Історія походження каменя аметист

Аметист - найдорожчий різновид кварцу

Аметист – це різновид кварцу фіолетового, синювато-рожевого або червонувато-рожевого кольору. Має високу цінність в ювелірному світі. Прозорий кварц зі скляним блиском відноситься до напівдорогоцінних. А непрозорий аметист камінь відноситься вже до виробних каменів, є дуже рідкісним.

Характеристики аметиста

Має ряд властивостей, які визначають цінність та красу. Поєднання кольорів, прозорості, щільності, глибини відтінків характеризують самоцвіт. А магічні, цілющі властивості відомі ще з давніх часів.

Колір каменю

Найчастіше має скляний блиск, але бувають представники з перламутровим сяйвом. Цінність мінералу у неповторному фіолетовому кольорі. Забарвлення може мати безліч відтінків: світло-бузковий, з рожевим, жовтим, блакитним, ліловим, пурпуровим, містик, бузковим, синім, темно-фіолетовим, аж до чорного та червоного. Інтенсивність від блідо зафарбованого до насиченого темного.

Існують теорії про причину різної насиченості палітри.

  • Чим більше у складі присутність оксиду заліза, тим окраска яскравіше.
  • На зафарбування впливають дефекти структури кристалів, які нерівномірно поглинають світло, тим самим дають різну міру відбиття світлових променів.
  • Наявність у структурі різних домішок, барвників.
  • Різні місця видобутку. У різних родовищах відтінки мають значні відмінності якого кольору кристали.

Є види, що мають властивість змінювати своє окрашування залежно від різного освітлення або під впливом температур. Є представники, для яких характерний олександритовий ефект – зміна кольору залежно від освітлення, райдужний ефект. Така здатність мають бразильські, уральські зразки. При денному освітленні до них повертається їхній природний вигляд.

Існують різновиди, для яких властивий ефект плеохроїзму - вигляд змінюється в залежності від напрямку погляду - від пурпурового до темно-коричнево-фіолетового. Який колір аметисту буде сьогодні залежить від напрямку світла. Залежно від родовища корисних копалин кристали аметиста бувають чутливими до сонячного світла. Народжені в жеодах гірських порід екземпляри погано переносять сонячне світло, вигоряють. А ось представники, здобуті з кришталеносних жил вулканічних порід, не бояться навіть прямих сонячних променів.

Термічна обробка змінює зафарбування. Її використовують з метою облагородження напівдрагу, надання йому не характерного кольору. При нагріванні до 200 градусів Цельсію він світлішає, відтінки розмиваються. Повторні процедури нагрівання дозволяють досягти стійкого відтінку. Так досягають зафарбовування, характерного для топазів, аквамаринів, цитринів, аж до повної втрати кольору.

Відтінки аметиста

Прозорість аметиста

Має прозору структуру, дозволяє переглядати найдрібніші зміни або нерівності забарвлення. Благородний фіолетовий просвічує на світлі, не втрачає пігментації при тьмяному освітленні.

Фізико-хімічні властивості

Різновиди мають твердість за шкалою Моосу рівня 7. Цей показник забезпечує міцність каменю при дбайливому поводженні. Вироби із бузковим самоцвітом потрібно оберігати від ударів, механічних впливів, щоб він зберіг свою цілісність.

Магічні властивості аметиста

Йому здавна приписували численні лікувальні та магічні властивості. Використання корисно при:

  • лікування головного болю (потрібно було прикласти камінь до голови)
  • від застуди
  • при нервових хворобах
  • від головного болю (пити воду, настояну на мінералі)

На цьому його якості не обмежуються. Висока здатність впливати на душевний стан, корисний для жінок, а також при недугах іншого характеру:

  • допомагає при депресії повернути бадьорий настрій
  • для концентрації на робочих процесах
  • покращує пам'ять, нейронні зв'язки
  • у відносинах сприяє уникненню спокус, оберігає чистоту помислів, здатний показати справжні почуття

Закохані носили цей самоцвіт як оберіг вічного кохання та вірності у вигляді кільця чи кулона, оберігання почуттів від зрад. Якщо трапилося нещастя, - один з пари відходив в інший світ, то той, хто залишився, носив прикрасу з бузковою вставкою на знак любові, яку не подолає навіть смерть.

Історія каменю аметист

З давньогрецької мови аметист це -  "неп'яний", "не п'яний". Є думка, що він оберігає свого господаря від алкогольної залежності. Допомога при алкогольній залежності, при прийманні п’янких препаратів і рідин, лікування від депресії і для покращення настрою - це все про камінь аметист.

Згідно з давньогрецькою легендою своєю появою напівдорогоцінний мінерал завдячує богу виноробства Бахусу. Розсердившись на людей, що вони мало його шанують, почали забувати, Бахус вирішив, що перша людина, яка зустрінеться йому на шляху, буде віддана на поталу тиграм. А зустрілася йому чудова німфа Аметіс. Побачивши тигрів, готових кинутися на неї, красуня благала богині Діані про милість. Та сама у відповідь перетворила її на камінь.

