Камінь танзаніт: кому підходить, магічні властивості

Камінь танзаніт: магічні властивості, ціна, кому підходить

Красивий та рідкісний дорогоцінний танзаніт камінь не має багатої історії, не згадується у міфах та легендах, не має зв'язку з розвитком цивілізацій та народів. А все тому, що він надто для цього молодий. Відкриття його відбулося не так давно – лише близько 50 років тому. Але молодість не применшує його краси й харизми - за цей короткий проміжок часу він встиг завоювати величезну кількість шанувальників, став упізнаваним і продається в ювелірному світі, а його репутація - бездоганна.

Історія коштовного каменя

До 1967 року ніхто і не підозрював про існування цього гарного мінералу і що таке танзаніт. Ситуація змінилася, коли воїн з африканського племені масаї знайшов гарний камінь біля гори Кіліманджаро в Танзанії вагою 10 000 каратів. Коли він приніс знайдений зразок в офіс старателя, спочатку мінерал прийняли за скло, потім порахували сапфіром, а потім відправили в представництво ювелірного будинку Tiffany & Co. З цього моменту прозорий синьо-фіолетовий мінерал розпочав свою кар'єру у світі ювелірного мистецтва.

Експертиза показала, що він є підвидом мінералу цоїзиту. Це досить поширений мінерал, який не використовується в ювелірній справі. Видобувається він тільки в Африці. Назвали знайдений камінь танзанітом на честь країни, де його вперше знайшли. Ім'я подарував йому сам президент компанії Tiffany & Co – Генрі Платт.

Через два роки завдяки маркетинговій кампанії Tiffany & Co про цей камінь дізнався весь світ. Камінь танзаніт рекламувала Елізабет Тейлор, знявшись у рекламі для обкладинки журналу. Чудовий колір каменю порівнювали з кольором її очей. Після цього попит на мінерал зріс у багато разів і інтерес до нього серед вищого суспільства став значним. Згодом з'ясувалося, що родовище цього каменю в Африці – єдине у світі та поклади вичерпаються через 10-15 років. Після цього ціна мінералу та інтерес до нього зросли. На гуртових біржах на танзаніт камінь ціна зросла із 15 до 1000 доларів за карат. Його вартість вже досягає ціни сапфіру і на сьогодні він входить до лав найдорожчих і елітарних каменів.

Танзаніт: дорогоцінний камінь чи ні?

Танзаніт натуральний характеризується прозорою структурою, а також крихкістю та м'якістю. Звичайно, не кожен ювелірний майстер готовий взятися за виготовлення танзаніту прикраси. Але якщо вже комусь вдається приборкати цей мінерал в ограновуванні з дорогоцінного металу, то виходять вироби небаченої краси.

Танзаніт камінь властивості має:

  • твердість - 6,5 - 7 за Моосом

  • злам нерівний

  • блиск скляний

  • щільність – 3,35

Однією з найважливіших характеристик мінералу є плеохроїзм - зміна відтінку залежно від кута огляду. При розгляді його з різних боків можна вловити відтінки синього та фіолетового. А деякі самоцвіти мають олександритову якість - змінюють відтінок залежно від освітлення. Можна зустріти екземпляри з ефектом котячого ока - усередині каменя ніби світиться смужка, що нагадує зіницю очей сімейства котячих.

Натуральні камені можуть не мати насиченого кольору, тому при обробці його максимально хочуть підсилити. Для цього мінерал нагрівають до 500 градусів. Так, у камені зникають усі кольори, крім синього, а його фізичні показники не змінюються.

Зрідка видобувають зразки насиченого синього кольору, які не потребують поліпшення, але найчастіше каміння при екстракції з породи мають буро-коричневий колір. Для отримання яскравого кольору їх нагрівають. Танзаніт властивості кольору узгоджують концентрації хрому та ванадію. Але неправильно думати, що палітра обмежується лише синім та фіолетовим. У природі можна також знайти представників зеленого, рожевого, лавандового та прозорого кольорів.

Задаючись питанням танзаніт дорогоцінний камінь чи ні - швидше так. Він гарний, рідкісний у природі, прозорий та має високі фізичні показники.

Танзаніт ціна в деяких випадках може навіть бути більшою за вартість рубіна або діаманта.

танзаніт

Танзаніт: магічні властивості

Якості каменю ніби намагаються компенсувати його характеристики крихкості. Танзаніт магічні властивості має поєднувати людей.

