смарагд, кристал, камінь, каблучка

Зачаровує смарагд, чому ювеліри не люблять з ними працювати?

Смарагд - красивий і дорогоцінний камінь. Навіть якщо в ньому є включення, вони не псують його незвичайну красу, і підтверджують його природність. На підставі класифікації каменів смарагд нарівні з діамантами, сапфірами і рубінами знаходиться в четвірці дорогоцінних природних каменів.

Однак далеко не кожен майстер погодиться працювати з смарагдом, який був вставлений в прикрасу, але з якихось причин розбовтався, і просто випадає зі своєї оправи.

Прикладом служить цікавий життєвий випадок. У однієї жінки трапилася подібна ситуація. Вона зауважила, що її красивий двох каратний смарагд багетной огранки, закріплений чотирма лапками, розбалакався і хитається в своїй оправі.

Вона звернулася в ювелірну майстерню і була здивована і вражена тим, що він відмовився працювати з каменем, сказав, що з смарагдами, що майже випали з виробу я не працюю, і запропонував звернутися до іншого майстра.

Оскільки іншого виходу жінка не бачила, вона так і поступила - звернулася до іншого ювеліра. З майстром уважніше розглянувши свій камінь, жінка була шокована. На верхній частині каменю утворилася досить велика тріщина і кілька дрібних - по краях. По суті, смарагд був зруйнований.

Що ж сталося з смарагдом і чому складно з ним працювати?

Вартість смарагдів дуже висока. В даний час кращими вважаються смарагди, що видобуваються в Колумбії, а вже потім мінерали з Росії, Афганістану, Замбії, Бразилії, інших країн. Їх властивості унікальні. Саме вони безпосередньо впливають на поведінку ювелірів, які працюють з ними.

mineral-berill-plotnost'-tverdost'-tsvet-ua

Особливості властивості смарагду:

  • Кількість включень - їх досить багато, набагато більше, ніж в інших каменях. У природі дуже рідко можна зустріти смарагд без включень, вага якого становить приблизно два-три карата. А чистий смарагд практично не зустрічається. Від цього залежить особливість його кріплення і огранювання. Щоб на каменях від одного карата і вище, уникнути додаткової тріщинуватості смарагду, огранщики воліють гранувати їх в округлу, класичну багетну або смарагдову огранювання.
  • Крихкість - властивість, властиве саме цього коштовного каменя. Смарагд найкрихкіший з дорогоцінних каменів. Для поліпшення візуальних ювелірних властивостей і зменшення крихкості смарагдів виробляють промаслювання, (за допомогою кокосового або кедрового масла)

На фото камінь до і після обробки маслом.

izumrud-do-obrabotki-posle-obrabotki-ua

Смарагд який був облагороджений (поліпшений) буде коштувати дешевше ніж смарагд над яким працювала тільки природа.

Смарагди, які покращені за допомогою промаслювання, в майбутньому можуть бути проблемними, так як з часом масло випарується і ризик появи тріщин досить великий. Якщо майстер в цей час почне перекреплять камінь, то велика ймовірність що він дасть тріщину.

  • Твердість - вона досить висока і становить близько 7,5-8 (Шкала Мооса). Але з огляду на цей показник і можливість появи поперечних тріщин - виникає небезпека. Особливо це характерно для квадратної і багетной огранки, у яких є кут, рівний 90 градусам. Якщо здавити або нагріти камінь - на ньому з'являються тріщини, що і сталося з смарагдом нашої знайомої.

Саме з цих причин далеко не кожен, навіть досвідчений ювелірний майстер візьметься за таку роботу. Тому, якщо у вас трапилася подібна ситуація, потрібно знайти талановитого майстра, який зможе надати допомогу в збереженні смарагду і його первісної краси.