перевірити срібло в домашніх умовах

Кращі методи перевірки срібла

Підробляти срібні вироби навчилися ще позаминулім столітті й перевірка срібла на справжність для наших бабусь і прабабусь була ще тим квестом на кмітливість. На сьогодні купівля виробів із цього дорогоцінного металу супроводжується ризиком придбання майстерної підробки. На щастя, існує безліч способів як перевірити срібло вдома, які не залишать навіть тіні сумнівів у зробленій покупці. Розберімось в тонкощах та вивчимо безпечні та прості методи визначення справжності металу за допомогою підручних засобів.

Навіщо робити перевірку та чим можна визначити срібло

Сьогодні найнадійнішим та якісним способом як визначити срібло є використання хромпіку. Це хімічний реактив, спеціально створений для оцінки якості виробів з аргентуму та оцінки проби. Використання цього реагенту потребує особливої уваги та концентрації, оскільки він може бути небезпечним для здоров'я при неправильній експлуатації. Методика використання:

  1. Постеліть серветку, захисні рукавички й маску. Не використовуйте ємність, яка застосовується для їди.

  2. Зробіть подряпину на непомітному місці у прикрасі. Якщо є пробірний камінь, то легенько потріть по каменю.

  3. Капніть 1-2 краплі хромпіку на ділянку й оцініть результат протягом 10 хвилин.

Результат дасть вірогідну оцінку щодо якості виробу та проби срібла за кольором плями, що залишилася внаслідок хімічної реакції:

  • яскраво-червоний – ймовірність 99% чистого аргентуму

  • бордовий колір - 925 проба

  • світло-коричнева пляма - 875 проба

  • зелена - 750 проба, що використовується для столового срібла

  • синя або бузкова пляма - нікель

  • жовта - наявність свинцю чи олова

  • чорний колір - латунь

Похибка застосування цього способу становить до 15% внаслідок того, що сучасні підробки налаштовані на те, щоб збити зі сліду хімічну реакцію та отримати необхідний колір за допомогою добавок інших хімічних елементів. Точний спектральний аналіз доступний лише з допомогою лабораторного устаткування.

Якщо Ви вирішили перевірити срібло за допомогою дихромату калію (хромпіку), то слід суворо дотримуватися вимог до безпеки - проводити випробування в приміщенні, що провітрюється, і в жодному разі не вдихати пари, що утворюються в результаті реакції. Інакше Ви ризикуєте отримати опік слизової оболонки.

Підробляють срібло також і з іншою метою – часто недобросовісні продавці симулюють срібло під виглядом білого золота. Як перевірити чи срібло це може виявитися непросто і неозброєним оком зробити перевірку не можна. Але є способи, які допоможуть знайти вихід із ситуації:

  • перевірити наявність клейма із зазначенням проби

  • зверніть увагу на наявність вставок - найчастіше коштовні мінерали, такі як діамант, сапфір, смарагд і рубін оправляють в золото, а в аргентум - набагато рідше. Якщо в прикрасі є такий натуральний камінь, то варто насторожитися.

  • ювелірні майстри оцінюють на слух дзвін срібла або іншого металу – при ударі об дерево звук золота дзвінкий, а срібла – глухий.

  • тест на чистому аркуші паперу – сріблом легко малювати по паперу, а від золота не залишиться жодних слідів. Однак, якщо срібло вкрите родієм, цей метод буде недійсний.

У ювелірному світі існує п'ять найпоширеніших підробок "під срібло". Вони вкрай схожі на аргентум, а можуть навіть перевершувати його за зовнішніми показниками та сяйвом. Як визначити срібло чи ні, може впоратися будь-який покупець:

  1. Паладій. На прикладі з білим золотим сріблом підробляють більш дорогий метал, причому паладій на третину дорожче за аргентум. Шахраї ювелірного виробництва підробляють паладій сріблом, оскільки розпізнати його досить складно. Однак є спосіб, який допоможе виявити підроблений сплав. При нагріванні пальником паладій не реагує, а срібло легко плавиться. Також є менш травмуючий спосіб – перевірити метал при використанні реактиву (суміші 10% йодистого калію та царської горілки). Паладій забарвлюється в коричнево-червоний колір, а срібло залишається без змін при контакті з такою речовиною.

