перли, купити, сережки, каблучки, ювелірні прикраси, Як відрізнити перли від натуральних

Як відрізнити штучні перли від натуральних

Прикраси та перли давно вважаються показником жіночності та гарного смаку. У справжньої леді обов'язково мають бути намисто або пусети з перламутровими вставками. Купити коштовності зі справжніми перлинами можна у спеціалізованих салонах. Не довго і розгубитися серед такої кількості виробів, оскільки виробників краси на ринку достатньо. Також достатньо і охочих продати штучний матеріал за ціною натуральних перлів. Як відрізнити справжні перли від підробки допоможуть наші поради, які ми підібрали спеціально для Вас.

Як точно перевірити натуральність перлів

Які бувають перлини, що використовуються для створення ювелірних прикрас:

  1. Морські: природні та культивовані

  2. Річкові: природні та культивовані

  3. Штучні.

Справжні перли народжуються в результаті природних процесів. Піщинка в черепашці поступово покривається шарами перламутру, перетворюючись на справжню коштовність.

Вирощують перли шляхом подібного процесу, але умови зростання створені людськими руками. Маленька піщинка вкладається всередину устриці та покривається шарами перламутру.

Як відрізнити справжні перли від фальшивих в ювелірному виробі

Щоб зрозуміти, як визначити перли на справжність, потрібно в першу чергу запам'ятати важливе правило - красивий, рівний справжній перламутр або його культивований різновид не можуть бути дешевими. Справжні перлини ціна яких невисока, мають викликати сумніви. 

Лише барочні види перламутру можуть коштувати недорого. Вони відрізняються нерівною поверхнею та текстурою. Ви всі могли зустріти прикраси з барочними видами перламутру на морських курортах. Бароко - це такий вид перлів, природний чи культивований, несферичної форми. Намиста з нього коштують недорого і по кишені буквально всім.

 

Одним із важливих показників натуральності намистин в ювелірних виробах є висока якість виготовлення, а також акуратність вставок та вага. У ювелірних салонах намиста з природного матеріалу виготовлені дуже ретельно – підібрані відтінок, розмір та форма. Вироби з барокових намистин теж можуть відповідати високим вимогам і мати чудову якість. Знайти по-справжньому ідеальні перлини складно – їх виготовлення вимагає ресурсів та підібрати однакові дуже складно.

Також відрізнити справжні перли можна по рівній поверхні. Зверніть увагу на бусинки у Вашій прикрасі - якщо помітно, що вони ніби складаються з кількох частин і є сліди з'єднання між ними, то це точно підробка не дуже хорошої якості.

натуральні перли

Як перевірити вироби з перлами на справжність в домашніх умовах

Існують способи, як відрізнити натуральні перли від штучних в домашніх умовах, використовуючи ті засоби, які є у кожного:

 

  1. За допомогою ацетону та оцту. Вам знадобиться перлина, яку можна використовувати для перевірки, склянка, оцет та ацетон (можна взяти рідину для зняття лаку). Налийте трохи ацетону в склянку і покладіть у нього намистинку. Якщо з'являться помутніння, то намисто підроблене, адже перламутр не піддається розчиненню в ацетоні. Якщо намистина пройшла цю перевірку, то так само можна застосувати оцет - справжня перлина розчиняється в оцті. Якщо вірити легендам про Клеопатру, то саме завдяки такій властивості вона виграла парі з Марком Антонієм. Випивши одним духом розчинену намистину в оцті, Клеопатра змогла довести, що може витратити 10 млн сестерцій за раз. Оскільки після цієї перевірки намистина вже не підлягає відновленню, то існують також інші методи, як визначити натуральні перли чи ні.

  2. Перевірити вагу прикраси. Якщо у Вас виникли сумніви щодо натуральності намиста, то можна їх порівняти за вагою з виробом із природного перламутру. Якщо такої прикраси немає, можна піти в ювелірний салон і порівняти Ваш виріб зі схожим. Вага справжнього перламутру досить висока, тоді як підробки часто легкі.

  3. Знайти в природі дві абсолютно ідентичні перлини неможливо. Тому уважно придивіться до своїх коштовностей - якщо Ви побачите невелику відмінність у формі та поверхні намистин, то ймовірність того, що вставки справжні, підвищується. Різні види молюску відрізняються відтінком перламутру, від чого залежить колір перлини. Тому природні бусини такі різні. Якщо ж намистини повністю повторюють одна одну, то, швидше за все, вони штучні. 

  4. Розглянути поверхню перлини під мікроскопом. Якщо у Вас з'явиться можливість скористатися лабораторним мікроскопом, використовуйте її й уважно вивчіть намистину. При природному зростанні перлів на поверхні залишаються шари, що утворюються один за одним, в той час, як вирощують штучні перли з ідеально рівними шарами. 

  5. Як зрозуміти, чи справжні перли, можна, вивчивши місця свердління. Натуральні намистини просвердлюють точно, без щербинок, немає сколів і тріщин біля отвору. У той час, як пластикові зразки часто піддаються нерівностям. Можна вивчити слід від свердла під лупою чи просто неозброєним оком.

  6. Швидко та якісно визначити справжність намистин можна за допомогою зубів. У давнину тільки так і перевіряли його натуральність. Потріть намистом об зуби і якщо відчуєте характерний скрип, то вона природна – несправжні кульки не видають жодних звуків.

  7. Потріть одна об одну дві намистини - природні матеріали мають деяку чіпкість поверхонь і при терті буде виникати відчуття натягу, в той час, як штучні легко ковзають між собою.

  8. Будьте уважні при купівлі прикраси та запитуйте консультантів. На бирці вказують вагу та матеріал виготовлення виробу. Також продавець зобов'язаний знати походження та якість вставок. Якщо відповідей у нього немає і він не може надати Вам документи на прикрасу, то краще здійснити покупку в іншому салоні.

Які головні відмінності натуральних перлів від культивованих і підробленого?

Перший і головний спосіб, як розпізнати похождення – знову ціна справжньої перлини. Природний перламутр коштує дуже дорого і найчастіше у магазині Ви зустрінете саме культивовані зразки.

Якщо є можливість впливати на намистину за допомогою електромагнітного поля, то культивований зразок через вставку неприродного походження буде повертатися у бік магнітних силових ліній. А справжній – ні.

Якщо розчавити натуральну перлину, то вона розсиплеться на дрібні частини. Якщо Ви знаєте, як вирощують жемчуг, то всередині культивованої бусини Ви знайдете невелику кульку, яка була поміщена в устрицю.

Найкращий і точний спосіб перевірки намистин на справжність - це звернутися до фахівця-гемолога, який без сумніву відповість на всі питання щодо природності походження.