Історія походження каменя бірюза

Камінь бірюза: його значення та властивості

Яскравий мінерал небесно-блакитного, світло-синього, зеленувато-синього кольору, що символізує собою вічне кохання, а також покликаний примножити доходи свого власника, у тому випадку, якщо спонукання чисті – це бірюза камінь. З давніх-давен - це один з найбільш популярних і затребуваних напівдорогоцінного каміння.

Історія каменю бірюза

Вже 6000 років тому бірюза вважалася цінним мінералом, доставлялася з Синайського півострова до Стародавнього Єгипту. А 3000 років тому були відкриті копальні Нішапура на той момент у Персії, на території нинішнього Ірану. З того часу справжній культ поширився на багатьох континентах, аж до обох американських материків. Починаючи з 8 століття, опис технології роботи з породою були відомі в Перу.

У давнину вважалося, що мінерал має свій вік – і не дарма. Адже молодий мінерал характеризується небесно-блакитним кольором, а старий самоцвіт має зелений відтінок. Це легко пояснити тим, що мінерал схильний до впливу слабких кислот, лугів. При взаємодії з парфумами, милом, косметичними продуктами, а також при тривалому впливі на самоцвіт сонячного світла, вона темніє, набуває зеленого відтінку.

Особливо шанували у Стародавньому Китаї - там вона вважалася другим після нефриту каменем за популярністю. А на Тибеті вона навіть вважалася живою істотою, здатною привнести до будинку удачу, добробут.

Слово "бірюза" має пряме походження від перського "фірузе". Дослівно його можна перекласти як “приносить радість”.

Місце народження каменю бірюза

Родовища бірюзи є біля Середньої Азії, Синайського півострову, Єгипті, Ірані. Деякі з родовищ, що розробляються, втрачають свої запаси й поступово виснажуються. Сьогодні більшість натуральної бірюзи видобувається як супутній продукт на мідних родовищах, що розробляються в США, Мексиці, Австралії, Чилі. Вважається, що найцінніші зразки добувають в Ірані вручну.

Місце добування бірюзи

Що означає камінь бірюза, її зовнішній вигляд безпосередньо залежить від місця та способу видобутку. Вирізняють різновиди:

  • прожилкова. Найбільш поширений тип мінеральних покладів. Бірюза стає наповнювачем тріщин усередині іншого каменю. Чим більші поклади, тим гірша якість. Тому використання в ювелірній справі обмежується 20% загального видобутку.
  • желвакова. круглі нарости, що випирають, виділяються в породі. Ці види ще менше містять у собі ювелірно придатного каменю.
  • вкраплена. Має вкраплення, прожилки у вигляді інших мінералів – чорного, бурого кольорів. Їхній склад містить гідроксиди заліза, марганцю, сланці. Ці вкраплення химерно переплітаються між собою, створюючи ажурні візерунки неймовірної краси. Цей різновид часто застосовується для створення ювелірних прикрас. Як виглядає мінерал, можна судити за назвою різновиду: павутинна (складні переплетіння тонких ліній) і мереживна (характеризується малюнком у вигляді переплетень, що нагадують ажурні візерунки).
  • самородки. Мають великі габарити, що характеризуються неправильною формою. Але трапляються рідко.

Більшість мінералу для ювелірної справи видобувається з прожилкової та желвакової породи.

Способи та місце добування каменю бірюза

Фізико-хімічні властивості мінералу

У хімічному відображенні це гідратований фосфат алюмінію. Характеризується непрозорою структурою. Бірюза властивості має слабкий восковий блиск. Забарвлення мінералу різного різновиду залежить від його віку. Для молодого камінчика характерний світлий, майже білий колір, практично невиразний. Дозріла бірюза властивості має найцінніші - небесно-блакитний колір. А при досягненні похилого віку мінерал набуває вираженого зеленого відтінку. Зелень з'являється через те, що за блакитну палітру відповідає мідь, а згодом вона поступово заміщується окисом заліза, тим самим проявляється ефект поступової зміни кольору.

Твердість мінералу – 5-6 за шкалою Мооса. Дисперсія відсутня. Слабкий плеохроїзм дозволяє бачити різні відтінки палітри під різним кутом. Люмінесценція найчастіше відсутня або дуже слабко виражена. Піддається обробці, не потребує додаткових процедур для покращення її ювелірних якостей.

