6 найвідоміших і найдорожчих діамантів у світі

6 найвідоміших діамантів у світі

Алмаз у перекладі з грецької означає "незламний". Ювелірні майстри-огранювачі перетворюють необроблені мінерали на справжні шедеври,  прикрашаючи ними, наприклад, золотий браслет з діамантами. Так з’являються діаманти, вартість яких оцінити вкрай складно. Вони відрізняються неперевершеним кольором, розмірами, чистотою та привертають до себе увагу колекціонерів, поціновувачів, багатих та знатних людей. Відомі алмази часто мають власну біографію, подорожують континентами, в їхній історії присутні інтриги та любовні історії, а часом навіть криваві конфлікти.

Відомі алмази світу

Історія алмазів налічує тисячі років і по сьогоднішній день цей мінерал залишається найкрасивішим, міцним, твердим, блискучим і незмінним у часі каменем, який цінується людиною. Його магічна краса не залишає байдужим нікого. Цікава інформація про коштовні камені варта того, щоби про них знав кожен. Ми виділили 6 найвідоміших і найдорожчих діамантів у світі.

Алмаз Хоупа

Один із найзнаменитіших діамантів у світі був здобутий у XVII столітті в Індії. Згодом його продали королю Франції Людовіку XIV у 1668 році. За кілька років королівський ювелір огранив карати діамантів до 67. У 1749 кристал перейшов у спадок королю Людовіку XV. Його передали уряду разом із іншими королівськими коштовностями за часів Французької революції. Однак у вересні 1792 був викрадений і про його місцезнаходження було невідомо до 1830 року. Вважалося, що він був у колекції лондонського торговця коштовностями.

Наступним власником алмазу став Генрі Хоуп. Він придбав цінність 1839 року. З цього часу діамант отримав своє ім'я, під яким його знає весь світ - від прізвища містера Хоупа. Після його смерті кристал продали П'єру Картьє у 1909 році, який збув визначну пам'ятку світським жителям Вашингтона.

Далі Алмаз Хоупа був проданий ювеліру Гаррі Вінстону у 1949 році. Майстер влаштував для каменю світове турне, яке тривало впродовж десятиліть.

З 1958 року постійно перебуває у Смітсонівському інституті. Його вага складає 45,52 карати. Камінь застрахований на суму від 200 до 250 мільйонів доларів.

алмаз хоупа

Алмаз Куллінан

Величезний кристал вагою 621,35 г (3106,75 карата) продовжує перелік найдорожчих діамантів у світі. Він був здобутий на родовищах у Південній Африці в 1905 році, які належали Томасу Куллінану. Цікавий факт, що мінерал знаходився на глибині всього 9 метрів під землею і для його видобутку знадобився лише складаний ніж.

В 1907 камінь був вручений як подарунок королю Великобританії Едуарду VII. На той момент коштовність вартувала більш ніж 8000000 фунтів.

Непрозорий кристал без вираженого кольору розміром із чоловічий кулак розкололи на 9 великих і 96 маленьких частин. Загальна маса каміння склала більш ніж 1063 карати. Найбільший з них був названий "Куллінан I" або "Зірка Африки I". Його огранили у формі краплі. Куллінан вагою 530,4 карат вважається по праву безцінним. Його приблизна оцінка становить 400 млн. доларів.

За наказом короля Едуарда VII алмаз Куллінан зайняв почесне місце на королівському скіпетрі Великобританії. Зберігається коштовність у лондонському Тауері. До речі, вставку можна виймати зі скіпетра - вона носиться окремо у вигляді брошки.

алмаз кулініан

Сторічний алмаз

Ще один зразок, здобутий на родовищі Південної Африки – сторічний алмаз. Його вага 273 карати. Його знайшла фірма "De Beers" у 1986 році. Компанія приховала інформацію про його видобуток, щоб новину піднести у своїй сторічний ювілей, назвавши діамант "столітнім алмазом".

