Міфи про дорогоцінні камені та ювелірні вироби

Популярні міфи про ювелірні вироби: спростовуємо разом

Ювелірні прикраси характеризуються високою цінністю, здавна шануються у суспільстві та вважаються символом достатку та добробуту. На жаль, старі стереотипи не так швидко йдуть у минуле, як того хотілося б. Наявні міфи про ювелірні прикраси досі можуть спантеличити при виборі дорогоцінностей. Деякі з цих стереотипів настільки міцно вкорінюються в нашій свідомості, що попри весь технологічний прогрес та наукові досягнення продовжують вважатися правдою.

Що таке біле золото та чому кажуть, що його не існує?

Вважати, що із землі добувають сніжно-біле золото - це помилка. Справді, можна подумати, що білого золота немає. Але що тоді ми бачимо на вітринах ювелірних магазинів? Для цього слід з'ясувати, що таке біле золото.

При видобутку золота руда яскраво-жовтого кольору і не застосовується для виготовлення ювелірних прикрас через свою м'якість і погану зносостійкість. Прикраси із чистого металу не проходять перевірку міцністю. Тому біле золото - це сплав чистого металу з легуючими добавками, що надають готовому продукту міцності та довговічності. Відомі ювелірні бренди із задоволенням використовують такий сплав для створення сучасних прикрас.

Для отримання білого золота в чистий аурум вводять елементи, що легують, які знебарвлюють жовтий колір:

  • нікель надає готовому продукту блідо-жовтий відтінок.

  • введення паладію допускає залишкову жовтизну, проявляється сталевий відтінок

  • платина найбільш ефективно відбілює сплав. Дає холодний блиск.

Залежно від добавки можна відповісти на запитання – скільки коштує біле золото? Введення в метал паладію і платини дозволяє отримати метал, названий шляхетним.

Для усунення залишкового жовтого кольору готовий виріб покривають родієм. Однак, важливо відзначити, що родій згодом має властивість стиратися.

Популярність нейтрального кольору металу також зумовлена гарним поєднанням із даймондом. Сережки з діамантами із білого золота, кільця з даймондом або підвіси сьогодні на піку популярності.

Чорні діаманти дорожчі за білі

Сучасні ювелірні бренди використовують для створення власних моделей різні вставки. Останнім часом популярністю почали користуватись чорний камінь в прикрасах. Через те, що вони нещодавно з'явилися на ювелірному ринку прикрас і увійшли в популярність, з'явилася впевненість, що їх вартість набагато вища, ніж у білих. Варто розвінчати цей міф.

Чорний даймонд - це мінерал з високим вмістом включень та всіляких домішок у своєму складі. Він відрізняється вкрай низькими показниками кольору та чистоти. Аж до того, що при виготовленні прикрас з такими вставками ці дві властивості навіть не вказуються на бирці вироби. На світовому ринку у чорні діаманти ціна, порівняно з безбарвними, має співвідношення 1 до 5. І не на користь чорних кристалів.

Чи бувають чорні діаманти без включень? Ні, оскільки чорний колір забезпечується великою кількістю сторонніх включень і насиченість і глибина

Чорні діаманти

кольору залежить від їхньої щільності.

Як добувають перли: міф про те, що перли знаходять рибалки-пірнальники

Прикраси з перлами безперечно виглядають вишукано і натуральний органічний камінь викликає багато розмов та забобонів. Особливо це стосується того, як добувають перли. Існує міф про те, що перли для виготовлення ювелірних прикрас видобуваються ловцями перлів, що з ризиком для життя пірнають на глибину в пошуках заповітної устриці, всередині якої знайдеться чудовий зразок ідеальної намистини. Однак це давно не так. Перли цікаві факти: 99% усіх перлин, що використовуються в ювелірному світі – це продукт фермерського господарства. І лише крихітна частина тих де в Індійському океані добувають перли ідуть на створення прикрас. Перлини вирощуються на устричних фермах. Відрізняються перлини лише середовищем вирощування. Бувають:

  • морські культивовані перли;

  • річкові перли.

Існує правило як відрізнити перли морські від річкових. Річкова перлина має довгасту форму і в кожній устриці можна виростити по кілька одиниць. Морська перлина ідеально круглої форми й в кожній черепашці може вирости не більше однієї кульки. А стосовно того, як відрізнити натуральні перли від штучних то:

  • якщо потерти натуральну бусину між зубами, то вона буде нібито скрипіти.

  • поверхня натуральної перлини має нерівномірне забарвлення, може навіть характеризуватися невеликими дефектами та включеннями.

  • зверніть увагу на отвір в бусині - якщо на ньому є сколи й нерівності, то скоріше за все, це несправжній камінь.

Як добувають перли

Де видобувають золото? Чи впливає місце видобутку дорогоцінного металу на його ціну?

Вважається, що місце видобутку дорогоцінного каміння або металу впливає на вартість. Це не відповідає дійсності, оскільки всі мінерали та дорогоцінні метали продаються на знеособлених біржах. Золото 585 проби містить відповідно 58,5 відсотка чистого ауруму, 33,5 частини міді та 8 частин срібла, незалежно від того, де видобувають золото. Всі ці складові є частиною періодичної таблиці Менделєєва та однакові в усьому світі. Те саме стосується дорогоцінного каміння. Їх оцінюють за показниками каратності, ваги та чистоти, а не родовища. Існує упередження, що турецьке золото – найгірше у світі. Однак це неправильно - його якість залежить від проби, заявленої виробником.