Чому в прикрасах використовують штучну бірюзу

Природні запаси поступово виснажуються, тому приблизно 80% самоцвіту в ювелірному світі представлено синтетичним матеріалом. Існує безліч способів підробки натурального каменю та створення синтетичного аналога:

  • пресована. Також її називають відновленою, реконструйованою. Отримують із природних матеріалів - шматочків, крихт, мінеральних уламків натурального самоцвіту. Цей матеріал піддається дрібному подрібненню, потім змішується з барвником, за необхідністю і полімерною масою для закріплення. Хоча вона не вважається цінною, проте склад такого матеріалу практично не відрізняється від натурального.
  • стабілізована. Напівкоштовний мінерал вважається складним у носінні, в силу чисельних порів, вона схильна до тріщин, сколів, механічних пошкоджень. Тому блакитна порода піддається стабілізації - камінь занурюють у розчин воску чи парафіну для заповнення порожнеч, що є. Також у цьому процесі значно покращується зовнішній вигляд, колір та блиск. В результаті виходить зразок, за властивостями схожий на дорогоцінну.
  • облагороджена. Часто має невиразні кольори, тьмяну поверхню. Щоб посилити яскравість та колір каменю його обробляють хімічними компонентами.

Крім синтетичних аналогів існують способи створення імітації - дешевші за ціною камені піддаються фарбуванню та стабілізації характеристик для відповідності того, як виглядає натуральний зразок. Використовують варисцит, лазуліт, хризоколла, говліт, кварц, халцедон інші

Також застосовуються відверті підробки зі скла та пластику, що нагадують оригінал лише кольором.

Прикраси з камінням бірюза

Магічні та лікувальні властивості каменю

Вважається каменем щастя. Це талісман від пристріту, поганих снів, хвороб. Споконвіку матері робили обереги для своїх дітей. Камінь має сильну жіночу енергетику, допомагає зберегти та збільшити сімейний бюджет, наділяє мудрістю, умиротворенням. Для залучення достатку зразок слід оправляють у золото. А для зустрічі з любов'ю її оформлюють у срібло.

Блакитна бірюза має сильні лікувальні властивості. Надає сприятливий вплив на психологічне здоров'я людини. Допомагає позбавитися:

  • безсоння
  • головного болю
  • при захворюваннях щитоподібної залози
  • сприяє розслабленню, духовному просвітленню.

Народні цілителі вважали незамінним застосування у відновленні зору.
Бірюза камінь магічні властивості незамінні для чоловіків та жінок. Для жінок допомагає посилити сексуальність, знайти справжнє кохання. Чоловікові ж подарує харизму, допоможе у гонитві за владою та просуванні кар'єрними сходами. Все про камінь бірюза знає езотерика. Вважає, що самоцвіт допомагає лише тим людям, чиї помисли чисті та високоморальні. Інакше може повернутись проти свого власника.

Кому підходять прикраси з бірюзи за гороскопом

Згідно з астрологічними вченнями бірюза підходить по гороскопу, знакам, які живуть під заступництвом Юпітера та Венери.

  • для Стрільця це можливість приборкати емоції, стати завбачливішим
  • Тельці зможуть прислухатися до чужої думки, поборотися зі своєю дратівливістю
  • Терези стануть сміливішими й незалежнішими
  • для Риб це шанс позбутися нав'язливих думок, марних тривог

Нерозривний зв'язок бірюзи зі стихіями води та землі.

  • ідеальне поєднання зі Скорпіонами. Камінь подарує їм самовладання, внутрішню гармонію, здатність упоратися з бурхливими емоціями.
  • Козероги зможуть боротися з меланхолією. Стануть більш витримані у досягненні мети.
  • для Овна дає можливість розставити пріоритети, спрямувати енергію у потрібний напрямок.

При своїй універсальності камінь не підходить для Дів та Раків. Їхня слабка енергетика не зможе впоратися з магічною силою каменю. А Леви навпаки не можуть носити через свою вогняну натуру. Мінерал притупляє їхнє почуття самозбереження, може пустити їх в авантюру.