Обираємо прикраси із золота із сапфіром - поради експерта

Як правильно вибрати прикраси із золота із сапфіром - поради експерта

Марс червоний. Місяць - попелясто-сірий. Сатурн – жовтий. Сонце – сліпучо-біле. А наша планета, якщо дивитися на неї із космосу – синя. Мабуть, у глибині свідомості в нас закладена любов до синього кольору. Але природа навпаки скупа на синій колір. Нехай небо блакитне, вода в океанах і морях – чудового зелено-блакитного кольору, але серед живих кольорів та мінералів синій колір зустрічається не надто часто.

Воістину королем синього кольору серед дорогоцінного каміння є сапфір. У перекладі з грецької найменування буквально перекладається як "синій камінь". Раніше вважалося, що будь-який синій камінь - сапфір, але це докорінно неправильно і вчені, які вивчають каміння, швидко виправили цю помилку. Прикраси із сапфірів у золоті та сріблі не перестають користуватися популярністю протягом багатьох років.

Сапфір: королівський камінь першої категорії

Сапфір належить до дорогоцінного каміння найвищої категорії. Оцінити якість каменю сапфіру можна за характеристиками:

  • скляний блиск

  • від прозорого до напівпрозорого

  • твердість за Моосом 9

  • не крихкий

  • раковистий злам

Синій і не тільки

Сапфір може бути не лише синього кольору. Насправді палітра кольору каменю включає весь спектр. Сюди входять: блакитний, синій, зелений, жовтий, рожевий, жовтогарячий, фіолетовий, білий. Колір залежить від домішки у вигляді титану, марганцю, хрому, ванадію, заліза.

  • Синій дорогоцінний камінь. Вважається еталонним для мінералу і може бути різних відтінків волошкового кольору. Колір будь-якого каменю оцінюють за еталонним кашмірським самоцвітом.

  • Чорний - чудовий самоцвіт, відтінок якому дарують включення титану і заліза. Золоті прикраси із сапфірами чорного кольору набирають популярності по всьому світу.

  • Рожеві. Їх ще називають "папараджу". Це один з найрідкісніших і найдорожчих різновидів і на вигляд нагадує відтінок квітки лотоса.

  • Жовтий – за характеристиками не відрізняється від синього та часто використовується в ювелірній справі, цінується за прозорість та насиченість кольору.

  • Блакитний – рідкісний відтінок для сапфіру, зустрічається на родовищах Шрі-Ланки та Австралії. Саме цей камінь вважається королівським – це вибір принцеси Діани та Кейт Міддлтон.

  • Білий – досить рідкісний, хоч і зустрічається у невеликих кількостях на всіх континентах. Ціни на коштовності з сапфіром без кольору завищують за рахунок складності в обробці цього крихкого різновиду.

Чемпіон з твердості

Крім своєї безперечної краси сапфір характеризується відмінною для дорогоцінного каміння властивістю - високою твердістю. Він міцний, зносостійкий, не схильний до впливу хімічних реагентів.

Твердість за шкалою Мооса - 9, що дозволяє каменям не боятися сколів, тріщин та дрібних розломів. Мінерал добре піддається поліруванню і відмінно показує себе в щоденному носінні. І навіть при тривалій експлуатації ювелірної прикраси з сапфірами на ній не з'явиться слідів.

Варіанти прикрас із золота з сапфірами

Щоб мінерал розкрив свій потенціал, його потрібно носити золотим обрамленням. Цей дорогоцінний метал посилює властивості мінералу, допомагає стати справжнім талісманом. Причому колір золота може змінюватись в залежності від відтінку каменю - червоне, біле та рожеве.

А ось займати сусідні позиції в прикрасі сапфір готовий не з кожним каменем. Найкращим вибором для поєднання будуть:

  • топаз

  • лазурит

  • опал

  • агат

  • аквамарин

Не варто комбінувати у виробі бурштин, перли, смарагд та корунд. Також підбираючи сапфірові прикраси для виходу, варто враховувати сусідство та створювати єдиний ансамбль.

Серед величезного розмаїття сучасних золотих виробів з сапфіром вибір можна здійснити, спираючись на особисті переваги поціновувача коштовностей.

  • дорогоцінності для шиї. Вважається, що це найсильніші обереги. Здавна є думка, що при носінні прикраса на шиї відкриває сапфіру магічні властивості. Причому для кожного дня краще вибрати невелику підвіску, а для урочистостей прекрасним вибором стане намисто або оригінальна підвіска.

