Мінерал Алмаз, щільність 3,47-3,55 г/см3, твердість за Моосом 10, дорогоцінний камінь.

Алмаз – дорогоцінний камінь з унікальними характеристиками

Одним з найвідоміших і найвідоміших дорогоцінних каменів у світі є алмаз. Не дарма його називають вічним, незламним і найбажанішим. Упродовж багатьох століть його використовували в ювелірному мистецтві, що є актуальним і сьогодні.

Він має унікальні фізичні та хімічні властивості, незвичайну, заворожливу красу.

Алмаз складається з одного елемента вуглецю, графіт також є формою чистого кристалічного вуглецю. Унікальну твердість алмазу надає його щільні атомні грати.

За шкалою Моосу вона дорівнює 10 балам.

При цьому алмаз дуже тендітний і зіставляти з твердістю цей показник не можна. Чудова колекція французького герцога Карла Сміливого була знищена найманцями Людовіка XI. Вони вирішили за допомогою молота перевірити справжність дорогоцінного каміння. В результаті від них залишився порошок.

Історія появи алмазів

Геологія алмазу: від вуглецю до алмазної сировини.

Утворення алмазів відбувається на глибині 130-200 км і досягають поверхні землі внаслідок вулканічних вивержень. Без доступу повітря при температурі 1200 градусів алмаз повільно переходить у графіт, але так як цей підйом відбувається дуже швидко, і в результаті швидкого охолодження та зниження тиску перехід алмазу в графіт не відбувається.

Алмази піднімаються на поверхню землі внаслідок вивержень вулканів. Наймолодші вулканічні канали мають геологічний вік близько 100 мільйонів років.

Канали називаються трубками, їхній діаметр на поверхні землі становить від декількох метрів до двох кілометрів. Ідучи вглиб, вони звужуються до кількох метрів.

Алмази знаходяться у вулканічній туффовій породі, яка називається кімберлітом, за назвою південноафриканського міста Кімберлі. Алмазоносні кімберліти (порода-господар) виконують роль контейнера для алмазів та магми.

кімберлітова трубка, видобуток алмазівНеоброблений мінерал має непривабливий зовнішній вигляд, може тому на нього не звертали уваги. Широке поширення це каміння набули в Індії. Використовувати в ювелірній справі алмази почали лише 500 років тому. Це сталося відразу ж, як тільки майстри навчилися обробляти їх, застосовуючи метод алмазного огранювання. Бельгійські шліфувальники майстерно навчилися граніти чудові кристали. Саме їм світ завдячує появі неповторних діамантів.

Кімберліт, неогранений природні алмази та огранований діамантГреки називали цей камінь адамас, араби – алмас, що у перекладі означає найтвердіший і найнезламніший. Існують і інші назви, але всі вони пов'язані з тим, що алмаз має приголомшливу твердість.

Основні характеристики діаманта: колір, чистота, ограновування, вага.

Колір діамантів

Алмаз є безбарвним, прозорим мінералом. Колір дорогоцінного каменю одна з найважливіших характеристик і приваблює людське око. У природі зустрічаються камені з жовтим, коричневим та рожевим відтінком.

Ступінь прозорості:

Переходи від однієї групи кольорів до іншої плавні. У групах кольору відмінність полягає більше у ступеня прозорості, менш у колірному наповненні.

З двох огранених алмазів різного розміру, отриманих з однаково забарвлених "сирих" алмазів, колір більшого каменю виглядає більш інтенсивною, оскільки здатність, що поглинається, збільшується зі збільшенням довжини шляху променів світла в алмазі.

Атестація та експертна оцінка діамантів відповідно до технічних умов ДГЦУ “Діаманти” ТУ У 36.2-21587162.001-2002 за кольором

оцінка діамантів за кольоромЧистота діамантів

Зростання алмазів у надрах Землі відбувалося нерівномірно, проходячи ряд стадій таких як: тиск, висока температура та охолодження. У зв'язку з цим у структурі каменю виникали неоднорідні ділянки, які вважаються його характерними внутрішніми особливостями, називаються вони включеннями. Включення в Алмазі в процесі його зростання є діагностичні характеристики та підтверджують природне походження каменю.

Що таке включення у діамантах? Включення-це внутрішні особливості, повністю або частково оточені каменем, наприклад: кристалічні та тверді включення, точкові включення, хмари, розколи, такі як тріщини спайності, незакономірні тріщини та тріщини напруги, а також структурні прояви: площини росту та двійникування, неоднорідні ділянки та виїмки на поверхні каменю від кристалічних включень, що викроїлися при ограновуванні.

