Чим відрізняється підвіска від кулона - головні відмінності

Чим відрізняється підвіска від кулона - головні відмінності

Розкішні підвіски або дизайнерські кулони – одні з улюблених прикрас чоловічого та жіночого стилю. Моделі із золота та срібла легко вписуються в образ та підкреслюють індивідуальність. Ювелірні прикраси на шию поєднуються з будь-яким типом одягу, їх купують на подарунок дорослим та дітям. Серед виробів зустрічаються підвіска, кулон та медальйон. Звичні назви, але розрізнити їх насправді не так просто. Розглянемо основні відмінності та розберемося в характеристиках.

Улюблена прикраса: вибір ювелірної підвіски

Підвіска - це прикраса, назва якої говорить сама за себе. Його можна кріпити як на ланцюжок, так і на браслет, сумочку, сережки, пальто та інший виріб з дорогоцінного металу. Їх носять однаково чоловіки та жінки - це універсальні аксесуари.

У давнину підвіска була не просто декоративним елементом - вона служила своєрідним покажчиком на статус власника, була магічним талісманом або оберегом. У первісному суспільстві люди одягали жили тварин в отвори в кістках і носили як показник кількості убитих тварин. Вважалося, що цей талісман надає мисливцеві могутності цих тварин.

 

У Середньовіччі починаючи з V століття на розвиток ювелірної майстерності впливають розвиток християнства, початок хрестових походів і створення торгових шляхів. При монастирях та містах розростаються ювелірні майстерні і починають з'являтися перші гільдії ювелірів. Підвіска на шию із епохи Середньовіччя відображала соціальну ієрархію. Дизайн відрізнявся простими елегантними візерунками, вставками з перлів, бурштину та коралів. З'явилися перші вироби у релігійному стилі, а також знаменні істоти.

 

За часів Ренесансу прикраси стають загальнодоступними і для їх виготовлення використовуються найновіші технології. Чоловіки та жінки носять підвіски у вигляді мініатюрних скульптур, -  на поясах, сукнях, одязі. Для них використовувалися біблійні сцени, священні монограми, карети та кораблі, звірі та інші фігурки. Поширення приймають помандери - кулясті підвіски з частиною, що відкривається, в яких носили пахощі, ароматичні речовини. Для їх створення застосовуються ювелірні техніки - чорніння, емаль, прикраси коштовним камінням.

 

Бароко та Рококо вносять свої корективи у розвиток історії підвісок – XVII століття ознаменувалося впливом ботаніки – прикраси прикрашають реалістичними зображеннями рослин. Також часто використовуються перли, зокрема грушоподібні форми на піку популярності – їх використовують для натуралістичних моделей корабликів, звірят. Ювеліри пропонують купити підвіску зі вставками численних та складних композицій дорогоцінного каміння. Далі приходять анімалістичні мотиви, а також застосовуються пастельні тони та асиметричні форми.

 

Що таке підвіска сьогодні? Це результат напрацьованих моделей, створених упродовж століть. Ми маємо розкіш насолоджуватись найширшим асортиментом моделей підвісних прикрас, покликаних підкреслити індивідуальність та відображати характер.

Підвіски і кулони на шию: порівняння основних особливостей

Ювелірна підвіска має кілька різновидів і одним з них є кулон. Що таке “кулон”? У буквальному перекладі  з французької мови кулон означає намисто. Тобто, це прикраса на шию, яка має обтічні форми.

Перший кулон був створений у Стародавньому Єгипті. Такими прикрасами представники імператорської династії підкреслювали статус, наносили на вироби зображення богів та їх імена. Вважалося, що такі талісмани захистять їх від бід та хвороб. З розвитком ювелірної майстерності кулони ставали витонченими та ніжними, в них додалися вставки дорогоцінного каміння. А в Стародавній Греції трендовими моделями були зображення відомих осіб. У Середні віки такі вироби виступали у ролі орденів та нагород, іменних прикрас. З'єднуючи кулони та підвіски майстри навчилися виготовляти кольє для дівчини та намисто. Сьогодні ж кулони – це прикраси, які носять на ланцюжку чи шнурку.

Можна виділити основні відмінності кулона від підвіски:

  • Кулони найчастіше виготовляють із дорогоцінних сплавів, а також натуральних каменів, у той час як підвіска може складатися зі шкіри, пластику, не цінних сплавів.

  • Купити кулончик для дівчини на шию можна тільки у ювелірного майстра, який працює з дорогоцінними сплавами та застосовує технологічно складні процеси обробки. Тоді як підвіску можна виготовити навіть у домашніх умовах.

  • Один кулон це одинична прикраса на ланцюжку або шнурку. А підвіски навпаки, можуть розташовуватися по кілька штук на ланцюжку або браслеті. Яскравим прикладом може бути стиль Pandora.

  • Кулони на шию тому так і називаються, що носяться тільки на шиї.

Підсумовуючи, можна сказати, що кулон цілком можна назвати підвіскою, а ось навпаки – ні. Щоб розібратися, що таке медальон, варто запам'ятати, що він має овальну або кругла форму, і прикрашений зображенням портрета значимої людини, ініціалів або історичними подіями.