чистка золота, чистити золото, засоби, догляд за золотом

Як правильно доглядати за золотом: основні поради

Чисте золото - це благородний метал, що має яскравий жовтий колір і високу щільність. Золото не вступає у реакцію з киснем, кислотами та лугами. Воно досить м'яке та в чистому вигляді для виготовлення прикрас не застосовується. Для цього виготовляють сплав із добавкою спеціальної лігатури, яка надає готовому виробу міцність, зносостійкість та тривалий ресурс експлуатації. У сплав додають нікель, мідь, срібло, паладій, залізо, платину, цинк та ін. Але навіть із добавками лігатури золоті прикраси схильні до пошкоджень. Це м'які та ніжні аксесуари, які потребують дбайливого поводження. Без належного догляду Ваші коштовності, напевно, втратять блиск і красу.

Чому золоті вироби темніють?

Почнемо з того, що золота прикраса не складається на 100% чистого ауруму. До нього додають у різних пропорціях мідь, нікель, срібло, паладій, платину, залізо та інші складові, доводячи сплав до загальновизнаної роби 585. Можна зустріти й інші проби - 375, 500, 583, 750. І чим більше домішок у вигляді міді й нікелю буде в отриманому сплаві, тим швидше ювелірний сплав втратить блиск. Також чому темніє золото:

  • низька проба. Загальноприйнята 585 проба характеризується гарною носкістю та практичністю. Це компромісний варіант для щоденного використання прикрас. Якщо проба вище, то виріб має більш насичений колір, менш піддається темним плямам, але при цьому схильний до швидкого зносу, більш піддається механічним впливам. А ось у сплаві 375 проби більше домішок міді, яка якраз і дає темні плями на поверхні прикрас.

  • постійне носіння. Часто такі ювелірні вироби із золота як натільні хрестики, іконки та обручки носять роками, не знімаючи та не очищуючи. Так, при постійному контакті зі шкірою, впливом поту, косметичних, мильних засобів, води та повітря дорогоцінні сплави поступово втрачають блиск і покриваються темним нальотом.

  • косметичні та миючі засоби. Перед нанесенням крему або олії, роботою по дому або іншими контактами з хімічними речовинами, обов'язково потрібно знімати вироби, інакше компоненти можуть вступити в реакцію з лігатурою і дати темні плями на поверхні. І тоді постає питання чим почистити золото?

Чого боїться золото?

Найстрашніше, з чим може зіткнутися золота прикраса - це два компоненти, що псують його зовнішній вигляд безповоротно:

  • ртуть

  • йод

І зовсім немає потреби бити градусник, щоб видобути крапельки ртуті – їх цілком можна зустріти у медичних препаратах та мазях. А ось йод Ви можете знайти в косметичних салонах, басейні або, природно, в медичних закладах.

Як доглядати за золотими виробами: основні поради

Кращий догляд за ювелірними виробами – це підтримка їхнього зовнішнього вигляду. Для цього корисно слідувати звичкам:

  • Щодня перед сном знімати золоті прикраси та протирати їх серветкою із замші чи фланелі. Це видалить бруд і пил, який незмінно збирається на виробі протягом дня.

  • Частини виробів з камінням потребують більш ретельного періодичного очищення. Для цього найкраще використовувати звичайний мильний розчин та зубну щітку з м'якою щетиною.

  • Косметичні засоби негативно впливають на стан золота. Тому прикраси слід надягати лише після нанесення крему та парфумерних аерозолів.

  • При заняттях домашніми справами слід попередньо зняти коштовності, щоб вода і хімічні речовини не потрапляли на вироби.

  • Обов'язково знімати аксесуари перед спортом.

  • Не приймати ванну, душ, не купатися в басейні чи морі в прикрасах. Це несприятливо позначається на їхньому стані, залишає сліди лежить на поверхні.

Як доглядати за золотими виробами

Як правильно чистити золоті прикраси?

