Історія походження каменя гранат

Гранат: місце добування та властивості каменю

Загадковий, барвистий і неймовірно яскравий, що несе енергію світла та радості – це гранат камінь, представник напівдорогоцінних мінералів. З давніх-давен він розбурхує серця прекрасних дам, змушуючи жити, творити і наповнювати незабутньою енергетикою кожен новий день. Камінь символізує пристрасть, емоції, любовні інтриги та бурхливі переживання. Прикраси з гранатом надихають, дарують гарний настрій, підкреслюють стиль життя та енергетику.

Історія каменю

Очевидно, що найменування мінералу походить від фрукта "гранат". З латинського “granatus”, що перекладається буквально як “гранатове зерно”.

Починаючи з XVI століття, вже був відомий цей яскравий мінерал. Розрізняли кілька типів мінералу "веніса" та "бече". Якість цього каміння залишала бажати кращого, тим більше, що на противагу їм ставили цінні шпинель і рубін.

Боеція де Боот, вчений початку XVII століття, який писав трактат про камені, згадував про богемський гранат, що мав поширення на той час на Русі, як про затверділі краплі, пофарбовані кров'ю.

Різновиди гранату

Різновиди граната, які існують у природі, не обмежуються лише темно-червоним відтінком. Насправді це ціле сімейство, представники якого відрізняються зовнішнім виглядом, кольором і характеристиками.

Піроп

Піроп

Темно-червоний, криваво-червоний, аж до бордового відтінку – цей красень дуже поширений та асоціюється власне з гранатом. Свою назву отримав від грецького слова піропус, що перекладається як “полум'яний”. Багаті поклади у природі існують у Росії, США, Чехії, Якутії, Австралії та Норвегії. У Китаї існував переказ, що піроп нагадує колір крові дракона і здатний принести успіх.

Родоліт

Родоліт

Рідкісний, і водночас прекрасний самоцвіт у палітрі від рожевого до темно-фіолетового кольору. При яскравому освітленні відтінок переливається від малинового до бузкового.

Андрадит

Андрадит

Має широке поширення та багаті родовища. Це не тільки червоний мінерал, але також буває жовтим, жовтогарячим і навіть зеленим. Андрадити можна виділити в окрему групу напівдорогоцінних акменів – зелені демантоїди, чорні меланіти, топазоліти, желетини. Поширений на території Азербайджану та Приморського краю Росії. Найчастіше такий тип не має практичного застосування. Знавці та поціновувачі можуть замовляти вироби з нього у вигляді колекційних зразків.

Спесартін

Спесартін

Рідкісний вид представника. Характеризується помаранчевим, коричнево-жовтим, бурим або рожевим кольором. Майже кожен зразок має вкраплення або каламутні ділянки. Цінність становлять представники вагою понад 4-5 карат. Забарвлення спессартину нагадує часточку апельсина. Він чудово гармонує з червоним золотом. Наймасштабніші поклади його у Намібії, де його прозвали “мандареном”, що з французької означає “мандарин”.

Альмандін

Альмандін

Поряд з піропом займає провідне місце за популярністю. Характеризується соковитим червоним кольором з насиченим вишневим відтінком та фіолетовим відливом. На Русі він здобув популярність одним із перших. За свою красу та насичений колір червоний мінерал ототожнювався з рубіном. Відтінок має схожість із краплею крові. Так, монархи багатьох країн прикрашали альмандинами головні убори, щоб залякувати підлеглих владою та могутністю.

Гросуляр

Гросуляр

Зелений гранат також може мати жовтий відтінок. Походження його назви - від слова "grossularia" - аґрус. Родовища в Карелії, Бразилії, США, Росії.

Уваровіт

Уваровіт

Відкривачем цього виду став учений С.С. Уваров. Популярність йому принесло насичене, незвичайно яскраве зелене забарвлення. За це його також називали "уральським смарагдом". Дуже рідкісний та цінний представник. При створенні ювелірних прикрас інкрустуються у виріб не каміння в огранці, а щітки із суцвіття самородного каміння. Видобувається в США, Гімалаях та Фінляндії. Індійська міфологія вважала, що уваровіт здатний вилікувати від будь-якої хвороби.

Гранат-хамелеон

Гранат-хамелеон

Безумовно найрідкісніший і найдорожчий вид. Подібно до олександриту здатний змінювати свій колір від зеленувато-синього під сонячним світлом до фіолетово-червоного при штучному освітленні. Хамелеони з олександритовим ефектом - єдині представники із синьою палітрою, які до цього вважалися неможливими.

