, що символізувало непорочність діви. Через роки суворий регламент забувся і католицька церква перестала строго визначати правила, але носити обручки традиція не канула в минуле. Сучасні канони не прописують носіння обручки на певній руці і який перстень дарувати на заручини. Черниці надягають кільця як праву, і ліву руку. Католики в світі, як і раніше, продовжують обирати ліву руку. А ось скасування носіння залізних кілець сприйняли прихильно.

Євреї роблять експертизу обручки

А ось євреї дуже суворо підходять до обряду вручення обручки. Щоб уникнути обману чи будь-якого непорозуміння, унеможливити розбіжності в майбутньому, раввин уважно оглядає кільце перед церемонією. Перстень не повинен мати різних вставок, відмінностей за кольором. За допомогою лупи він вивчає всі особливості обручки. Це робиться для унеможливлення оформлення примусового шлюбу. Сам же ритуал прописаний до дрібниць та регламентується кожна дрібниця, на який палець одягають кільце на заручини. Причому наречена в день весілля одягає обручку на вказівний палець. Так, вона не забуде про свої жіночі обов'язки, а також про новий статус. Причому з часом вона має право носити кільце на будь-якому пальці, і це кошерно.

Православна традиція

А ось православні християни вважають за краще одягати обручальні каблучки на праву руку. Це пов'язано з давніми віруваннями, що за правим плечем у нас завжди знаходиться ангел-охоронець і підказує нам правильний шлях. А за лівим – навпаки. Адже для чого носять обручки - щоб зміцнити шлюбні узи. Історики припускають також, що в часи розколу церкви та виділення православ'я в окрему релігію, вимагалося створити свій власний звід правил, відмінний від католицького. Тому і за новим звичаєм обручки одягли саме на праву руку. Тепер уже протягом тривалого періоду ця традиція незмінна.

Примхи весільної моди

Молодята вважають себе винятковими та неповторними, тому багато хто хоче виділитися з натовпу оригінальним вибором весільних каблучок. А ювелірна мода із задоволенням їм допомагає і слідкує які каблучки дарують на заручини. І не важливо, на якій руці носять обручку - воно може бути хитромудрим і оригінальним.

  • ідея парних татуювань на пальці замість носіння кільця. Недорого та назавжди. Ймовірно, саме неможливість згодом “зняти” з руки перстень зробив ідею дещо непопулярною.

  • весільний пірсинг – замість кільця прокол на пальці і можна не переживати, що перстень загубиться. Але це вибір найсміливіших.

  • кільця-вишиванки. Традиційно та дуже красиво. На поверхні кільця викладається сакральний орнамент, який, крім безумовної краси та оригінальності, несе в собі зашифрований зміст.

  • з насічками алмазним різцем. Асортимент і вибір насічок величезний - по краю обідка, посередині, по всій поверхні, у вигляді суцільного візерунка або трохи помітного малюнка. Проблема лише в тому, щоб зупинитись на якомусь одному.

  • сучасна молодь може обирати кільця із золота чи можна носити срібні обручки. 

  • комбіновані - у моделі збираються кілька видів золота - червоне, біле, лимонне. Причому кожен колір металу несе в собі глибокий символізм і обіцяє подружжю блага.