Мінерал Беріл - щільність 2,69-2,78 г/см3, твердість за Моосом 7,5-8, колір

Смарагд


Смарагд камінь - це найдорожчий різновид берилу, має насичений зелений колір. Поруч із сапфіром, рубіном, алмазом він відноситься до першої групи дорогоцінних мінералів.

Характеристики каменю, що визначають його красу

Смарагд – це берил, пофарбований у трав'янисто-зелений колір. За насичений відтінок кольору в мінералі відповідають сполуки хрому, ванадію, рідше – заліза. Цікаво, що до 1800 р. смарагд вважався окремим видом мінералу і не зараховувався до берилової групи.

Зелений самоцвіт має настільки яскраво виражені особливості, що визначають його, що складно сплутати смарагд з іншим каменем.

Твердість і тріщинуватість.

Це основна риса для зеленого берила. Важко знайти в природі мінерал, що не має тріщин, прожилок і невеликих включень. Твердість каменю досягає 7,5-8 за шкалою Мооса (при еталонних 10 у алмазу). Всі ці особливості роблять мінерал чутливим у нагріванні та здавлюванні. Тому і якість каменю перевіряють без використання збільшувальної апаратури, а як кажуть – на око.

Колір

Важлива характеристика каменю. Основний мотив ставить завжди виключно зелений. Колірна гама може бути розділена на три основні складові - тон, насиченість та світло. Найчастіше краї каменю пофарбовані яскравіше, ніж частини, що знаходяться в основі. Бувають мінерали з нерівномірним забарвленням, де чергуються темні та світлі зони. Існують різновиди смарагду з відтінками жовтого, синього, блакитного, темними ділянками, що прагнуть практично чорного.

Прозорість

Характеристика практично недоступна для смарагду. Більшість мінералів замутнена бульбашками газу, тріщинами, включеннями, прихопленими смарагдом у процесі зростання. Знайти камінь без порушень поверхні майже неможливо, тому більшість всіх самоцвітів обробляється хімічними сполуками надання їм прекрасного зовнішнього вигляду.

Історія смарагду

Достовірно відповісти питанням, коли людство дізналося про існування цього каменю, неможливо. Але джерела кажуть, що вже IV до н.е. на території Вавилону велася активна торгівля смарагдами.

Чого варті лише дані про смарагдові списи цариці Клеопатри. Вона вже була знатна мисливиця до цього дорогоцінного каменю і дуже його любила. Аж до відкриття Нового Світу, в 1 тисячолітті до н.э. смарагди добувалися виключно у списах фараонів. Свідчень про ці видобування збереглося до нашого часу дуже мало. Але є музейні експонати мінералів, що подорожують Середземномор'ям, які неймовірно цінувалися серед давніх римлян. Любов Клеопатри до коштовностей і в тому числі потяг до смарагдів пояснювалася тим, що таким шляхом вона демонструвала підданим і всьому світу, що правителі такого масштабу одноосібно можуть собі дозволити купатися в розкоші і це атрибут влади і добробуту не тільки самого правителя, а й країни в цілому.

Досі точаться суперечки та розкопки у пошуках знаменитих копій. Але любов царюючих династій з давніх часів до цього зеленого берила не потребує підтвердження.

Родовища дорогоцінного каменю

Камінь Смарагд-родовища

Сама назва мінералу говорить про його перське коріння. Найменування каменю походить від його кольору "зумрунді" - зелений. А вже далі воно почало набувати інших рис - "марагд", "смарагдос", "есмеральд". Якщо в давнину розкопки та видобуток цінного мінералу велася в пустелях Аравії та Намібії, то згодом, починаючи з кінця XVI століття, було відкрито колумбійський смарагд. На сьогодні він займає понад половину видобутку всього обсягу каміння. Також існують поклади берила на Уралі, Південній Африці та Індії. Високою якістю відрізняються смарагди, здобуті у Замбії.

Колумбійські смарагди мають найбільш насичене забарвлення і отримують високі бали за відгуками ювелірів. Вони відрізняються насиченим трав'янистим кольором з невеликим блакитним відливом. Якщо основна маса видобутого мінералу непрозора, то каміння, здобуте поблизу Боготи, характеризується рідкісною чистотою.