Побачивши скоєне, Бахус пошкодував своє рішення і спробував відродити камінь до життя, поливши його вином. Однак той лише змінив колір на фіолетовий. Так з'явився аметист, який став амулетом від сп'яніння, вчинення необдуманих вчинків. А назву він одержав свою на честь прекрасної німфи.

Родовище аметиста

Відповісти, де знаходиться батьківщина аметиста, досить складно. Сьогодні видобуток аметиста в природі відбувається біля Німеччини, Австрії (райони Біркенфельде, долині Циллерталле, місто Хеммніце). Найбільш цінні екземпляри для ювелірного виробництва видобуваються на території Уралу, Шрі-Ланки та Бразилії. Причому саме в Бразилії видобувають найкрасивіші та найцінніші екземпляри високої якості. Опис зразків із кожного місця видобутку мають разючі відмінності. Особливості аметиста залежать від регіону, родовища, способу видобутку.

Існують також місця видобутку на Кольському півострові, у Вірменії, Уругваї, Мадагаскарі, біля бухти Святої Марії та Північної Америки.

Родовище аметиста

Ціновий сегмент каменю

У 16 столітті на Русі бузковий кристал був дуже рідкісним, навіть вважався дорожчим за дорогоцінне каміння рубіна. Сьогодні ж вартість доступна для охочих отримати такий гарний екземпляр у свою колекцію. Причому зразки навіть більших розмірів, аж до 20-30 карат, залишаються в доступному ціновому сегменті. Інформація за ціною може змінюватись, залежить від видобутку, обстановки на світовій біржі.

Одним з найдорожчих вважається "глибокий російський" з високими показниками кольору та форми. Однак він теж набагато дешевше за рубіни або сапфіри.

Сьогодні розповсюджене вирощування штучних кварців довжиною 25-30 см і з високою насиченістю забарвлення. Причому такі зразки не вигорають не сонці, зберігають своє первозданне забарвлення. Ціна таких варіантів буде набагато нижчою ніж на натуральних.

Правила догляду за виробами з аметистом

Ювелірний камінь простий у догляді та зберіганні. Досить дбайливо до нього ставитися, не допускати ударів, механічних пошкоджень, бути обережним при носінні. Рекомендується виключати контакт із хімічними агресивними засобами - миючими речовинами, косметичними препаратами, парфумерною продукцією.
Почистити прикрасу з дорогоцінною вставкою можна у теплому мильному розчині води та миючого засобу для посуду. Якщо з'явилися помітні забруднення, можна залишити виріб на кілька хвилин у воді, рекомендується застосування щіточки для очищення вставки, кріплення.

Досягти сяйва і блиску можна шляхом регулярного очищення та догляду за моделлю. Не зайвим буде періодичне чищення виробу професійного ювеліра.

Кому підходить камінь аметист

В езотериці він дуже могутній, що означає – носити його потрібно з обережністю. Як допомога, так і шкода від нього можуть мати великі наслідки.
Рекомендується носити прикраси з натуральним кристалом як талісман людям, кому за обов'язком служби необхідно знаходити спільну мову з оточуючими. Це дипломати, політики, люди, які працюють у сфері обслуговування. Постійний контакт убереже від негативного контакту, принесе схильність оточуючих.

Вважається, що постійний контакт із каменем здатний уберегти від згубної тяги до спиртного, він також допомагає не захмеліти. За фен-шуй він сприяє очищенню приміщення від негативної енергетики, є символом чистоти.

Що він дає особам тонкої душевної організації, а також людям творчих професій – письменникам, музикантам, художникам, то це посилення здібностей. Допомагає втихомирити душевні переживання, впоратися з сумом, смутком, хвилюванням, апатією.

Астрологи радять за місячним календарем носити його Водоліям, Овнам, також підійде для Стрільців, Риб. Стимулює найкращі якості, сприяє прийняттю важких рішень, заспокоює хвилювання. Є повір'я, що він навіть може втихомирити буйну вдачу Скорпіонів.

А ось для Лева і Тільця таке сусідство недоречне, оскільки значення самоцвіту входить у протиборство з рисами характеру, що викликає внутрішнє хвилювання. Цим знакам краще не знати, що таке аметист.

Фото аметиста та прикрас з ним

Вважається, що найкраща оправа – це срібло чи білий метал. Однак численні моделі в золоті доводять, що золоті прикраси з бузковим мінералом виглядають гідно. Як виглядає аметист у золотій оправі видно на фото. Багато знаменитостей воліють цей тип кварцу на роль своїх аксесуарів. Досі королівські сім'ї Данії, Швеції, Британії та Норвегії використовують такі вставки для королівських регалій, повсякденних прикрас.

Члени королівських сімей, сучасні зірки світової величини, модні критики визнають красу самоцвіту, із задоволенням носять його у вигляді кілець, брошок, кольє, сережок ін виробів, здатних вигідно відтінити красу і насиченість вставки. Модні хроніки, фотографії з червоних доріжок підтверджують популярність фіолетового кварцу, що не згасає.

Прикраси з аметистом