Чисте золото, проби золота в Україні, кольори і відтінки золота.

Проби золота і кольора золота.

Метрична система проб, золотникова система проб, каратная система проб.

злитки чистого золота

Благородні метали не схильні до корозії і окисленню, і не реагують з соляною кислотою, що відрізняє їх від більшості неблагородних металів. Основні благородні метали - золото, срібло, платина і решта 5 металів платиновий групи - рутеній, родій, паладій, осмій, іридій.

Що таке проба золота

Золоті ювелірні вироби виготовляють не з чистого золота, а з золотовмісних сплавів. Золото є основною складовою частиною золотого сплаву, і його частка маркується пробою.

Відсоток вмісту чистого золота в сплаві це і є проба, наприклад проба 585, що означає 58,5% чистого золота, а решта це лігатурні добавки. Золото в чистому вигляді вважається м'яким металом і не має потрібної міцністю для виробництва вироби. Тому для виготовлення ювелірних виробів застосовують сплави з золота різного складу, що надають виробам різні відтінки золота.

Компоненти, які входять до складу золотого сплаву, називаються лигатурой. Існують прийняті стандарти, на вміст чистого золота і лігатурних добавок в пробі.

Хто ставить пробу

Після виготовлення всі ювелірні вироби відправляють в Пробірну палату України. Після визначення вмісту дорогоцінного металу в сплаві їх таврують, завдаючи умовні позначення проби (змісту основного дорогоцінного металу). Нанесенням проби займається Пробірна палата України. На пробі вказується код пробірної палати, а також цифрове позначення проби.

При продажу прикрас з дорогоцінних металів, всі вироби повинні обов'язково мати клеймо Пробірної палати України.

державні пробірні клейма

Які системи проб бувають?

Існують три системи проб: золотникова, метрична, каратная.

Золотникова система проб

До 1927 року в країні діяла золотникова система проб, в якій чисте золото мало 96 пробу. Проба золота виражалася числом золотників в одному фунті (фунт дорівнює 96 золотникам)

Для перерахунку золотникової проби в каратну, значення золотникової проби слід розділити на 4.

Наприклад: (золотникова) 96/4 = 24 (каратная)

Для перерахунку золотникової проби в метричну, значення золотникової проби слід розділити на 96 і помножити на 1000.

Наприклад: (золотникова) 96/96 * 1000 = 1000 (метрична)

Наприклад: (золотникова) 72/96 * 1000 = 750 (метрична)

Метрична система проб

Після 1927 року відбулося перехід на метричну систему проб, яка показує кількість дорогоцінного металу на 1000 (999,9) частин сплаву.

Щоб перевести метричну пробу в золотникову пробу, потрібно помножити на 0,096.

Наприклад: (метрична) 1000 * 0,096 = 96 (золотникова)

Каратна система проб

У деяких зарубіжних країнах застосовується каратная система проб, по якій чисте золото має 24 карата, що відповідає 1000 (999,9) проб метричної системи. За цією системою проба показує вміст дорогоцінного металу в 1000 (999,9) вагових одиниць сплаву.

Для перерахунку каратной проби в метричну, значення каратной проби слід розділити на 24 і помножити на 1000.

Наприклад (каратная) 24/24 * 1000 = 1000 (999,9) (метрична)

Наприклад (каратная) 18/24 * 1000 = 750 ( метрична)

tablitsa-perevoda-prob-ua

Сплави з золота і відтінки золота

Золоті сплави найчастіше бувають трьох компонентними: золото + срібло + мідь. Частка чистого золота і лигатура визначають властивості, які буде мати той чи інший сплав - в тому числі і відтінок майбутніх ювелірних виробів із золота.

Вплив різних металів в лігатурі на властивості золотого сплаву

Срібло робить сплав більш пластичним і ковким. Воно ж змінює відтінок сплаву, роблячи його біліше. Якщо додати понад 30% срібла, відтінок жовтого сплаву стане помітно світліше, а при зростанні кількості срібла до 65% золото стане білим.

При додаванні міді сплав стає твердіше, але знижуються його антикорозійні властивості. Мідь також надає сплаву червонуватий відтінок.

Кадмій робить сплав більш легко розплавляється. Він же дає сплаву зеленуватий подтон.

Цинк надає сплаву властивості, аналогічні кадмію. Він освітлює сплав, тому використовується для виготовлення білого золота. Невеликий вміст цинку може також робити сплав трохи зеленішим.

Паладій робить сплав більш тугоплавким, змушуючи підвищувати температуру нагрівання. Таким чином сплав стає помітно пластичнее, і світліше - паладій забарвлює його в білий колір з легким бежевим (тілесним) відтінком.

Нікель надає золотому сплаву твердість і змінює колір сплаву на блідо-жовтий. Застосовується як компонент білого золота.

Платина інтенсивніше інших лігатур знебарвлює золото та збільшує його пружність. Жовтизна втрачається при утриманні в сплаві близько 8% платини.

Нікель, платина і паладій також надають сплавів білого золота високі антикорозійні властивості.

Золоті сплави різних кольорів

Біле золото

Білий відтінок золотого сплаву додається за рахунок платини, срібла, паладію і нікелю. Біле золото на основі паладію виходить, якщо частка цього металу перевищує 16%. Паладій надає сплаву додаткову міцність і блідого відтінку природного благородства, а також найкращі характеристики. Правда, такий сплав буде помітно дорожче за рахунок високої вартості паладію. Більш бюджетний варіант білого золота включає нікель, мідь і трохи цинку.

Червоне золото

Червоний відтінок золотого сплаву надає мідь. Звичайний склад лігатури такого сплаву - це срібло і мідь.

Жовте (Зелене) золото

Жовтий (Зелений) відтінок виходить при плавленні золота з сріблом з додаванням кадмію.

Таблиця кольору золотих сплавів в залежності від складу

ottenki-zolota-uaМи всі звикли до того, що золото може бути червоним, жовтим або білим. Однак, насправді відтінків більше. Нижче в таблиці наведені можливі поєднання металів при приготуванні золотих сплавів різних проб і відтінків.

У колонці % золота (відсоток вмісту золота), 58,5% вміст чистого золота - це 585 проба, 75,0% вміст чистого золота - це 750 проба.

proba-zolota-ua

splavy-zolota-ua