ЗОЛОТА КАБЛУЧКА З ДІАМАНТОМ І СМАРАГДОМ

Як правильно вибрати смарагд - поради експертів

Камінь смарагд - неповторний у своїй пишності мінерал, який упродовж століть чарує фантазію і підкорює серця не лише прекрасної половини людства, а ще є реліквіями королівських династій, вважається магічним символом у багатьох релігіях. Неймовірну славу каменю принесли краса, неповторність відтінків та властивостей, характерних виключно берилові зеленого кольору. Наші пращури вірили, що прикраси зі смарагдом дарують бадьорість і енергію, покращують здоров'я, позбавляють від втоми та тривоги. Прикраси з каменем можуть бути найрзноманітніші: підвіски, каблучки, сережки. Цей дорогоцінний камінь має неповторну привабливість для дам, і мало хто відмовиться прикрасити себе дорогоцінним аксесуаром зі вставкою смарагдового відтінку. Висока популярність мінералу спричинила численні підробки та фальсифікації. Як відрізнити справжній смарагд від штучного, розберемося далі.

Смарагд: властивості та значення каменю

Аж до 1830 року вважалося, що смарагди - це окремий вид мінералу, що не має відношення до берилу. І лише вченими було доведено, що вони походять з однієї підгрупи мінералів, але тільки смарагд набуває свого відтінку залежно від домішок.

Насичений колір смарагд отримує від певних добавок:

  • оксид хрому

  • оксид ванадію

  • оксид заліза

Оцінити колір кристалів можна за тоном і світлом. При чому при точному описі кольору мінералу не враховуються відтінки блакитного або жовтого, а до уваги береться зелений. Камені поділяються на:

  • темні

  • середньо-темні

  • трав'янисті

  • середньо-світлі

  • світлі

При виборі натурального кристала важливо пам'ятати, що справжні смарагди характеризуються великим вмістом пор та різних включень.

як обрати смарагд

Способи підробки смарагдів

Поширена практика, коли в ролі натурального смарагду видають дуплети та триплети.

  • Дуплет - камінь, що складається із двох склеєних пластин. Основа складається зі скла, а на поверхні приклеюють тонкий шар натурального каменю.

  • Триплет - характеризується наявністю трьох слів каменів.

Як відрізнити натуральні камені від скла - за допомогою рефлектометра. Цей прилад вимірює світлозаломлення мінералів.

Важливою відмінністю натуральної вставки буде ціна. Зокрема, якщо камінь має історію або побував на пальці монаршої особи, його ціна може бути ні багато ні мало, а захмарною.

Щоб отримати точну оцінку каменю, можна звернутися до фахівця-гемолога. Ось він точно знає як виглядає камінь смарагд, визначить якість та справжність мінералу та дасть експертний висновок.

Однією з характеристик, що підтверджують натуральне походження мінералу є наявність включень - тріщин, вкраплень, повітряних бульбашок та інших недоліків. Натуральний мінерал завжди має включення, каламутні ділянки у різних шарах та має домішки. Смарагд із включеннями не буде прозорим.

Оцінити різницю між смарагдом і берилом можна при ультрафіолетовому світлі - природний смарагд світиться яскраво-червоним кольором, а берил не змінить свого кольору. При цьому берил коштує набагато дешевше за справжній смарагд.

Зовнішній вигляд і характеристики смарагдового каменю нагадують кілька мінералів, які за більш низької вартості можна прийняти на зелений дорогоцінний камінь берил:

  • флюорит (мурин)

  • танзанійський турмалін. Схожість настільки висока, що відмінність можна помітити тільки під впливом рефрактометра - заломлення світла турмалінів вище, ніж у смарагду

  • темно-зелений демантоїд схожий після огранювання на смарагд. Але навряд чи можна зустріти такий тип підробки, оскільки якісно огранений демантоїд має вищу вартість і суть підробки стає нерентабельною.

  • хромдіопсиди. Натуральні камені зеленого кольору - ці мінерали настільки схожі на смарагд, що помилитися може навіть спеціаліст-мінералог. 