При носінні прикрас із золота вони піддаються попаданню поту та пилу, що притягує до себе забруднення. Це негативно впливає на зовнішній вигляд і псує задоволення від самого виробу. Тому їх обов'язково потрібно очищати. Для цього застосовуються прості прийоми, як почистити золото в домашніх умовах:

  1. Використання мильного розчину – розчинити засіб для миття посуду, рідке мило або порошок для прання в ємності з гарячою водою. Покласти виріб у розчин на годину. Потім для чищення можна використовувати м'яку зубну щітку. Потім промити прикрасу та протерти серветкою.

  2. Чистити золото в аміаку. Розвести в гарячій воді рідкий миючий засіб. Після вистигання розчину обсягом 200 мл додати 1 чайну ложку нашатирного спирту. Покласти в нього забруднену прикрасу та залишити на 30 хвилин. Промити виріб проточною водою та просушити серветкою з мікрофібри або фланелі.

  3. Мильний розчин з нашатирем та перекисом. Взяти теплу воду 200 мл і розчинити в ній по 1 чайній ложці нашатирю, рідкого мила та перекису. Покласти в одержаний розчин прикраси золоті на 15 хвилин. Після цього промити та просушити серветкою.

  4. Розчин цукру. У 200 мл теплої води розчинити 1 столову ложку цукру та розмішати до повного розчинення. Покласти в розчин золоті вироби на ніч і потім промити проточною водою і просушити серветками.

  5. Лимонний сік, цибуля або оцет. Приготувати кашку з| лимона або цибулі та покласти в неї прикраси на кілька хвилин. При використанні оцту змочити серветку та протерти нею поверхню виробу. Після цього промити проточною водою і просушити.

Також можна звернутися до ювелірної майстерні, де майстер якісно та професійно позбавить прикраси поверхневих забруднень і розбереться як почистити золото і не нашкодити йому. Для цього використовується ультразвукова ванна або інший спосіб, що щадить вироби.

Як доглядати за золотими прикрасами з камінням?

Важливо, що прикраси із золота з дорогоцінним і напівдорогоцінним камінням потребують специфічних видів догляду, оскільки загальноприйняті способи можуть зіпсувати вигляд каменів. Тож як почистити золото з камінням? З такими виробами бажано використовувати виключно м'які розчини, що чистять, або звертатися до майстра.

Також для домашнього використання широко використовується професійна косметика для очищення виробів:

  • серветки для догляду за золотими прикрасами. Потрібно протерти поверхню серветкою для надання блиску та видалення забруднень. Важливо пам'ятати, що серветка просочена хімічним складом, що очищає, який надає блиск і дбайливо очищає золоту прикрасу. Після використання серветку заборонено прати.

  • розчин для чищення золота. Помістити в нього виріб на кілька хвилин, потім промити проточною водою та просушити серветкою. Для золотих прикрас із вставками дорогоцінного, напівдорогоцінного каміння та перлів використовується схожий засіб із щадним принципом дії.

Як почистити золоті вироби з діамантами?

Попри свою міцність і високу твердість діаманти мають властивість притягувати на свою поверхню жири та пил. При постійному носінні прикраси втрачають блиск, стають тьмяними та чарівність дорогоцінного каміння втрачається. Тому вироби обов'язково потребують своєчасного очищення, щоб продовжувати радувати господиню чудовою красою. Як почистити сережки з діамантами та інші види виробів – застосування мильного розчину – розчинити засіб для миття посуду, рідке мило чи порошок для прання у ємності з теплою водою. Покласти виріб у розчин на годину. Для чищення найбільш забруднених ділянок можна використовувати м'яку зубну щітку. Потім промити прикрасу в чистій воді та протерти м'якою тканиною. Також використовують спеціальний засіб для чищення ювелірних виробів

Як почистити золоті вироби з діамантами

Як правильно зберігати золоті прикраси?

Для зберігання використовувати спеціальну скриньку, бажано з натурального матеріалу з обшитою м'якою тканиною серединою. Усі вироби повинні зберігатися окремо один від одного і не стикатися між собою.

Виконуючи ці нехитрі правила можна уникнути багатьох неприємних моментів при носінні ювелірних прикрас. Вони збережуть вироби від пошкоджень та забруднень, дозволять рідше застосовувати чистку.