Сертифікат GIA, як вибрати діамант

Немає у світі каменю, подібного до алмазу. Середній вік алмазу 3,3 млрд. років. Це свідчення витривалості та сили. Не дивно, що він є найвідомішим символом кохання. Якщо Ви вирішили придбати прикрасу з діамантом для особливої події у Вашому житті, то напевно у Вас виникне багато питань до ювеліра з приводу якості, характеристик та справжності каменю, який хочете придбати. Купуючи прикрасу, яка свідчитиме про ваше кохання, то хочеться бути впевненим і в його якості.

GIA та захист діаманта

Ключ до розуміння діаманта - це розуміння чотирьох основних характеристик, якими класифікуються всі кристали:

  • колір

  • чистота діаманта

  • огранювання

  • каратність, тобто вага

Ці показники є головними у системі 4С, створеної ще 1931 року некомерційною організацією - Гемологічним інститутом Америки, скорочено GIA. Вони були розроблені для створення універсальної комплексної оцінки діамантів. GIA - найбільший та шанований інститут гемологічних досліджень. Також інститут дає найкращу гемологічну освіту в ювелірній галузі. Диплом гемолога GIA дозволить працювати в лабораторіях по всьому світу та брати участь у престижних наукових дослідженнях.

GIA створили стандарти для оцінки якості діамантів характеристики яких мають вплив по всьому світу. І сьогодні GIA є гарантами цих стандартів. Їх можна назвати захисниками споживачів усіх дорогоцінних каменів у світі.

Діаманти всіх форм і розмірів приходять з усього світу в GIA для аналізу та сортування, включаючи найвідоміші у світі зразки, що були здобуті людиною.

Які етапи оцінки 4С проходить кожен зразок, що потрапляє до GIA:

Гемолог під спеціальним освітленням уважно оглядає кожен алмаз і з науковою точністю та застосуванням усіх правил визначає його характеристики. Його мета – найсуворіша точність оцінки для створення шкали - діаманти класифікація.

  1. Камінь поміщають у спеціальний контейнер, відбувається кодування діаманта, і він подорожує від фахівця до фахівця.

  2. Насамперед визначають чи натуральний мінерал, чи вирощений у лабораторії.

  3. Колір. Оцінюючи цей параметр до уваги береться не забарвлення, а відсутність кольору в кристалі. Чим менше значення кольору, тим вищий його клас. Шкала градуюється від D – безбарвні до Z – світло-жовті чи коричневі. Кожна літера є діапазоном кольору і мірою того, наскільки помітний колір. По-справжньому безбарвні зразки дуже рідкісні. Майже всі діаманти, що використовуються у ювелірній промисловості, майже безбарвні з легким відтінком жовтого чи коричневого. У лабораторії колір мінералу визначається шляхом порівняння з еталоном, підібраним фахівцями.

  4. Чистота. Оскільки каміння утворюється під впливом високих температур і тиску, вкрай рідко можна зустріти зразок без внутрішніх або поверхневих включень. Це побічний продукт формування. Шкала включає 11 пунктів – від бездоганного до I3. Бездоганні - відсутність включень чи видимих плям при 10-кратному збільшенні, а чистота у класі I3 - включення видно неозброєним оком. На цьому етапі фахівець також з'ясовує чи були спроби штучного облагородження каменю чи очищення його чистоти.

  5. Шкала ограновування. Використовується тільки для круглого огранювання діамантів і складається з 5 класів - від відмінного до поганого. Пропорції впливають на світлові характеристики діамантів, те як світло відбивається від поверхні, як у якому вигляді світло виходить із каменя. Немає єдиних пропорцій, які б підійшли для кожного каменю, тому якість огранювання визначається шляхом цілого ряду параметрів.

  6. Вага у каратах. 1 карат дорівнює 200 міліграм. Великі камені є більш рідкісними, тому один камінь в 1 карат буде дорожчим, ніж 4 камені, вага яких у сумі дорівнює 1 карату. Однак на вартість впливають всі параметри, тому великий даймонд може програвати дрібному за іншими характеристиками. Діамант чистота, наприклад кяого краща, може вартувати дорожче. Вага визначається до 5 знаків після коми.

Види сертифікатів GIA

Лабораторії GIA перевіряють широкий перелік дорогоцінного каміння. Відповідно видаються сертифікати:

  1. Сертифікат дорогоцінного каміння - для смарагдів, сапфірів, рубінів, перлів, олександриту.

  2. Для синтетичного діаманта

  3. Для кольорового каменю

  4. Для натурального даймонду вагою понад 0,9 карати

  5. Вагою менше 0,3 карати

Є кілька форм гемологічних сертифікатів для природного каміння:

  • сертифікат на природний діамант вагою понад 0,15 карат

  • міні-формат на зразки 0,15 -1,99 карат

  • електронна форма-звіт

  • електронний сертифікат на даймонд без діаграм

Інформація у сертифікаті GIA

Сертифікат GIA має вигляд щільного картону, згорнутого на три частини. Кожен блок містить інформацію про камінь.

  1. Клеймо лабораторії, дата проведення експертизи, номер каменю, ограновування та розмір.

  2. Середній блок характеризує основні параметри каменю, що беруться до уваги під час оцінки. Вага, колір та чистота діаманта, огранювання.

  3. Додаткова інформація: полірування, симетричність, флуоресценція, номер нанесений на рундист, коментарі.

У центральній частині сертифіката знаходяться діаграми зі схематичним та

зображенням тонкощів огранювання та симетрії. Вказуються розміри та габарити складових огранення кристала.

Остання частина розвороту містить інформаційний блок розшифровки показників.

Чим захищений сертифікований у GIA діамант

Після проходження всіх етапів перевірки інформація разом із масою та оцінками 4С з'являється у звіті GIA. Це найбільш технологічна розширена оцінка діаманта з усіх можливих. Він забезпечує унікальні дані всіх параметрів кристала та говорить про його якість. Онлайн перевірка звіту дозволить переконатися в його якості та в тому, що отримана інформація відповідає отриманій у звіті. Всі дані про перевірені камені зберігаються в базі даних GIA. Як додатковий параметр безпеки, камінь із класифікацією діамантів GIA може бути додатково підписаний на рундисті унікальним номером, особистим повідомленням або логотипом. Лазерний напис дозволяє легко ідентифікувати камінь, тому що номер, нанесений на алмаз, співпадатиме з номером звіту лабораторії. Причому кожен діамант маркування має строго індивідуальне з унікальним номером.

Паперовий екземпляр надрукований на спеціальному щільному картоні з відбитками на всій площі. У верхній частині документа є відбиток Гемологічного інституту Америки та логотип GIA.