Фізико-хімічні властивості каменю гранат

Граната є велика кількість різновидів, тому вони характеризуються широкою палітрою кольорів, різними відтінками жовтого і помаранчевого спектра. Він може бути повністю прозорим, або, на кшталт чорного меланіту, зовсім не просвічувати. Блиск поверхні – скляний або алмазний

Твердість мінералу і як він виглядає залежить від його виду і коливається між 6,5 і 7,5 за шкалою Мооса. Те саме стосується щільності - від 3,57г/см3 до 4,3 г/см3.
Кожен різновид мінералу - це по суті поєднання кількох інших. Наприклад, гессоніт – це нащадок андрадиту та гросуляра, тоді як родоліт – це з'єднання альмандину та піропу. Відповідно, назви та описи вони отримали внаслідок вихідного продукту.

Гранат – сильний піроелектрик. Якщо розігріти самоцвіт за допомогою натирання, то він притягуватиме до себе дрібні частинки - пушинки, паперові шматочки. Цей ефект часто спостерігаємо при утворенні статичного заряду на волоссі або синтетичних тканинах.

Де вперше почали добувати гранат

Найбільш цінні представники сімейства - альмандини, піроп, родоліт, гесоніт, гросуляр і демантоїд видобуваються у вигляді кристалів і штуфів із силіманітів, що містять кварц-біотитових сланців. Найбільш масштабні поклади – Карелія, Макзабак у Кольському півострові, Росія, США та ін. У меншій кількості дорогоцінний камінь гранат добувають з мусковіт-берилових гранітних пегматитів – Росія, Україна, Мадагаскар та Бразилія.

Високу цінність мають рідкісні представники різновидів андрадиту-зеленого демантоїду та жовтого топазоліту. Вони покривають стінки мінералізованих тріщин в ультрамафітових породах – поклади на Чукотці. Не менш рідкісний уваровіт видобувається на Саранівському хромітовому родовищі, Урал. Також представників його знаходять у Фінляндії та Канаді.

Мадагаскар та Танзанія можуть похвалитися родовищами рідкісного синього граната – він здатний змінювати палітру при різному освітленні.

Місце добування гранату

Магічні та цілющі властивості каменю

Мінерал знаходиться під заступництвом Марса, тому принесе успіх сміливим і рішучим людям. Вважається, що червоний альмандин - це талісман кохання, сильних емоцій та бурхливих пристрастей. Що означає камінь гранат для одиноких – це можливість знайти свою долю, зустріти другу половинку, результат чого увінчається шлюбом.

Зелений гранат вважається покровителем бізнесменів та керівників. Його дія спрямована на розвиток підприємництва, успіху у справах. Допоможуть власнику стати цілеспрямованим, наполегливим у справах, рішучим та працелюбним.

Чорний камінь вважається дуже сильним – захист людей влади від негараздів. Допомагає утримати силу у своїх руках. Раніше представники такого каміння прикрашали одяг правителів, людей військових посад, а також церковних службовців високого рангу.

Корисні властивості для жінок мають зразки оранжевого чи червоного кольорів. Це камінь кохання, дозволить стати мудрішим, жіночнішим, привабливішим для протилежної статі, підкреслить жіночність. Для молодої дівчини підійде мінерал світлого відтінку у сріблі. Для більш зрілої жінки актуальна золота оправа.

Лікувальні властивості каменю відомі людству вже давно. Він допомагає при хворобах:

  • серцево-судинної та ендокринної систем
  • корисний при регулюванні тиску
  • здатний допомогти при переживанні депресії, при втраті близької людини.

Кому зі знаків зодіаку підходить гранат

Астрологи вважають, що це помічник астрологів, містиків та екстрасенсів. Існує повір'я, що він не тільки може допомогти отримати бажане, але також може вплинути на втрату наявного. Використовувати такий мінерал потрібно обережно.

Представники благоволять до знаків під заступництвом стихії вогню - Стрільцям, Левам, Козерогам. Вони можуть носити представників будь-яких відтінків. Їх химерна натура якнайкраще поєднується з силою та енергетикою каменю. Разом вони готові до звершень і можуть досягти небувалих висот.

А ось для чутливих і емоційних Водоліїв найкраще підійдуть різновиди в зеленій палітрі.

Камінь гранат комусь підходить по гороскопу не дуже - так це чутливим і недовірливим Рибам і Ракам. Їм важко впоратися з буйною вдачею каменю та його сильною енергетикою.

Прикраси з гранатом