Атестація та експертна оцінка діамантів відповідно до технічних умов ДГЦУ “Діаманти” ТУ У 36.2-21587162.001-2002 по чистоті

оцінка діамантів з чистотиФорми ограновування діамантів

Алмазам надають безліч форм, їх гранять у формі: кола, серця, груші, овалу, маркіз, багет, квадратна та смарагдова. Класичним огранюванням алмазу є кругле діамантове огранювання. Краса ограненого алмазу не тільки у властивому йому, красивому основному кольорі, який приваблює людське око, але й чудові оптичні властивості, а саме високий коефіцієнт заломлення та дисперсія кольору.

Види огранювання діамантівВиблискування-оптичне явище в алмазі:

  • Зовнішнє сяйво-це блиск, що виробляється відображенням світла від поверхні граней.
  • Внутрішнє сяйво-це заломлення і повне внутрішнє отраження світла на гранях павільйону.
  • Дисперсійне сяйво-це розщеплення світла з його спектральні складові, тобто дисперсія показує “вогонь” і “гру” каменю.
  • Блиск і сяйво: гра каменю при русі викликається відображення джерела світла, яке відбувається через зміну кута падіння світла.

Повне внутрішнє відображення

  • В огранених алмазах повне внутрішнє відображення відіграє важливу роль, за проходження світла у камені відповідають межі павільйону. Найкраща "гра" каменю виходить, коли найбільша кількість світла, що проходить через корону діаманта, двічі повністю відбивається на гранях павільйону і повертається через верх каменю.
  • Якщо павільйон діаманту глибокий, світло потрапляє на камінь зверху, потрапляє першу бік граней, та був відбивається від протилежних граней. Такий камінь видається темним.
  • Якщо павільйон діаманта дрібний (плоский), світло потрапляє на камінь зверху, потрапляє на межі павільйону, потім переломлюється у повітря і губиться для людського ока. У такому камені недостатньо сяйва.

Види огранювання алмазів:

Огранювання-відображення світла діамантіВага діамантів

У всьому світі вага алмазів вимірюється у каратах, з точністю до другого десяткового знака.

Визначення, маси діаманта проводиться на каратних вагах з точністю до 0,001ct

Мертичний карат = 200мг = 1/5г

Співвідношення діаметра та каратності круглих діамантів

Флюоресценція діаманта

Близько 50% діамантів мають властивість флюоресценції, тобто світяться в ультрафіолетових променях блакитним, світло-зеленим, жовтим, червонуватим або помаранчевим світлом. Флюоресценція проводиться опроміненням, збагаченим ультрафіолетовими компонентами. Проте більшість діамантів флюоресценція дуже слабка. У дуже поодиноких випадках блакитна флюоресценція може бути викликана ультрафіолетовими променями денного світла.

флуорисценція діаманта

Вплив флюоресценції на ціну:

  • На американському ринку алмазів на флюоресцентні безбарвні алмази з ледь вловимими відтінками існує великий попит, коштують вони на 5-10% дорожче за каміння, що не володіють цією властивістю.
  • На європейському ринку флюоресцентні алмази мають мало шанувальників.

Відомості про форми ограновування алмазів

Термін діамант асоціюється з алмазом як мінералом. Назва діамант застосовується тільки до справжнього алмазу і застосовується до круглої форми огранювання, яка має 32 грані та площадка на короні, та 24 грані та калетту на павільйоні.

Елементи огранювання діаманта

грані діаманта

Складові частини та елементи поверхні діаманта:

  • площадка (1шт)
  • головна грань корони (8шт)
  • грань корони (грані зірки) (8шт)
  • клин корони (16 шт)
  • рундист
  • головна грань павільйону (8шт)
  • клин павільйону (16 шт)
  • калета (у вигляді грані ибо шипа) 

Алмазний сертифікат

Сертифікат на камінь діамант підтверджує якість оцінки.

У висновку має бути зазначено, що камінь природного походження, інформація про колір, чистоту, огранювання, а також про розміри каменю, схема з позначенням внутрішніх та зовнішніх дефектів, інформація про пропорції та флюоресцентні властивості.

У висновках на алмази фантазійних забарвлень з підтвердженим природним кольором оцінка кольору найчастіше відсутня і має другорядне значення, алмаз можна ідентифікувати за його рідкісним кольором.

У висновку вказують всі види обробки алмазу - лазерне свердління, заповнення тріщини тощо, а також будь-яку зміну кольору за допомогою опромінення.

Сертифікат повинен мати реєстраційний номер, дату і підпис оцінювача.

Всю інформацію про сертифікат на діаманти можна переглянути у відео, сертифікат GIA, як вибрати діамант.