Онікс – мінерал Халцедон (кварц) – щільність 2,65 – 2,667 г/см3, твердість за моосом 6,5 - 7, колір

Онікс

Камінь онікс - це мінерал, різновид кварцу, який привертає до себе увагу не тільки зовнішнім виглядом, але має багато цілющих властивостей, у тому числі й містичного характеру, а також має насичену історію. Це халцедон, що має паралельні лінії на зрізі – у цьому його головна особливість.

Чим характерний онікс?

Це різновид кварцу з різними домішками - від оксиду кремнію, заліза, хлоридів та інших сполук. Головна особливість цього мінералу – своєрідне забарвлення хвилями, що утворюється шляхом з'єднання контрастних з'єднань. Залежно від домішок, що є в камені, онікс може мати безліч кольорів. З яким оніксом найчастіше мають справу ювеліри:

  • чорний (арабська);
  • червоно-білий (карнелони);
  • оранжево-білий або коричнево-білий (сердонікс);
  • біло-сірий (халцедонікс).

Твердість оніксу досить висока і сягає 6,5-7 одиниць за шкалою Моосу. Обробляти цей камінь досить легко і з нього виходять чудові прикраси чи предмети для декору.

Історія священного каменю

Джерелом появи цього каменю визначає давньогрецька міфологія. Існує легенда, що син Афродіти випадково зачепив кінчик її пальця стрілою і цим зрізав шматочок її нігтя. Цей нігтик потрапив на землю, але боги не могли допустити, щоб частинка богині залишилася серед людей і було вирішено перетворити його на камінь. Так з'явився онікс, чия назва з давньогрецької і перекладається як “ніготь”.

Перші свідчення про використання оніксу людиною датуються ще V-IV століттям до нашої ери. Різні фігурки та посуд з оніксу були виявлені археологами на території Вавилону та Стародавнього Єгипту.

Багато культурах оніксу приписувалися містичні властивості й у деяких народів він був обрядовим каменем. Це був матеріал для створення ритуальних судин та зберігання цілющих трав.

І навіть після століть саме онікс мав місце при спорудженні храму Соломона. Завдяки використанню цього мінералу стінам і освітленню віддавалася таємнича напівтемрява. Більше того, згадки про онікс є навіть у Біблії під час опису раю.

Невисока вартість оніксу та його легка обробка дозволяє виготовляти з нього недорогі прикраси, а також різноманітні предмети інтер'єру. Дизайнерські вази, статуетки та підставки стануть родзинкою дизайну.

Родовища онікса

Камінь Онікс - родовищаНа Аравійському півострові знаходяться найякісніші поклади оніксу. Жовтий та рожевий онікс поширений у Пакистані. Звідти його імпортують до США, Китаю та Іспанії. Зелений та світло-коричневий мінерал можна знайти в Ірані. Також серед лідерів з видобутку значиться Єгипет. Агатові породи родом із Монголії, Аргентини, Австралії.

Спочатку онікс видобувався вручну і відшаровували від породи вручну за допомогою зубил. Аж до 19 століття видобуток оніксу здійснювалася вибуховим шляхом. Сьогодні брили нарізають за допомогою пили з алмазним абразивом і за допомогою дискового обладнання розпилюють на шматки потрібного розміру з подальшим шліфуванням і поліруванням.

Магічні властивості оніксу

Онікс звикли наділяти численними магічними якостями. Вважається, що це чоловічий камінь, проте він також чудово впишеться в образ вольової жінки. Це камінь лідера, має сильну енергетику та дає додаткову силу для нових сходжень. Езотеричні вчення стверджують, що сильна енергетика оніксу забирає на себе невпевненість і страхи, а також посилює ораторські здібності носія такого каменю.

Стародавні греки, ацтеки та індіанські вожді дуже шанували онікс і вважали його каменем лідера, який стрімко йде до мети. З його допомогою вони просувалися вперед та отримували енергетичний заряд. Вважалося, що завдяки оніксу вождь міг керувати своїми підданими, мав більш ясний розум, а також отримував повагу оточуючих.

Нерішучі та скромні люди мали носити цей камінь, щоб стати більш врівноваженими та повірити у свої сили. Онікс допомагає впоратися зі своїми страхами і стати цілеспрямованішим у діях та вчинках. Він прибирає страхи та допомагає впоратися з хвилюванням. Також він захищає від пристріту та негативної енергії. Однак, як тільки сила каменю починає використовуватися не на благо, то онікс втрачає свої магічні властивості.

З давніх-давен онікс мав значення для чаклунів і магів. Оніксовий посуд застосовувався у ритуалах жертвопринесення. Онікс білого кольору досі застосовується в ритуалах для виклику душ, що померли.

Літотерапевти вважають онікс лікувальним при депресії та підвищеній нервовій напрузі. Настій води на оніксі використовується для лікування ожиріння, а сам потовчений у пудру камінь вважається корисним при загоєнні ран. А кулон із червоного оніксу вважається корисним при серцевій недостатності.

А ось у народів Стародавнього Сходу, навпаки, онікс вважався каменем поганої ознаки, що приносить смуток і погані звістки. І посуд з оніксу прирівнювався до отруйного.

Сучасні вчення вважають, що онікс здатний акумулювати енергію, яка потрапляє до нього і багаторазово її посилюватиме. Тому камінь потрібно носить людям з добрим серцем та позитивними намірами, щоб каменя не обернулася проти його власника.

Яким знакам зодіаку потрібно носити онікс?

Онікс колір - чорний, червоний, рожевий

  • Онікс рожевого, жовтого та червоного відтінків найбільше підходить за своїми якостями для земних знаків зодіаку - Козерога та Тельця. Він допоможе їм налагодити спілкування та стати більш розкутими.
  • Чорний онікс – справжня знахідка для Лева. З ним він легко отримає увагу і любов оточуючих, що так необхідно цьому знаку. Також цей колір добре підходить для Стрільців, Скорпіонів та Водоліїв. Однак кардинально ні на що не вплине.
  • Зелений онікс захищає від псування та пристріту будь-який знак зодіаку. Астрологи рекомендують купувати вироби із зеленим оніксом на 19 день місячного циклу, а вперше одягнути його – на 4 день після покупки.

Прикраси з оніксу

Комплект сережки, каблучки та кольє з чорним оніксом.Камінь онікс не належить до розряду дорогих мінералів першого порядку. Але використання дорогоцінних металів для оправи та супроводу мінералу створюють ефект розкоші. Онікс у золоті чи сріблі виглядає елегантно та романтично.

Зелений камінь в обрамленні золотої оправи має вишукані нотки, а ось чорний онікс - більш урочистий і строгий.

Найчастіше цей самоцвіт не обмежують, а обробляють кабошоном. Так, найтонше і чуттєво розкриваються найменші відтінки каменю та його неймовірно красивий та неповторний малюнок.