Як почистити срібний посуд

Догляд за елітним срібним посудом

Відомо, що для столового срібла використовується сплав аргентуму з лігатурними добавками, основна з яких - мідь. Ці добавки вступають у реакцію з повітрям, водою та іншими навколишніми елементами. Мідь окислюється, утворюючи на поверхні виробів чорний наліт. Тому, якщо у спадок від родичів Вам дістався набір срібного посуду і Ви хочете зберегти його красу, то просто необхідно знати чим чистять столове срібло, де і як його правильно зберігати.

Зберігання столового срібла: основні правила

Щоб срібло зберегло свій привабливий вигляд і довго тішило власників, обов'язковою умовою буде дбайливе ставлення до нього. Не піддавайте свої столові предмети зі срібла жорстоким випробуванням - якщо Ви хочете щось із зусиллям дістати з банки або зіскребти з тарілки, то для цієї мети краще застосувати прилади з нержавіючої сталі.

Заборонено залишати залишки їжі в посуді зі срібла, оскільки вони вступають у взаємодію зі складом ємностей, утворюючи наліт та темні сліди. Категорично не рекомендується використовувати йоржик або будь-який інший грубий абразив для чищення. Такі продукти, як яйця, риба, цибуля, молоко містять сірку, що негативно впливає на стан посуду, це справжні вороги срібла.

Як зберігати столове срібло правильно, щоб воно не втратило свій ефектний зовнішній вигляд - потрібно дотримуватися кількох простих, але важливих правил зберігання столового посуду:

  • після використання посуд зі срібла обов'язково потрібно помити та насухо протерти

  • зберігати столові прилади зі срібла окремо від посуду із нержавіючої сталі. Сталеві прилади, як твердіші, можуть пошкодити чи подряпати м'які срібні.

  • найкращим місцем для зберігання таких предметів – футляри, оббиті зсередини оксамитовою тканиною, спеціальні чохли для срібної ложки.

  • не використовувати для зберігання відкриті площі, куди безперешкодно проникають сонячні промені, волога та повітря.

  • не зберігати срібні прилади біля витяжок, кухонних плит, духовок і приладів, що обігрівають, щоб не довелося догляд за столовими приборами здійснювати дуже часто.

  • якщо свій срібний посуд Ви використовуєте нерегулярно, а лише іноді, то не звалюйте все в одну купу. Потрібно загортати кожну одиницю у фланель, пергамент і складати окремо один від одного. Зверніть увагу, що у білий папір чи картон загортати посуд не варто – від них срібло покривається темним нальотом.

  • у випадку, якщо Ваш посуд з аргентуму не покритий родієм, він буде дуже сприйнятливий до дії вологи. Тому в коробку з посудом складіть кілька шматочків крейди або таблеток активованого вугілля.

Догляд за столовими приборами

Столове срібло та посудомийна машина

Дуже привабливо виглядає щойно куплене або начищене столове срібло і хочеться зберегти його вигляд надовго. Однак перед використанням для цієї мети посудомийної машини варто зважити всі за і проти.

Догляд за срібними виробами передбачає в першу чергу дбайливе та акуратне очищення, що щадить до поверхні металу. І якщо із самим забрудненням посудомийка впорається на відмінно, не залишивши та сліду від бруду. То застосування спеціальних мийних засобів для машини може бути небезпечним для виробів зі срібла. Особливо це стосується хитромудрих візерунків на ложках, використання чорніння, золочіння та інших декоративних форм обробки, які використовуються при створенні столового посуду.

А мийні засоби залишать білий наліт на ваших улюблених приладах.

4 перевірених способи очищення срібного посуду

Існує чимало народних способів, як почистити столові прибори. Ми зібрали найпростіші та найефективніші з них, щоб полегшити це завдання. Зверніть увагу, що вироби з чорнінням, емаллю та деякими формами декоративної обробки (золочіння, прилади вкриті сріблом) не можна чистити такими методами.

Застосування фольги

Фольга є ефективним способом боротьби із забрудненням срібних виробів завдяки наявності алюмінію у її складі. Алюміній вступає в реакцію з сульфідом срібла, розвертаючи окислювальний процес назад. Завдяки цьому методу можна повернути колишній блиск будь-яким предметам з аргентуму без використання абразиву. Срібний посуд догляд любить ніжний та порадує Вас своєю красою. Метод можна використовувати як для легких, так і сильних забруднень. Як почистити срібні ложки та інші прибори:

  1. Знадобиться невелика ємність, фольга та сода.

  2. На дно каструлі покладіть рівним шаром фольгу.

  3. Викладіть предмети, які потребують очищення. Простежте, щоб місця вистачало всім і прилади не стикалися між собою.

  4. Насипте харчову соду рівним шаром.

  5. Залийте теплою водою. Ви можете спостерігати шипіння та появу бульбашок – це нормально, отже реакція відновлення срібла вже запущена.

  6. Витримайте так 7 хвилин.

  7. Промийте чистою водою і протріть насухо і відполіруйте.

Для більш сильних забруднень можна використовувати гарячу воду або капнути у воду ще кілька крапель мийного засобу для посуду.

Використання оцту

Якщо не знаєте чим почистити срібні ложки та інші прилади з аргентуму, то спробуйте використовувати звичайний оцет. Помістіть у 6% або 9% розчин оцту свої прилади та залиште на 2 години. Для посилення ефекту спробуйте трохи підігріти оцет. Потім добре промийте в чистій воді та протріть насухо.

Застосування лимонного соку

Для догляду також використовуються лимонні кислоти. Догляд за столовими приборами з використанням лимонної кислоти дуже простий:

  1. Налийте в ємність 0,5 л води та доведіть до кипіння.

  2. Насипте лимонної кислоти та розмішайте.

  3. Потім покладіть столові прилади зі срібла в цей розчин на 15 хвилин. Для сильнішого ефекту можна покласти на дно будь-який мідний предмет.

  4. Промийте проточною водою і протріть насухо.

Спосіб із сіллю

Звичайна кухонна сіль також є непоганим засобом, як почистити срібний посуд.

  1. Зробіть розчин у пропорції 1 чайна ложка солі на склянку води. Добре перемішайте.

  2. Помістіть у розчин столові прилади та прокип'ятіть протягом 15 хвилин.

  3. Промийте в чистій воді та протріть насухо.

Як почистити столові прибори

Методи полірування столового срібла

Якщо Ваші срібні столові прибори вчасно очищаються і Ви не лінуєтеся проводити доглядові процедури, цього все одно недостатньо для того, щоб Ваші ложки, вилки та фужери виблискували. Перед сервіруванням святкового столу рекомендується їх полірувати, щоб вони виглядали як з магазину. Ось найефективніші методи полірування столового срібла в домашніх умовах:

  • За допомогою крейди - найстаріший, але від цього не менш дієвий метод. Взяти просту білу крейду, без барвників та шматочків піску та глини, потовкти в порошок, змішати з водою і цією пастою натерти посуд зі срібла.

  • Каучуковою гумкою - гумка, яку школярі використовують для стирання олівця, чудово справляється з поверненням сяйва столовому сріблу.

  • Пастою ГОІ - це спеціальна паста з оксидом хрому в основі впорається не тільки з поліруванням, але також позбавить дрібних подряпин на столовому посуді зі срібла.

Існують рекомендації щодо використання губної помади в ролі полірувальної речовини. Ви повернете блиск поверхні, але вичистити залишки помади з виїмок і декоративних елементів практично нереально. Тому краще уникайте такого способу та не ризикуйте красою Вашого посуду.