Перли, мінералоїд, густина, твердість, кольори.

Перли – чарівність та ніжність

Перли-мінералоїд, біогенне тверде, округле або неправильної форми утворення, яке витягується з раковин деяких морських і річкових молюсків. Цінується як дорогоцінний камінь. Перли складаються з мінеральної та органічної речовини.

Перли є ніжним і тендітним дорогоцінним каменем, який живе в річкових та морських водах. Люди про нього знають не одне тисячоліття. Він загадковий та незвичайний, відрізняється унікальним процесом формування. Все, що потрапляє в раковину - маленький черв'ячок, порошинка вибратися вже не зможуть. Молюс обволікає їх перламутром, внаслідок чого виходить дорогоцінний камінь, що викликає захоплення.

У ХХ столітті в районі Філіппін було знайдено великі розміри перлини. За габаритами та розмірами вона нагадувала людську голову. Вага перлини складала 6,3 кг. Її прозвали головою Аллаха. На вигляд вона і справді нагадувала голову мусульманина, на яку одягнена чалма.

Легенд про цей камінь дуже багато, тому і називання найрізноманітніші: світло місяця, що навіки застигло у водній гладі, сльоза морської німфи або ангела, спалах блискавки. Записи про цей камінь зустрічаються в старих індійських писаннях, на табличках, виконаних з глини, виявлених при розкопках перськими вченими. Перли дуже древній камінь, тому не дивно, що саме його ювеліри почали використовувати, прикрашаючи вироби.

Основні характеристики каменю: фізичні та хімічні

Перламутр – мінерал органічного походження, що з'явився завдяки молюскам та їх захисної реакції на стороннє тіло, що потрапило до раковини. Він одночасно складається з мінеральної та органічної речовини.

Перли можуть бути як морськими, так і прісноводними, ділиться на природний і культивований (не плутати зі штучним).

Гра світла на камені обумовлена ​​інтерференцією світла хвилястої поверхні шарів перламутру. У звичайному вигляді він відрізняється білим відтінком, іноді кремовим та рожевим. Також у природі зустрічаються сині, чорні, зелені, сірі перлини. Таких відтінків можна нарахувати більше 100. Багато в чому колір визначається місцем проживання молюсків, складом водних ресурсів та зрілості перлин. Найбільш цінними вважаються морські перлини.

Перлини відрізняється крихкістю та ніжністю, невисокою твердістю, за шкалою Мооса параметр становить лише 3-4 одиниці. Від будь-якого предмета може бути пошкоджений. Перли дуже різноманітні - його поділяють на види, назви яких залежить від зовнішніх характеристик, це:

  • перли "бароко" – відрізняються пастельними ніжними відтінками та неправильною формою;
  • кеші - японський камінь у вигляді зерна;
  • блістер - він приростає до стулки перлини;
  • касумі – його видобувають із однойменного озера у Японії;
  • суфле - відрізняється особливою яскравістю та легкістю за рахунок пустотілості;
  • блідо-рожевий конк;
  • мабе;
  • бива;
  • печерні перли та ін.
Перли не є одиничним кристалом, він не підпорядковується взаємодії атомів і може набувати будь-якої форми - вона багато в чому залежить від його розташування в раковині.

Культивовані перли

Культивовані перли, вирощування на плантаціях.Вирощування культивованих перлів полягає у створенні сприятливих умов у теплих південних морях або прісноводних водоймах, на таких фермах раковини огороджують від морських хижаків і стежать за здоров'ям молюска, за температурним режимом, при високій температурі раковини опускають глибше у воду, при зниженні температури поверхні.

Культивовані перли, це коли всередину молюсків розміщують намистинки з пресованого перламутру, і молюски повертаються в морську або річкову воду, згодом у природному середовищі намистини покриваються шарами перламутру, також шар за шаром утворюється, як і на перлинах природних.

Імітація перлів

Як відрізнити натуральні перли від штучного:

Втративши (злегка) натуральні перлини один про одного, ви почуєте скрип і в результаті знімається один шар перламутру, потім пошкоджене місце натріть вовняною тканиною, і перлина знову засяє, оскільки натуральні перли складаються з безлічі перламутрових шарів. пошкодивши один шар, ви бачите наступний.

Втративши штучні перлини один про одного, скрипу ви не почуєте, так як поверхня дуже гладка і вони будуть ковзати, при цьому ви пошкодите виріб, оскільки шар перламутру виготовляється з подрібнених раковин, і під ним ви побачите скляну кульку або кульку з пластмаси.