  2. Мельхіор за радянських часів часто видавали за столове срібло. Мельхіор - це сплав міді, нікелю та цинку, що візуально нагадує аргентум. Вичислити мельхіор можна за допомогою магніту – мельхіор трохи магнітиться, а срібло – ні. Також як визначити срібло в домашніх умовах – подряпати голкою мельхіор практично неможливо, тоді як срібло – м'який метал і легко травмується гострими предметами. Ще одним способом є використання ляпісного олівця та азотної кислоти. Ці хімічні сполуки реагують зі сріблом темно-сірим та зеленим кольором реакції.

  3. Алюміній раніше часто видавали за срібло, але відрізнити таку підробку найпростіше. Алюміній не сумісний із припоями, тому вироби з нього мають монолітний вигляд. Якщо на такому виробі є вставки, то вони кріпляться не за допомогою клапанів або механічних з'єднань, а садяться на клей.

  4. Нержавіюча сталь. Спроби видати сталеві столові прилади за срібло могли б бути успішними, якби метал не магнітився. Також існує спосіб визначення справжності за допомогою технічного метилового спирту та паперової серветки – нержавіюча сталь забарвлює її у темний колір.

  5. Олово - найпоширеніший спосіб підробки срібних виробів та візуально їх розрізнити не так просто. Важливою відмітною ознакою срібла є його своєрідна нерівна поверхня, тоді як олово має ідеально рівний вигляд. Виявити підробку можна за допомогою сірчаної мазі, яка продається у будь-якій аптеці. На сріблі після контакту з нею залишиться темна пляма, тоді як олово ніяк не відреагує на таку взаємодію.
    перевірити срібло в домашніх умовах

Як перевірити срібло в домашніх умовах?

Першим, що спадає на думку чим можна визначити срібло на справжність - це використовувати побутовий магніт. Цей спосіб тривалий час застосовувався господинями для виявлення підробок. Адже аргентум не магнітиться. Але прогрес не стоїть на місці й шахраї навчилися додавати до підроблених сплавів такі хімічні елементи, які поводяться аналогічно сріблу при впливі магніту. Тобто протидіють магнітному полю. Якщо у Вас вдома випадково немає хромпіку, а Ви хочете оцінити чи справжня у вас підвіска зі срібла, кільця або інша прикраса, то є методи як перевірити срібло в домашніх умовах:

  1. Одним з найбільш простих і ефективних методів є спосіб як перевірити срібло йодом. При контакті зі сріблом крапля йоду залишає темний слід, а ось підробка дається взнаки білястими пластівцями, світлим нальотом або піною зеленого відтінку.

  2. Срібло відрізняється високою теплопровідністю. При зануренні срібла в теплу воду воно дуже швидко нагріється, а потім при спробі охолодити його тепло довго зберігається.

  3. Для виробів із неродованого срібла можна застосувати тест за допомогою шматочка крейди. Карбонат кальцію вступає в реакцію зі сріблом і залишає темний помітний слід.

  4. Метод як перевірити срібло оцтом також досить показовий - помістіть випробуваний виріб в 9% розчин оцту та оцініть результат. Справжній метал ніяк не відреагує, а підроблений сплав швидше за все почне темніти або покриватися білим нальотом.

Одним із методів підробок є імітація срібної прикраси за допомогою гальванічного покриття сталевого виробу тонким шаром справжнього срібла. Навіть при товщині кілька мікронів таке покриття здатне обдурити магніти та витримати різні методи перевірок, які застосовуються як перевірити срібло 925 проби. Щоб оцінити метал, з якого виготовлено виріб, доведеться зробити подряпину або надпил. В іншому випадку, просто звертати увагу на прикраси - навіть після кількох місяців експлуатації покриття починає стиратися і внутрішній метал проглядатиме. Також у місцях з'єднань та спайки покриття не таке рівномірне і метал зсередини починає піддаватися іржавінню, що не може не насторожити.

Найкращим способом захистити себе від підробок є покупка прикрас у перевіреній ювелірній компанії. Усі вироби завод обов'язково супроводжує биркою виробника із зазначенням проби. Будь-який виріб зі срібла має на собі тавро, що підтверджує справжність сплаву на державному рівні. Це стане гарантією придбання виробу найвищої якості.