  • уваровит при ограновуванні кабошоном має той же непрозорий зелений відтінок

  • жадеїт, огранований кабошоном, часто видають за смарагд. Але внутрішня структура малюнка видає його з головою - жадеїт відрізняється поверхнею, схожою на хвилі та зернятка. Є навіть порівняння з манною кашею, залитою зеленкою.

Часто гідротермальний камінь сприймається як синтетична підробка ювелірних виробів. Але це непорозуміння можна виключити, якщо уважно вивчити процес створення такого каменю та його характеристики. Різниця між природним та нанокристалом у тому, що при повністю однаковому хімічному складі гідротермальний камінь вирощений у лабораторних умовах. Але при цьому характеризується тим самим складом.

Існує думка, що синтетичний камінь навіть красивіший за натуральний. І ця думка має право на життя. Яким має бути справжній смарагд - має вигляд "вінтажного" - очевидний його вік, він ніби побачив протягом життя багато чого і готовий поділитися секретами, набутими за століття існування. Гідротермальний кристал своєю чергою виблискує новизною та яскравістю граней, переливаючись насиченими відтінками трав'янистого кольору.

Відмінною рисою прикрас з нано смарагдом є нижча вартість та доступність. Сьогодні велика кількість виробів, представлених на вітринах ювелірних бутіків - саме із вставками гідротермальних кристалів.

Способи розпізнавання справжнього каменю від підробки

Знаючи основні характеристики смарагду штучного та натурального, можна розрізнити підробку і як підібрати собі натуральний камінь:

  1. Наявність вкраплень, мікротріщин, нерівностей і порожнин - найяскравіший приклад, як визначити справжній смарагд. Ювеліри його називають "смарагдовий ліс". Всі ці недоліки визначають натуральність мінералу. А ось повністю прозорий має викликати побоювання.

  2. Справжній камінь має нерівний колір, з темними переливами та різними відтінками під різними кутами.

  3. Якщо перед Вами абсолютно прозорий камінь, то, швидше за все, це підробка. Справжній камінь має замулення, вкраплення та каламутні ділянки. Це підкаже, як перевірити смарагд на справжність у домашніх умовах.

  4. Величезні розміри мають насторожити, адже одержати такий мінерал природним шляхом неможливо. Швидше за все, це імітація.

Від чого залежить вартість справжнього смарагду

Вартість справжнього смарагду визначається шляхом складного алгоритму, адже для цього враховується велика кількість факторів:

  • розмір (чим більший розмір, тим дорожчий зразок)

  • родовище. Найцінніші камені видобувають у Колумбії. Далі за вартістю йдуть кристали, здобуті в Афганістані, Пакистані, Замбії, Бразилії.

  • чистота. Від цього параметра залежить ступінь насиченості кольору та прозорості.

  • колір. Чим яскравіший колір, тим вища його вартість та оцінка. Найціннішими вважаються густі інтенсивно-зелені зразки трав'яного відтінку.

  • огранювання. Найдорожчі - квадрат, прямокутник та трикутник. Для них використовуються найпрозоріші та найчистіші зразки. А ось круглі та краплеподібні коштують дешевше і не відрізняються такою якістю вихідного матеріалу.

Облагороджування. Якщо камінь піддавався певним видам обробки, його вартість істотно знижується.

Де купити золоті прикраси з натуральним смарагдом

Придбання прикраси - це солідне капіталовкладення і тому варто розумно підійти для його здійснення. Розгляньте кілька пропозицій, проведіть оцінку та порівняйте характеристики, приміряйте прикрасу та відчуйте її енергетику. Оцініть фінансові вкладення і лише після цього приймайте рішення.

Купуйте виключно в спеціалізованих магазинах і не йдіть на поводу у підозріло низьких цін. Фірмовий магазин Золота Королева обов'язково надасть документ, що підтверджує справжність мінералу, а також супроводжує виріб гарантією від виробника. Документ підтверджує походженням мінералу, а також прописує його основні характеристики - каратність, колір, чистота, ограновування та спосіб отримання.

Безпечно та легко можна вибрати золоті сережки зі смарагдами в інтернет-магазині Золота Королева. Великий асортимент, лояльні ціни та швидка доставка для кожного клієнта по всій території України.