Як відрізнити справжнє золото

Як відрізнити справжнє золото від підробки - поради експерта

Кожен із нас чув крилату фразу - "Не все те золото, що блищить". Можна сприймати слова як буквально, так  і фігурально - актуальність зберігається. Дорогоцінний метал цінується не одну сотню років і шахраї удосконалюють свої методи підробки золота. Як не потрапити у неприємну ситуацію, купуючи золоті каблучки чи сережки та відрізнити справжній аурум від підробки, поговоримо по пунктах.

Що таке проба дорогоцінного металу?

Щоб убезпечити покупців ювелірних прикрас від придбання підробки під золото, на кожному виробі обов'язково вказують пробу. Це маркування, яке відображає співвідношення шляхетного металу та домішок у сплаві.

Чистий аурум – м'який, з високою гнучкістю. За бажання його можна навіть зім'яти руками. Тому для підвищення характеристик міцності до дорогоцінного металу додають лігатуру - суміш складових, що покращують його зносостійкість:

  • Мідь - дає червоний відтінок і жорсткість.

  • Цинк - покращує плавкість і дає зелений відтінок.

  • Срібло - робить сплав світлішим і податливішим до плавки

  • Нікель - дає золоту світлий відтінок

  • Паладій – освітлює

Цифри, вказані на пробірному клеймі, означають кількість чистого ауруму у сплаві. Найпоширенішими пробами вважаються – 750, 585 та 375. Завдяки вказівці проби зрозуміло, як відрізнити біжутерію від золота.

Як відрізнити золото від підробки

Відмінності золота та латуні

Щоб відрізнити аурум від латуні, слід розуміти, як виглядає справжнє золото і що таке латунь. Ювелірний сплав складається з певної кількості благородного ауруму, а також лігатури зі срібла, міді та інших матеріалів. А латунь – це сплав міді та цинку. Деяка подібність за кольором і щільністю може стати причиною імітації дорогоцінного металу латунню. Як відрізнити золото від латуні?

  1. Перевірити тавро. За наявності тавра на виробі потрібно його вивчити по можливості за допомогою лупи. Відбиток повинен добре читатись, а також містити іменник - логотип виробника. Циганське золото також не підлягає тавруванням.

  2. Перевірити на слух. Киньте виріб на скло - справжній метал дзвенить як кришталь, а латунь ударяється з глухим звуком.

  3. Перевірка блиску. Це відносно неточний метод, але аурум виблискує за будь-якого освітлення, а латунь стає бляклою і темною при тьмяному світлі.

  4. Використовувати неглазуровану керамічну плитку. Дізнатися золото чи підробка допоможе зрозуміти слід від дряпання на плитці виробом. Шляхетна прикраса залишає слід жовтого кольору, а латунь – сірого. Важливо робити глибоке пропилювання, тому що виріб може бути покритий позолоченням.

  5. Азотна кислота або хлорне золото підкажуть як перевірити золото кислотою. На поверхні латуні після дії залишається слід, а золото не зміниться.

  6. Перевірити йодом. Крапельку йоду нанести на виріб, і оцінити результат - на аурумі залишиться темна пляма, а золото підробка ніяк не зміниться. Використовувати цей вид перевірки потрібно обережно, тому що потім слід від йоду вивести вкрай складно.

  7. Використовувати тональний крем. Нанести тональний крем на шкіру руки, а потім провести по цій ділянці виробом. Аурум залишить сірий слід на руці, а латунь нічого.

  8. Якщо у вас є ляписний олівець, то спробуйте змочити виріб і провести по ньому стрижнем. При контакті з благородним металом нічого не станеться, а на підробці зміниться колір.

Як відрізнити від міді?

Благородний метал і мідь мають схожий колір, але для ювелірних прикрас застосовується з'єднання ауруму, а мідь - чистий метал, що входить до складу дорогоцінного металу. Як відрізнити золото від міді:

  • На вигляд. Мідь темніша за ювелірний сплав і не має характерного блиску. Поверхня міді більш матова і з часом піддається патині, що є нормальним для цього металу.

  • Магнітний тест. Візьміть невеликий магніт і піднесіть до виробу - якщо реакції немає, то швидше за все перед Вами золото, а якщо прикраса магнітиться - Ви тримаєте в руках латунь. Цим тестом неможливо визначити склад та каратність металу.

  • Використання кислоти - дорогоцінний метал є інертним до впливу хлорної та соляної кислот, а ось мідь виявляє хімічну реакцію.

  • Вимірювання щільності. Золото має більш високу щільність, ніж мідь і при однаковій вазі займає менший обсяг. Слід провести водний дисперсійний тест, але для нього знадобиться спеціальне обладнання.

Як відрізнити від бронзи?

Відмінності бронзи та золота очевидні і здається, що заплутатися неможливо. Але для підробки використовується метод золочення - покриття виробу з бронзи тонким шаром справжнього благородного металу, створюючи ефект дорогоцінної прикраси. Як перевірити золото чи позолота перед Вами – скористатися йодним тестом. Капнути йодом на прикрасу, яка потребує перевірки - на золоті залишиться пляма, а бронза буде без змін.

До того ж вага бронзи набагато менша за дорогоцінний сплав. Ті ж тести, що застосовуються для відмінності золота та латуні, будуть також інформативні.

Як відрізнити від медичного золота?

Як перевірити золото в домашніх умовах та відрізнити його від медичного сплаву, який часто плутають з ювелірним сплавом - це питання задають собі любителі прикрас.

  • Ціна. Медичне золото коштує набагато дешевше за справжнє.

  • Вставки - діаманти та коштовне каміння інкрустують лише у благородний метал. А медичні сплави комбінують лише зі штучним камінням.

  • Дорогоцінний метал легко пошкодити і подряпати, в той час, як медсплав дуже міцний і має високу твердість.

  • Йодний тест на медичному металі не залишить слідів. А якщо і буде невеликий відбиток, його легко видалити.

Всі тести і перевірки істинності сплаву в домашніх умовах можуть дати тільки орієнтовну відповідь на питання, що цікавлять. А для точного визначення складу ювелірного сплаву слід звернутися до фахівця, майстра-ювеліра. Він зможе дати точні відповіді на всі запитання та розвіяти сумніви.