10 фактів про діамантів

10 фактів про діаманти: дізнайтеся більше

Здавна камінь діамант зачаровує красою та блиском, а також викликає високий інтерес не лише за свої зовнішні показники, але також завдяки магічним властивостям та різноманітним легендам, якими обріс цей дорогоцінний мінерал. І недаремно, адже навколо цінних кристалів завжди вирують події та відбуваються різні неймовірні пригоди. Купити діамант - це завжди вигідна інвестиція у майбутнє.  Діаманти по праву вважаються найкрасивішим коштовним камінням. У цій статті ми зібрали 10 найцікавіших фактів для поціновувачів подібної краси.

Що таке діамант і алмаз?

Цей дорогоцінний мінерал утворюється на глибині від 100 до 200 км і за температури 1100-1300 градусів за Цельсієм. Під високим тиском відбувається справжнє диво природи - вуглець і графіт змінюють свою модифікацію, перетворюючись на найкрасивіший мінерал у світі. Згодом це утворення магма винесе на поверхню земної кори, щоб потім бути знайденими людиною. Так отримується алмаз і діамант згодом.

Алмаз (діамант) – кристал, створений у надрах природи, з неймовірними показниками заломлення світла, твердості та дисперсії. А після обробки він стане тим каменем, який чарує людей. Алмаз - це діамант до ювелірної обробки, яка дозволяє розкрити можливості каменю та його здатності до відбиття світла.

Унікальні властивості алмазу дозволили знайти йому застосування у різних сферах науки та промисловості. Не кожен алмаз може стати діамантом, тому використання видобутих алмазів у промисловій сфері далеко не рідкість. Щоб стати ювелірним каменем мінерал повинен відповідати вимогам до кольору, чистоти та твердості. Тільки справжні експерти огранщики та гемологи знають технологію як перевірити діамант та створити істинний шедевр.  Тому зустрічаються вони досить рідко, чим обумовлена для діаманта ціна.

Як виглядає діамант камінь до обробки – зовсім не схоже на те, що ми звикли бачити на прилавках ювелірних бутиків. Процес його обробки дорогий і складний і вимагає високої майстерності огранювача. Лише за розвитку сучасних технологій стало можливим повне розкриття властивостей видобутої речовини.

Якщо порівняти вартість алмазу і діаманта, то великий алмаз коштує набагато дорожче за маленький даймонд. Щоб набути статусу ювелірної вставки, мінерал має пройти довгий шлях та численні процеси обробки. Найдорожчий діамант у світі – Рожева зірка, має вагу 59,6 карата.

З давніх-давен мінералу приписували численні властивості магічного сенсу - задовго до можливості огранити мінерал люди помітили здатність його посилювати здібності мисливця, його слух і швидкість, він захищав від диких тварин, надавав сміливості. А царські персони вірили в те, що даймонд це символ непорушності влади. Він надавав впевненості, віри у свої сили й практичним амулетом від заздрості, агресії і поганого ока. Штучний діамант такими властивостями не володіє. 

спеціальна оцінка діамантів

10 фактів про камінь

1. Алмаз походить від давньогрецького "адамас", що означає "непереможний", "незруйнований". У давнину вважалося гарною ознакою брати з собою в бій діамант. Королі та полководці кріпили коштовне каміння на кольчугах, щоб захиститися від ворогів та зміцнити мужність.

2. Всім відомі слова з пісні Мерилін Монро, "Найкращі друзі дівчат це діаманти". Але мінерал популярний не тільки у ювелірній справі, а й у промисловому виробництві. З усієї кількості здобутих алмазів лише невелика їх частина варта того, щоб пройти огранювання і стати ювелірною вставкою. Не більше 20% каменів потрапляють на прилавки ювелірних бутиків. У промисловості алмаз використовують для ріжучих та полірувальних інструментів. Ще в Стародавньому Китаї алмаз застосовувався для заточування та полірування церемоніальних сокир.

3. У штаті Арканзас знаходиться Державний парк Кратер алмазів. Тут Ви можете знайти свій алмаз та дізнатися, як відрізнити діамант. Це один із відомих алмазно-вулканічних кратерів на планеті. Крім діамантів тут можна знайти аметисти, гранати та інші дорогоцінні камені.

4. Стародавні римляни і греки вірили, що діамант - це сльози богів чи уламки летючих зірок.

5. Існує спеціальна оцінка діамантів – "4С". У цю четвірку включені характеристики: Carat (вага), Color (колір), Cut (якість та форма огранювання), Clarity (чистота та прозорість каменю). Всі разом ці чотири фактори визначають рідкість, красу і, зрештою, скільки коштує діамант.

огранка діамантів

6. Якщо за колір, чистоту та вагу в каратах діаманту відповідає природа, то за огранювання відповідальність несе людина. Огранювання є найбільш важливим фактором, оскільки суттєво впливає на кінцеву цінність та якість діаманта. Ідеальна форма огранювання була розрахована математиком М. Толковським - це кругле діамантове огранювання, що налічує 57 граней. При такому ограновуванні світло, що входить у камінь через "майданчик", повністю відбивається від граней і виходить назад, створюючи неймовірний блиск.

7. Діамантам мільярди років. Є свідчення того, що алмази збиралися і продавалися в Індії ще в четвертому столітті до нашої ери. Їхній вік налічує від 100 мільйонів 3,6 мільярдів років.

8. Найбільшим з коли-небудь знайденого алмазів є алмаз Куллінан або "Зірка Африки", його вага 3106 карат. Камінь був названий на честь власника копальні Томаса Куллінана. Його знайшли у 1905 році у Південній Африці. Власник копальні та південноафриканські лідери передали його королю Едварду. Зрештою, Куллінан був розділений на 9 великих діамантів та 100 менших. Три найбільші з них можна зустріти в Лондонському Тауері як складові ювелірних виробів.

9. Перше діамантове кільце було подаровано 1477 року. Його презентував ерцгерцог Максимілліан Австрійський із Австрії його нареченій Бургундській Марії. Кільце було інкрустовано розсипом дрібних діамантів у формі літери "М". Це і стало початком традиції на заручини та на пропозицію руки та серця дарувати обручку з діамантами.

10. Банк Дубаї свою позолочену карту просто в центрі інкрустує справжнім діамантом 0,235 карата вагою.