У необробленому вигляді він важив майже 600 каратів. Для того, щоб його розрізати, було збудовано спеціальну споруду. За підсумками даймонд вийшов вагою 273 карати і має 247 граней. Вважається, що компанія De Beers продала кристал приватному колекціонеру, але ім'я його залишається в таємниці. Столітній діамант застрахований на суму понад 100 мільйонів доларів.

столітній алмаз

Діамант Тіффані

У світі діамантів 1877 року з'явився ще один видатний екземпляр вагою 287 карат. Знайдений на руднику Кімберлі в Південній Африці камінь купив Чарльз Льюїс Тіффані, засновник компанії “Tiffany&Co”. Це найбільший алмаз у світі із колись здобутих жовтих діамантів. З нього було створено готовий виріб вагою 128 каратів.

Відомий діамант тим, що саме його носила героїня фільму "Сніданок у Тіффані" з Одрі Хепберн у головній ролі. Діамант інкрустували у діамантове кольє з платини, щоб відзначити таким чином 175-річчя компанії Tiffany&Co у 2012 році.

Нині цього красеня можна побачити у флагманському магазині компанії в Нью-Йорку.

діамант тіфані

Алмаз Регента

Діамант Регента запам'ятався не тільки визначними розмірами, скільки кривавим слідом, який він залишав всюди за собою. Камінь нещодавно поповнив список найдорожчих алмазів світу - йому трохи більше 300 років.

Мінерал був знайдений на території Індії в тих же родовищах, що і не такі знамениті, але старіші "Граф Орлов" та "Шах". Його вага складає 410 карат. Знайшов його бідний робітник і вирішив скористатися ситуацією та покращити свій добробут. Він пошкодив ногу і перебинтував її ганчіркою, сховавши під нею цінну знахідку. Так, алмаз "Регент" пролив першу кров свого власника. Індус так і не зміг скористатися грошима, оскільки загинув під час спроби вивезти діамант за територію Індії.

Каменем заволодів капітан судна, який відразу продав його купцю Джамхунду. Той не побажав мати при собі такий цінний предмет і перепродав його пірату. Так склалося, що цей пірат став одним із губернаторів Ост Індії. Він огранив діамант. Його друзі-пірати дізналися про таке надбання, зрозуміли скільки коштує алмаз і зажадали, щоб Томас Пітт продав коштовність і поділив з ними виручку. Однак губернатор вчинив несподівано - він втік на довгі роки, аби не розлучатися з каменем. Лише втомившись від незліченних поневірянь, він вирішує продати алмаз регентові Франції - герцогу Орлеанському. Той подарував кристал королеві Людовіку XI, який і дав йому  назву Регент.

За час існування не один власник каменю Регента став жертвою нещасливого випадку і загинув за різних обставин. Після закінчення французької революції даймонд тривалий час перебував у найбагатшого кредитора Європи – купця Трєскова. Остаточно викупив даймонд імператор Наполеон Боннапарт. Далі діамант був інкрустований у ручку шпаги і більше не вивозився за територію Франції. Сьогодні він зберігається в Луврі і є одним із найвідоміших діамантів із іменами.

діамант регента

Діамант Орлова

Сьогодні діамант "Орлов" знаходиться на імператорському скіпетрі у московському Кремлівському алмазному фонді. Його місце видобутку - той самий рудник Коллур, де також знайшли каміння Хоупа і Регента. У момент знаходження кристал важив 787 карат.

Коштовний камінь алмаз помістили у око божества у храмі на острові Шрірангам. Однак у 1747 році камінь викрав солдат, який прикинувся віруючим паломником. Так коштовність потрапила до Європи і була продана купцю на ім'я Шаффрасс. Цей торговець передав алмаз графу Григорію Григоровичу Орлову – російському дворянину та офіцеру. Він допомагав своїй дамі серця скинути з престолу Петра III і зайняти його місце. Цією коханою була Катерина Велика. В 1784 діамант був інкрустований в скіпетр, а всі його після огранювання становить 189 карат.

діамант орлова