Індійські смарагди також мають свої характерні риси - їх можна дізнатися з виразного синього відтінку, іноді настільки явно вираженого, що навіть падає цінність такого мінералу. Відтінок з'являється за рахунок домішок у камені, що суттєво впливає на його вартість. Індійський смарагд має попит на азіатському просторі, а ось у європейців і американців більше в пошані чистий зелений берил.

Знаходять поклади смарагду також і в європейських державах - Австрія, Болгарія, Німеччина, Україна, Франція та ін. Але чи невеликі запаси чи невисокі якісні та кольорові характеристики не можуть свідчити про високі обсяги видобутку дорогоцінного берила на цих просторах.

У промислових цілях здійснюється видобуток мінералу в Бразилії. Незважаючи на високу чистоту, здобуті там смарагди мають яскраво виражений жовтуватий відтінок та світле забарвлення. А ось справжні насичені зелені камені там зустрічаються рідко.

Як оцінити смарагд?

Вартість смарагду дуже висока і не відстає від ціни на діаманти та сапфіри. Ціна смарагду в 1 карат навіть самими низькими показники кольору та чистоти починається від 40 доларів США. Кабошон коштує від 13 доларів за карат. При цьому камінь великого розміру, починаючи від 5 карат, коштуватиме понад 1000 доларів за карат. При відмінних показниках вартість смарагду може навіть далеко зробити крок за ціну на діамант.

Першочергову важливість для ювелірів у смарагді мають колір та насиченість. Камінь не повинен бути бляклим і блідим, але в той же час його насиченість повинна не перевищувати певної межі, після якої при слабкому освітленні берил може виглядати банально чорним. Величезне значення вартість дорогоцінного каменю надає його прозорість. Враховуючи часті включення та дефекти, дуже складно знайти абсолютно прозорий смарагд навіть невеликого розміру. А кому пощастило зіткнутися з таким успіхом, зможе його гідно оцінити.

Оцінюючи смарагду беруть до уваги наявність тріщин і включень без використання збільшувального устаткування. Просочення каміння маслом для запобігання руйнуванню є вимушеним заходом і знижує вартість смарагду. Після обробки дуже складно якісно провести огранювання мінералу. Шляхом ограновування кабошон смарагд втрачає значну частину своєї привабливості та цінності і програє навіть у порівнянні зі своїми більш дрібними побратимами, які мають видимі грані, здатні відкидати світло та грати на освітленні.

У той же час наявність невеликих включень істотно не знижує вартість, а скоріше є гарантом того, що камінь має природне походження. Смарагд насиченого кольору навіть за наявності невеликих включень буде коштувати дорожче, ніж чистий камінь бляклого забарвлення.

Лікувальні можливості смарагду

Ліки чи оберіг? Які властивості смарагду роблять його настільки бажаним і спричиняє безліч толків і питань. Є легенда, що за страти Христа саме в чашу із смарагду було зібрано його кров. Згодом вона була названа "Святий Грааль". Кожен, кому буде честь випити з цієї чаші, миттєво вилікується від будь-якої хвороби.

Існує думка, що дорогоцінний берил здатний допомогти у боротьбі з безсонням і нічними кошмарами, а також вплине на порятунок від головного болю. Він допоможе при позбавленні псоріазу, різний інфекцій і сприяє зниженню температури. Вважається, що при лікуванні будь-якого захворювання смарагд благотворно впливає і посилює дію ліків.
Є таке повір'я, що поклавши шматочок смарагду в ємність із водою, можна очистити її від мікробів та бактерій.

Магічні властивості смарагду

Магічна сила смарагду настільки відома, що йде в ногу із красою цього мінералу. Цей камінь покликаний боротися з поганими нахилами людини - лінню, запальністю, крадіжкою та розпустою. При постійному носінні смарагд утихомирює погану вдачу і запальність. Вважається, що при продовженні поганої поведінки камінь може нашкодити своєму господареві. А коли сили смарагду виснажуються, він може розколотися.