То як перевірити золото на справжність? Для цього можна використовувати домашні методи перевірки за допомогою підручних засобів:

  • за допомогою йоду. Нанесіть невелику кількість йоду на виріб за допомогою ватної палички. Якщо цятка починає світлішати, то, швидше за все, у виробі присутня велика кількість міді. А якщо залишилося темним, то метал відповідає заявленій 585 пробі.

  • за допомогою магніту. Чисте золото не магнітиться, тому при дії звичайнісінького магніту в домашніх умовах можна з'ясувати, наскільки велика кількість добавок є в сплаві. Якщо прикраса з міді чи виріб, нібито із золота, примагнічується, варто задуматися над його якістю.

  • звернутися до ювеліра-фахівця. Він за допомогою відповідних реактивів проведе аналіз та точно визначить якість золотого сплаву.

Визначити якість золота можна, спробувавши його на зуб

Міф про можливість перевірки якості золота на зуб прищепили нам голлівудські фільми. Як перевірити золото на підробку – відкусити, спробувати на смак чи зім'яти? Сьогодні всі ці способи не є актуальними. У давнину, коли не було пробірних палат, здатних підтвердити якість дорогоцінного металу, а на ринку в ролі валютного еквівалента ходили золоті злитки, справді можна було спробувати його на зуб. Воно було досить м'яке і піддавалося деформації. Сучасні ювелірні прикраси виготовляються із золота 585 або 750 проби. До нього додається лігатура для надання виробам міцності та довговічності. Тому пробувати золото на зуб не лише безглуздо, а й небезпечно для зубів.

Діамант не видно в склянці з водою

Популярний міф про те, що діамант не видно у склянці з водою - знову-таки витівки Голлівуду. А саме фільму “Рожева пантера”, де діаманти ховали таким чином. Цей міф досить легко розвіяти, помістивши у склянку із водою кристал жовтого відтінку. Він чудово проглядатиметься. Навіть даймонд чистої води у воді виділятиметься, і його можна легко побачити при близькому огляді склянки. А що говорити про кристали, які мають показник кольору та чистоти 2 і вище.

Сапфіри та рубіни - різні камені

Існує думка, що камінь сапфір та рубін – різні мінерали. Однак, це мінерали групи корунду і виразний бузково-червоний колір сапфіру має назву "рубін".

Якщо відтінок мінералу відхиляється у бік помаранчевого або фіолетового кольору, такий камінь знову називається сапфіром. Мало того – сапфір може характеризуватись будь-яким кольором – синій, помаранчевий, зелений, жовтий, безбарвний та інші. Історично так склалося, що рубін має червоний відтінок, а сапфір – синій. Насправді ж це один і той же камінь. Рубін та сапфір з однаковими характеристиками мають приблизно одну вартість.

Не можна відрізнити штучні діаманти від справжніх непрофесійним поглядом

Цей міф можна підтвердити хоча б тим, що розрізнити їх справді дуже складно. Особливо при покупці в салоні, коли всі камені очищені та відполіровані. Прикраси - це результат складного технологічного процесу, результатом якого стає якісний продукт, в якому складно побачити штучність. Грані справжнього діаманта мають гострі кути, а у фіаніту вони згладжені. Як відрізнити діамант від фіаніту без збільшувального приладу та допомоги фахівця? Вірогідно це виконати дуже складно, можна лише зробити припущення, підтвердити або спростувати яке можливо за допомогою професіонала або спеціального приладу.

Діамант – дуже дорогий камінь: яка ж ціна діаманта?

Існує думка, що купівля діаманта доступна лише обраним і варто обходити вітрину з цим камінням, щоб не витратити всі заощадження. Однак це докорінно неправильна думка, адже вартість даймонду в першу чергу залежить від його характеристик. Чим більший камінь і вищі його показники кольору, чистоти та огранювання - тим вища його ціна. 

Як визначити якість діаманта, знає фахівець. А покупець може скористатися інформацією, вказаною на бірці виробу. Це паспорт прикраси з усіма даними, які мають значення визначення вартості вставки.

На початку XX століття видобуток діамантів значно перевищував попит. Тому великі алмазодобувні компанії почали продавати лише малу частину від видобутого каміння, щоб створити штучний дефіцит. На той момент діаманти застосовувалися або у виробничих цілях - буріння, оптика, лазерна техніка, або ж були привілеєм дуже забезпечених людей. В 1938 світовий лідер з видобутку алмазів розгорнув рекламну кампанію, спрямовану не середньостатистичного покупця. У ній активно просувалося значення алмазу під час заручин. З того часу обручка з даймондом стала символом сімейних цінностей та добробуту. Ціна діаманта сформована насамперед ставленням до каменю, його значущості у суспільстві, попитом та зростання престижу в соціумі.

Сьогодні активно ведуться розробки та вдосконалюються технології, за якими виготовляються штучні діаманти. Тепер камені стануть набагато доступнішими для пересічного покупця і перестануть бути продукцією для обраного користувача.