Обираємо правильно каблучку з діамантом 1 карат

Як вибрати каблучку з діамантом 1 карат

Прикраса з алмазом в 1 карат вважається класичною, що ідеально відповідає заручинами, дню народження коханої, річниці весілля. Види каблучок з діамантами залежать від параметрів дорогоцінних мінералів. При покупці потрібно враховувати значення ваги, кольору, чистоти, показника флуоресценції та ін. Кожен фактор впливає на ціну готового виробу, а також на його естетику.

Переваги діаманта 1 карат

Діамант вагою 1 карат є розкішним каменем, що притягує погляди, здатний запалити вогонь від одного променя світла, що потрапляє всередину. Прикраса зі вставкою такої ваги і вище вже належить до розряду преміум-класу. Далі мінерали вагою два, три, п'ять carat або вище можуть дозволити собі лиш деякі. Вибрати якісний даймонд у ювелірному магазині допоможе консультант.

Цінність такого кристала в тому, що він гармонійно вписується у дизайн кільця. Якщо взяти обідок середнього розміру, то вставка займе рівно третину його об'єму і не виглядатиме надто великою. Декор більшого розміру буде незручним у повсякденному носінні. Він виступає високо над рукою, чіплятиметься за речі чи навколишні предмети. Найбільші брили підходять для урочистих виходів.

Популярність каблучок з діамантом 1 карат

На алмазній біржі в усьому світі камені такого розміру представлені у великій кількості – можна вибрати потрібний алмаз за характеристиками та доступною ціною.

Купити огранений кристал розміром 1 карат можна за вигідною ціною, оскільки серед величезної пропозиції на ринку часто трапляються унікальні знижки та акції.

Ювеліри відбирають найкращі варіанти для створення дизайнерських моделей кілець, який карат можна отримати, піддаючи їх потрібній обробці. Існує безліч дизайнів каблучок з дорогоцінною вставкою, але серед усіх в магазині виділяються:

  • солітер – класична модель з одним центральним даймондом.
  • солітер із супроводом - дорогоцінний мінерал по центру у супроводі дрібніших даймондів або мінералів іншої дорогоцінної групи, фіанітів.
  • трилогія - вставки із трьох рівнозначних каменів.
  • малинка - вставка із п'яти елементів, розташованих у формі ягоди.
  • паве - інкрустація трьома або більше каменями, розташованих уздовж обідка.
  • доріжка - вставки з невеликих каменів, викладених вздовж обідка і закріпленого лапками.

Серед цих моделей вигідно виділяються мінерали із вставками у 1Ct. Такий алмаз говорить про високий рейтинг прикраси, його цінність.

Види каблучок з діамантом

Що впливає на вартість каблучки з діамантом

На вартість алмазу впливають кілька чинників, кожен із яких може нівелювати важливість попереднього. Ціна на даймонд формується при врахуванні комплексу факторів:

  • форми огранювання;
  • кольору;
  • чистоти;
  • симетрії огранювання;
  • полірування;
  • флуоресценції.

Знання цих понять підкаже, як вибрати каблучку з діамантом недорого.

Форма огранки

Існує кілька типів огранювання, що найчастіше застосовуються для створення прикрас із дорогоцінним мінералом – кругла, принцеса, багет та серце. Перед початком роботи ювелір оцінює властивості мінералу та вибирає, який тип краще використати, щоб максимально розкрити потенціал алмазу.

  1. "Серце" характеризується невисокою ціною, оскільки при обробці допускаються незначні відступи симетрії. Серце може мати нерівні грані, асиметричні кути, що не впливають на зовнішній вигляд.
  2. "Принцеса" має квадратну форму. Також не потребує симетрії.
  3. Прямокутна - багетне ограновування. Кути можуть мати невеликі відмінності у довжині/ширині. Такі вставки коштують більше двох попередніх.
  4. Кругла - найдорожчий різновид, оскільки вимагає копіткої роботи та ідеальної симетрії. Діамантове ограновування має рівно 57 граней, дає стовідсоткове відображення променів світла, які потрапляють на камінь.

Від гранування залежить, скільки світла, що потрапляє всередину даймонда, буде виходити назовні. Варіюється від Ex, Vg, G. Нижче вже будуть кристали низької якості. Такими ж характеристиками вимірюється симетрія огранювання.

Форми огранювання каблучок з діамантом

Колір діаманта

Колір даймонду – характеристика, оцінити яку можна навіть візуально. Для нашого регіону прийнята градація від 1 до 10, де 1 – ідеальний прозорий білий колір, а 10 – коричневий. Для зарубіжних виробників градація відповідно йде починаючи з D до Z, де D – безбарвний, а Z – чітко жовтий. Дізнатися характеристики діаманту можна у магазині, а також порівняти показники кольору. Краще вибирати камінь із показником кольору D - H, оскільки в них відсутній жовтий відтінок.

Колір діаманта

Чистота каменя

Цей фактор також має градацію від 1 до 10, де 1 – відсутність включень, а 10 – наявні видимі неозброєним оком. За зарубіжною шкалою, відповідно – F до l3.
Щоб не помилитися з вибором, краще вибирати діамант із чистотою від 1 до 6 (від IF SI1 за зарубіжною шкалою)

Найдорожчі камені відповідають характеристикам 1-1, або D-F. Різниця в ціні буде суттєвою. Грамотні ювеліри можуть вписати алмаз з включеннями в кільце так, що пір'їнки або інші включення повністю перекриваються оправою чи крапанами. Потрібно брати до уваги цей фактор, але також оцінювати окремо цілісну золоту прикрасу.

Щоб заощадити при покупці виробу з 1-каратником, можна сміливо вибирати характеристики - 5/6 (H/SI1 із зарубіжної градації). Це граничні параметри, при якому жовтизна, дрібні тріщини, включення ще не помітні й не псують зовнішній вигляд прикраси.

Від полірування алмазу залежить, наскільки гладкою та рівною буде його поверхня, чи немає тріщин, подряпин, інших нерівностей. Варіюється від Ex, Vg, G
Флуоресценція – при ультрафіолетовому випромінюванні камінь з таким ефектом світиться синім кольором. Вимірюється від None до Very strong. Обручку за наявності такого ефекту візуально нічим не відрізнити. А вартість брила без флуоресценції буде в рази вищою.

Враховуючи всі характеристики, є можливість економії  при купівлі прикраси із даймондом. Навіть кристали з однаковими значеннями кольору та чистоти мають значні відмінності в ціні за різних показників огранювання, симетрії, полірування та флуоресценції. Можна суттєво заощадити при купівлі прикраси зі значеннями – Vg, G, G та слабкою флуоресценцією. Але не варто прагнути до мінімального значення цих факторів, а комбінувати показники між собою. Таким чином, можна заощадити до третини вартості дорогої прикраси.

Чистота діаманта