  • кільце не менш сильний оберіг. Але є умови – талісманом камінь не стане на будь-якому пальці. Хто мріє зустріти другу половинку – носить прикрасу із сапфіром на безіменному пальці. А ось сапфір камінь кому підходить, на вказівному пальці – це захисник від недоброго ока. Модель для кожного дня або урочистого випадку обирають за власними уподобаннями. Головне - особисті переваги та внутрішні відчуття.

  • сапфірові сережки на думку езотеричного вчення врятують від хвороб, зміцнять здоров'я. Тим більше серед моделей із сапфірами є вибір з лаконічних пусет, грайливих підвісок чи масивних вставок.

Якщо потрібно підібрати виріб під вбрання, слід також враховувати й ситуацію. Великі камені будуть найбільш доречними для важливої урочистості. Якщо з вечірнім вбранням вони будуть виглядати вишукано та ошатно, то в повсякденному житті вони будуть як мінімум недоречні. А ось стильні моделі в мінімалістичному стилі та невеликими вставками доповнять повсякденний стиль. Вироби з сапфіром та діамантами - універсальний вибір для будь-якого приводу.

А для розкішного виходу можна сміливо надягати ансамбль із кількох прикрас. Комплект має налічувати не більше трьох дорогоцінностей, щоб не перевантажити образ. Навіть найкрасивіше кільце втратить свій блиск, якщо образ заповнити зайвою кількістю виробів.

Вироби із сапфіром і діамантами

Як зберігати сапфірові прикраси та доглядати за ними

Як і будь-яка ювелірна прикраса, сапфір не любить високу вологість і різкі перепади температур. Носити його потрібно дбайливо та акуратно, виключаючи деформацію, пошкодження та контакти з агресивними хімічними компонентами. Тоді його якість не погіршується і вироби збережуть красу та блиск.

  • Зберігати вироби краще в сухих приміщеннях, що провітрюються, виключаючи попадання прямих сонячних променів.

  • Щоб унеможливити деформацію дорогоцінності, рекомендується знімати її перед заняттями спортом, прибиранням або відвідуванням ванни.

  • Регулярно очищати виріб. Коштовності, у тому числі вироби з діамантами та сапфірами потребують регулярного догляду. Для цього достатньо використовувати мильний розчин – прополоскати в ньому сапфір прикрасу, залишити на кілька хвилин. Потім промити чистою водою і насухо протерти фланеллю або мікрофіброю. Щоб підсилити очищаючі властивості, можна капнути пару крапель нашатирного спирту розчин. Якщо Ви бачите явні сліди забруднень, слід також акуратно скористатися м'якою щіткою для видалення слідів бруду.

  • Очищення парою та ультразвуком не рекомендується в силу різних характеристик каменю та його особливостей. Якщо самостійно очистити прикрасу не вдалося, то найбезпечніше віднести на професійне чищення майстру-ювеліру.

Як не нарватися на підробку?

Зустріти в природі камінь сапфір, який не потребуватиме обробки та одразу потрапить в ювелірну прикрасу, практично неможливо. Фахівці стверджують, що справжні кристали, щойно здобуті із землі, зовсім не мають такої краси, яку ми звикли бачити на прилавках. І каміння облагороджують перед надходженням до прикрас.

Якщо на бирці виробника вказано "сапфір u", то це означає, що натуральний мінерал піддавався облагодженню методом дифузії. Значить камінь був пофарбований додатково, щоб колір був яскравим і насиченим. Іноді в такий спосіб можна досягти ефекту астеризму.

Декласований сапфір – це мінерал невисокої вартості та вважається непридатним для ювелірних прикрас. Вони характеризуються каламутним кольором, поганою прозорістю, погано піддаються обробці. Використовується в недорогих прикрасах та біжутерії.

Останніми роками особливою популярністю почали користуватися так званий гідротермальний сапфір. Це ненатуральне каміння, створене людиною. Воно характеризуються невисокою вартістю та відмінними показниками кольору та прозорості. Вчені добре попрацювали, що відтворити красу справжнього мінералу, адже справжніх сапфірів не так багато у природі та задовольнити всіх охочих украй складно. Нано-сапфір - це камінь, який дуже важко відрізнити від натурального.

Щоб не помилитися при виборі, варто купувати прикраси тільки у перевірених ювелірних продавців. Звертайтеся виключно в офіційні магазини та не вірте підозріло низьким цінам – натуральний камінь не може бути дешевим. Уважно вивчайте бирку виробника - це сертифікат виробу, який є запорукою високої якості прикраси з прописаними тонкощами та характеристиками прикраси, зокрема його походження.