Камінь має властивості:

  1. Здатність до ясновидіння. Це корисний атрибут для ясновидців та магів. Танзаніт допомагає посилити інтуїцію, і якщо людина від природи має властивості до прозріння, то мінерал розкриває здібності до передбачення. А для звичайних людей камінь стане помічником при ухваленні складного рішення та вибору подальшого шляху.

  2. Допомагає виключити конфлікти – поряд із танзанітом практично не буває скандалів. Навколо нього присутня атмосфера затишку та спокою. А будь-яку ситуацію можна вирішити шляхом мирних переговорів. У робочому колективі присутність цього синього самоцвіту допомагає уникнути конфліктів чи інтриг.

  3. Це знак кохання. Якщо відносини не складаються, у парі виникають непорозуміння, варто придбати прикрасу з танзанітом. Він допоможе розпалити силу любові, пристрасть та енергію. Сережки з танзанітом приваблюють сімейне щастя.

  4. Це магніт для грошей - хто носить прикраси з цим каменем, на того чекає фінансовий успіх і добробут. Однак для тяжіння грошей таки доведеться докласти зусиль – гроші з неба не впадуть, а для цього доведеться попрацювати. До того ж штучний танзаніт таких властивостей не має. Символом для фінансового успіху буде кільце з танзанітом.

  5. За складної життєвої ситуації мінерал допоможе визначитися з правильним рішенням і підкаже, який шлях вибрати.

  6. Камінь дарує впевненість у собі та прикраси в ньому варто одягати на важливі події та зустрічі.

Кому підходить камінь танзаніт?

Астрологи досі не мають єдиної думки камінь танзаніт кому підходить за знаком зодіаку. Найпоширенішою є думка, що камінь заступається за знаків стихії вогню - Лева, Стрільця та Овна. Ці запальні та химерні знаки можуть трохи утихомирити свою дику вдачу в компанії каменю. Натуральний мінерал поділиться з ними своїм миром та врівноваженістю, допоможе стримати емоції та приймати виважені рішення.

Інша ж думка в тому, що танзаніт кому підходить, то це представникам стихії повітря - Близнюкам, Терезам і Водоліям. Цим творчим та багатогранним особистостям найчастіше важко визначитися з вибором та життєвим укладом. А камінь упорається з цими труднощами та допоможе стати на шлях, який їм призначено. З танзанітом вони набагато швидше стануть на ту дорогу, яка приведе їх до бажаного успіху.

Для водних знаків (Риби, Раки та Скорпіони) камінь танзаніт значення має в особистій сфері. Мінерал допоможе уникнути конфліктів, впоратися з сімейними та любовними негараздами, допоможе знайти другу половинку та пошуки щастя увінчаються успіхом.

Для земних представників зодіакального кола (Телець, Діва та Козеріг) танзаніт камінь знак зодіаку стане справжнім дивом у зміцненні сімейних стосунків. За всієї своєї любові до праці та постійно зайнятості танзаніт допоможе правильно розподілити час та ресурси, щоб допомогти власнику покращити стосунки.

Єдина думка всіх астрологів у тому, що танзаніт - це той камінь, що покращує якість життя представників усіх знаків зодіаку і не завдасть шкоди жодному з них. Можливо, деяким представникам потрібно більше часу, щоб познайомитися з ним і розкрити потенціал, але результати не забаряться.

Ювелірні прикраси з танзанітом

Танзаніт набирає все більшої популярності у світі ювелірного мистецтва та дизайнери слідом за брендом Tiffany & Co впроваджують у свої колекції цей гарний мінерал. Кільця, підвіски, кольє, браслети, намиста та сережки танзаніт можуть мати вартість, яка прирівнюється до моделей з діамантами, сапфірами та рубінами.

Оптимальна оправа для мінералу – біле золото або платина. Благородний синьо-фіолетовий колір гармонійно поєднується з нейтральним сріблястим і вписується в будь-який образ. В оправі з білого металу краще проглядається глибока відтінкова палітра.

Важливо пам'ятати, що кристали легко дряпаються і дуже тендітні. Також бояться перепадів температур та нагрівання. Тому при виборі прикраси краще зупинитись на моделях, у яких камінь захищений від ударів та можливих пошкоджень. Тому вироби такі не для щоденного носіння, а для урочистих випадків.

Прикраси з каменем підійдуть для будь-якого віку – вони надають впевненості у собі, елегантності та шляхетності. Жінка у моделях з танзанітом незмінно притягує до себе погляди оточуючих.

танзаніт магічні властивості