Які бувають проби срібла. Метрична, золотникова, каратная і лотів система проб.

чисте срібло, злиткиЧисте срібло - досить важкий метал (щільність - 10,5 г / см3), надзвичайно пластичний і має гарний сріблясто-білий колір. Тонка срібна фольга в світлі має фіолетовий колір. Згодом метал тьмяніє, реагуючи з тім що містяться в повітрі, слідами сірководню і утворюючи наліт сульфіду, чия тонка плівка надає металу характерну рожевє забарвлення. Має найвищу теплопровідність серед металів. При кімнатній температурі має найвищу електропровідність серед усіх відомих металів (питомий електричний опір 1,59⋅10-8 Ом · м при температурі 20 C). Відносно тугоплавкий метал, температура плавлення 962 C.

Для виготовлення ювелірних виробів зі срібла застосовують не чисте срібло, а срібний сплав. Компоненти, які входять до складу срібного сплаву, називаються лигатурой.

Лігатурні добавки застосовують для поліпшення властивостей срібла - підвищення стійкості до пошкоджень, стирання і збільшення терміну служби ювелірного виробу. Найчастіше в якості лігатури застосовують мідь, але іноді можуть застосовувати нікель, цинк, кадмій і алюміній.

Сотні років експериментів з різними компонентами лігатур показали, що мідь менше інших металів впливає на зовнішній вигляд і фізичні властивості срібла. У класичному вигляді срібний сплав являє собою поєднання чистого срібла і міді. Однак, бувають сплави і з трьох компонентів.

Всі ювелірні вироби зі срібла маркуються пробою відповідно до відсотка змісту в них чистого срібла. Наприклад, сплав 925 проби містить 92,5% срібла, а решта 7,5% - це добавка.

серебряный сплав содержит: 92,5% чистого серебра и 7,5% лигатурные добавкиІснують стандарти, на вміст чистого срібла і лігатурних добавок в срібному сплаві (пробі).

Після виготовлення всі ювелірні вироби відправляють в Пробірну палату України. Після визначення вмісту дорогоцінного металу в сплаві їх таврують, завдаючи позначення проби (змісту основного дорогоцінного металу). Нанесенням проби займається Пробірна палата України. На пробі вказується код пробірної палати, а також цифрове позначення проби.

Державні пробірні клейма України нового зразка, введені з 1994 року

При продажу прикрас з дорогоцінних металів, всі вироби повинні обов'язково мати клеймо Пробірною палати України.
Які срібні проби, передбачені стандартом?

Які срібні проби, передбачені стандартом?

В Україні передбачені наступні проби для сплавів срібла в метричній системі для виробництва ювелірних і побутових виробів: 750, 800, 830, 875, 925, 960.

Срібний сплав 750 проби

Містить 75% срібла і 25% - легуючих компонентів, не застосовується для виготовлення ювелірних та побутових виробів. Але його значимість як «промислового» металу постійно зростає.

Срібний сплав 750 проби несприйнятливий до окислення що і зумовило успішне застосування срібла 750 проби в авіаційній і космічній промисловості, а завдяки високій електропровідності такі сполуки зберегли свої позиції в електротехніці. Срібний сплав складається з Аргентуму 75% і 25% Меди.

У зубопротезном виробництві з успіхом застосовується поєднання Аргентуму 75% і 25% Палладія.

Срібні сплави 800 (19K) і 830 (20K) проби

80% і 83% чистого срібла і відповідно 20% і 17% лігатурні добавки, схожі за своїми властивостями. Вони використовуються для виготовлення столового срібла, побутових виробів та сувенірів. Ці сплави з трохи жовтуватим відтінком і можуть окислюватися на повітрі.

Срібний сплав 875 (21K) проби

87,5% чисте срібло і 12,5% лігатурна добавка, застосовується для виготовлення ювелірних виробів промисловим, ливарним способом - через низьку температуру плавлення. Сплав вважається досить «зручним» для ювелірів - вироби можна піддавати літві в формах, куванні, карбування та філіграні, однак для нанесення емалі він вже не підійде.