Якщо всередині штучних перлів пластмаса, то намистина буде легка, а якщо всередині скло, то вага буде більшою в порівнянні з натуральними перлами.

Де видобувають та як виробляють перлинний камінь?

Натуральна перлина в молюску

Найвідомішими та якісними перлинами вважаються ті, що були знайдені біля берегів Полінезії та в Перській затоці. Видобуток такого виду здійснювався людьми вручну – вони діставали камені прямо з раковин молюсків.

Масове виробництво перламутру посідає кінець 19 століття. Кокіті Мікімото – підприємець із Японії створив для цього спеціальну плантацію для розведення та культивування перлів. Через 15 років наполегливої ​​праці він запатентив свій винахід на створення ідеального круглого перлинного каменю. Кошики, які він розробив, використовуються й досі.

Процес утворення культивованих перлів – це створення сприятливих умов, використання подразника, який впливає на молюска, провокує його виділяти перламутр. Виробники застосовують різні сторонні тіла, ретельно контролюючи технологічні процеси. Вирощене каміння за своєю красою формі практично нічим не відрізняється від тих, які видобувають у Перській затоці чи Червоному морі. Річкові мінерали видобувають у різних країнах світу.

Оцінка перлів

Оцінюючи перли застосовують літерні позначення від А до D, додаючи “+”

Критерії оцінки перлівКолір

кольори перлів

Визначають візуально під лампою денного світла, або при природному освітленні, використовують підкладку білого кольору.

Колір перлини залежить від виду молюска та середовища, в якому вона виросла (температура та солоність води). Колір буває: білим, рожевим, блакитним, фіолетовим, золотистим, жовтим, бронзовим, сірим, коричневим, червонуватим та чорним.

Блиск

Чим краще відбивається світло від поверхні перлини, тим яскравіший блиск, і відповідно дорожче за перлину. Також блиск залежить від пори року, в холодну пору року блиск яскравіший, а в теплу пору виходить менше блиску.

Товщина перламутрового шару

Товщина залежить від терміну вирощування та здоров'я молюска, а також від температури води. Визначають методом вимірювання, за допомогою лупи зі шкалою, або за методом блікування, якщо через шари просвічується перламутрові відблиски ядра, то шар перламутру тонкий, а перлин з великим шаром не просвічується.

Форма

Найдорожчою формою вважається сферична (кругла) форма.

Сферичні (круглі) перлиА також перли бувають:

  • овальної,

Овальні перли

  • грушоподібної,Перли грушеподібної форми 
  • "блістер" плоскої форми,Перли "блістер"
  • безформне "бароко".Перли "бароко"

Розмір

Перли поділяються на три групи: вагою до 50 мг, вагою від 50-200 мг, вагою понад 200 мг. Чим більший розмір перлини, тим вона дорожча.

Магічні та лікувальні властивості перлів

Навіть у давнину вважалося, що перлинний камінь магічно впливає на людину. Наприклад, у країнах Європи вірили, що цей мінерал продовжує людське життя. Не дивує той факт, що люди похилого віку воліють мати у себе подібні камені.

В Індії вони символізують статки, благополуччя, тому їх намагалися носити ті, хто хотів бути багатим. Китайський народ приділяють цьому каменю велику увагу. Тут усі дівчата носять такі прикраси, оскільки вважають, що добре впливають на енергетику, очищують думки. Жінки, які хочуть мати дітей, повинні носити перлинні прикраси постійно.

У Греції перламутрове каміння – це символи мудрості, розуміння, тому їх мають носити заміжні жінки. Перли здатні усунути сімейні конфлікти, налагодити стосунки між чоловіком та дружиною.

Кому корисно носити перламутрові вироби та яким знакам зодіаку підходить?

Перламутр є каменем сильних людей, тож стане корисним для спортсменів, підприємців, політиків. Він здатний підтримати, направити на правильний шлях, і позбавити мереж марнославства. Астрологи стверджують, що за гороскопом мінерал підходить Терезам та Рибам. Непогано підійде і Ракам, Водоліям, Стрільцям. Діва та Овен можуть носити прикраси рідко, лише у особливі дні життя.

Набір сережки, кільце і підвіска з перлами.Цікаві факти:

1. Французькі вчені у 2012 році знайшли у Саудівській Аравії перлину, якій було 7500 років, і вона відрізнялася розміром 2 мм.

2. Найдавнішою окрасою з перламутру є намисто, яке знайдено в Сузах.

3. Перли потребує правильного зберігання, тому його важливо тримати у приміщенні з високою вологістю.

Купуйте і носите прикраси з цим напрочуд ніжним дорогоцінним каменем із задоволенням!