Смарагд символізує собою мудрість та проникливість. І якщо камінь був подарований невірній людині або зраднику, то з часом він може змінити свій колір - потьмяніти і набути коричневого відтінку. Цей камінь покликаний для захисту спокою в будинку та збереження миру

Езотеричні вчення стверджують, що медитація, дивлячись на смарагд, дозволить побачити майбутнє. Це не дивно, адже скрижали Гермеса, на яких записано світову мудрість, були виготовлені зі шматка смарагду. Також він захищає душу людини, яка подорожує Астралом, і допомагає медіумам швидше зв'язуватися з душами померлих.

Постійна присутність смарагду у будинку очищує енергетику від негативу. Те саме стосується, якщо постійно носити смарагд на собі. Амулет із зеленим берилом можна передавати у спадок із збереженням усіх його позитивних якостей.

Штучні кристали мають той же спектр магічних властивостей і якостей, що і природний смарагд. Спочатку вони не несуть у собі жодної інформації, а власник із сильною волею та енергетикою здатний наповнити смарагд містичною силою.

Кому потрібно носити смарагд?

Набір сережки, кільце і підвіска зі смарагдами.Здавна смарагд рекомендувалося носити незаміжнім дівчатам, оскільки він допомагав їм зберегти цнотливість. А ті, хто шукає кохання і хоче зберегти сімейне щастя, такий камінь принесе гармонію в сім'ї та вбереже від житейських бур.

Також смарагд показаний для людей, що народилися під знаками зодіаку, які розвивають інтуїтивні здібності – Лев, Терези, Водолій, Стрілець та Риби. Він посилить їхні здібності та принесе максимальну користь. А ось Скорпіонам рекомендується уникати цього каменю, щоб не стати жертвою протистояння. Решті знаків зодіаку камінь не зашкодить, але й особливого впливу чи допомоги чекати від нього також не варто.

Найвідоміші смарагди в історії

Найбільш відомий і великий камінь історії носить ім'я Могольський смарагд. Його вага складає 217,8 карати. Він був подарований колишнім королем Бразилії герцогу Девонширському. Він відомий тим, що один його бік покриває орнамент із квітів, а з іншого боку вирізані тексти, мусульманської молитви. По краях є спеціальні виступи для закріплення каменю на чалмі.

Могольський смарагдНаприкінці ХХ століття на Мадагаскарі було здобуто самоцвіт вагою 3600 карат, з якого згодом вирізали статую Будди. А із смарагду темного відтінку масою 2680 карат була створена ємність для мазі, що досі зберігається у Віденському музеї.

У банку Боготи зберігаються цінні екземпляри смарагдів вагою від 220 до 1796 року карат.

Турецькі султани завжди славилися своєю любов'ю до виразних прикрас та цінних каменів. У Стамбулі в палаці топкапи зберігаються численні предмети мистецтва, приладдя, що пишуть, кинджали, багато прикрашені смарагдами та іншими дорогоцінними каменями.

Славилася своїм потягом до дорогих самоцвітів і Королева Великобританії Єлизавета II. Для зберігання її прикрас відведено спеціальну кімнату розміром з крижану ковзанку. У її колекції є коштовності, оцінені в 57 мільйонів доларів, багато з яких були подарунками. Перлиною цієї колекції по праву вважається набір "Кембридж та Делі парюра Данбара".

Цікаві факти про смарагд

  • У Єгипті існувала статуя бога Серапіса (бог родючості та потойбіччя) зі смарагду висотою 4 метри;
  • Вартість смарагду залежить від родовища каменю. Якщо колумбійські та африканські камені цінуються по 500-3000 доларів США за карат, то індійські смарагди - лише по 25-30 доларів;
  • Колір смарагду може бути лише зелений. Його можуть розбавляти жовтуватий або блакитний відтінки. Але колір виключно зелений;
  • При нагріванні камінь каламутніє, а в кислотах не розчиняється;
  • Під ультрафіолетовим випромінюванням натуральний смарагд блідне, а штучний - світиться малиновим або яскраво-червоним світлом;
  • Щоб максимально відчути магічний вплив каменю, його слід носити на мізинці правої руки протягом 2-3 місяців;
  • Смарагд вагою в 1 карат здається більше, ніж алмаз вагою 1 карат через його нижчу щільність;
  • Вік самого "дорослого" смарагду становить 2,97 мільярда років;