Срібний сплав 925 (22K) проби

92,5% чисте срібло і 7,5% лігатурна добавка- один з найпопулярніших для виготовлення ювелірних прикрас. Він має властивості і відтінок чистого срібла, а також легко приймає потрібну форму виробу і довго її зберігає. Саме сплав з вмістом 92,5% чистого срібла і 7,5% міді в Англії та Америці називається «стерлінговим сріблом» (Sterling Silver). Цей сплав зберігає свій блискучий колір навіть при обробці і відпалі, і застосовується, в тому числі для виготовлення виробів в техніці філіграні, нанесення емалі і кування.

Срібний сплав 960 (23K)проби

96% чисте срібло і 4% лігатурна добавка - це практично чисте срібло. Його досить рідко використовують для виготовлення ювелірних виробів. Якщо срібний сплав 960 проби і застосовується, то найчастіше для тонких прикрас.

Будь-які срібні сплави в принципі схильні до утворення сульфідів і окису міді. І в результаті, утворюється наліт на поверхні ювелірного виробу. З плином часу наліт може змінюватися за кольором на жовтуватий, коричневий або чорний. Тому часто срібні вироби піддають різної поверхневої обробки - методом родирование (наносять тонкий шар родію), пасивування, або звичайному очищенні від оксидів.

У нашому інтернет-магазині можна придбати засоби для чищення для ювелірних виробів зі срібла

Які системи проб бувають?

Існуючі системи проб: золотникова, метрична, каратная і лотова.

Золотникова система проб

Перерахунок сплавів срібних проб аналогічний перерахунку сплавів золотих проб.

До 1927 року в країні діяла золотникова система проб, в якій чисте срібло мало 96 пробу. Проба срібла виражалася числом золотників в одному фунті (фунт дорівнює 96 золотникам)

Для перерахунку золотникової проби в каратного, значення золотникової проби слід розділити на 4.
Наприклад: (золотникова) 96/4 = 24 (каратная)

 

Для перерахунку золотникової проби в метричну, значення золотникової проби слід розділити на 96 і помножити на 1000.
Наприклад: (золотникова) 96/96 * 1000 = 1000 (метрична)
Наприклад: (золотникова) 72/96 * 1000 = 750 (метрична)

Метрична система проб

Після 1927 року відбулося перехід на метричну систему проб, яка показує кількість дорогоцінного металу на 1000 (999,9) частин сплаву.

Щоб перевести метричну пробу в золотникову пробу, потрібно помножити на 0,096.
Наприклад: (метрична) 1000 * 0,096 = 96 (золотникова)

Каратна система проб

У деяких зарубіжних країнах застосовується каратная система проб, по якій чисте золото має 24 карата, що відповідає 1000 (999,9) проб метричної системи. За цією системою проба показує вміст дорогоцінного металу в 1000 (999,9) вагових одиниць сплаву.

Для перерахунку каратной проби в метричну, значення каратной проби слід розділити на 24 і помножити на 1000.
Наприклад: (каратная) 24/24 * 1000 = 1000 (999,9) (метрична)
Наприклад: (каратная) 18/24 * 1000 = 750 (метрична)

Лотова система проб срібла

Вважається застарілою системою і в даний час вже не використовується, вона широко використовувалася в середні століття. Лотова система проб була побудована на основі середньовічної марки, яка мала 16 лотів. Тому, значення Лотовій проби проставленою на клеймі вказувало на вагову частину благородного металу, що міститься в 16 лотах сплаву або в одній марці, тобто для позначення проби враховувалося число лотів благородного металу (срібла) в одній марці (16 лотах) сплаву.

Для перерахунку лотовій проби в метричну, значення лотовій проби слід розділити на 16 і помножити на 1000.
Наприклад: (лотова) 16/16 * 1000 = 1000 (999,9) (метрична)
Наприклад: (лотова) 12/16 * 1000 = 750 (метрична)

 

Для перерахунку лотовій проби в каратного, значення лотовій проби слід розділити на 2 і помножити на 3.
Наприклад: (лотова) 16/2 * 3 = 24 (каратная)
Наприклад: (лотова) 12/2 * 3 = 18 (каратная)