Із чим носити вироби з білого золота. Характеристики прикрас

З чим носити вироби із білого золота. Характеристики прикрас

У сучасних ювелірних студіях можна зустріти золото різних відтінків. Для найдосвідченіших і найвимогливіших покупців ювеліри не втомлюються вигадувати цікаві за кольоровою гамою сплави, з яких створюють сучасні трендові моделі прикрас. Іноді викликає подив, як золото може бути червоного, жовтого, білого або чорного кольору і як довго виріб з такого металу носитиметься. Зокрема, все більше набирають популярності серед модниць золоті прикраси з білого золота.

Алхімія золота та магія перетворення

Варто розібратися з чого складається метал під назвою "біле золото". До його складу входить чисте золото та лігатура з різними відтінками. Найчастіше в лігатуру входять:

  • марганець

  • паладій

  • платина

  • нікель

  • срібло

Можуть включатися також інші метали в невеликих кількостях. Раніше як лігатура часто застосовувався нікель. Але дослідження з часом показали, що цей компонент стає причиною частих алергічних реакцій та викликає шкірні висипання. Тепер у деяких країнах Європи нікель заборонено для добавок до складу дорогоцінного сплаву.

Проба показує кількість чистого металу, що є у сплаві. В ювелірних магазинах Ви зустрінете проби:

  • 375

  • 500

  • 585

  • 750

Найбільшого поширення набув сплав 585 проби (58,5 % ауруму, інше - добавки). Розповсюдження цей сплав отримав за відмінні експлуатаційні характеристики та естетичний зовнішній вигляд.

Чому ж біле золото саме біле? Такий колір надає йому лігатура, а саме – нікель, паладій, платина, срібло та інші. Крім того, ці складові підвищують міцність та зносостійкість дорогоцінностей.

Особливості виробів із білого золота

Сьогодні практично всі ювелірні вироби з білого золота покривають родієм. Навіть з додаванням лігатури сплави все одно досить м'які та схильні до пошкоджень та абразивних подряпин. А родієве покриття захищає поверхню від усіляких деформацій та зовнішніх факторів впливу. Особливо це стосується кілець, які часто знаходяться на виду та підлягають найбільшому зносу. А родієва обробка захистить кільце від потемніння, залисин і пожовтіння.

Але навіть родій з часом зношується і при активному носінні потрібно відновлювати покриття. Для цього потрібно звернутися до досвідченого ювеліра, який покриє виріб новим шаром дорогоцінного металу та відновить блиск.

Якщо прикраса стала жовтіти, це означає, що родієве покриття почало стиратися і його потрібно відновити. Чому це може статися:

  • Людський піт при контакті з родієвим покриттям поступово роз'їдає метал і він руйнується. Причому це може статися, навіть якщо виріб регулярно доглядають.

  • При дії сили тертя. При носінні прикраса поступово контактує з речами, одягом та зовнішніми факторами. Через що поверхня покриття поступово стоншується і стирається.

  • Агресивне чищення та контакт з мийними засобами призводить до стирання покриття та пожовтіння виробів.

  • Механічний вплив. Навіть при високій міцності родію механічні дії завдають шкоди цілісності покриття і призводять до його протирання.

Які кольори одягу пасують до прикрас із білого золота

Зараз модні тенденції схиляються до того, що прикраси з білого золота стають все більш популярними. Молодь воліє змішувати в образі біле золото та срібло. Однак і старші жінки вносять у свій стиль новий ковток повітря у вигляді нових світло-сріблястих моделей.

Розробка цього матеріалу зробила великий внесок у створення сучасних прикрас для чоловіків. Він суворіший і брутальніший, більше підходить для чоловічого образу. При виборі аксесуарів для чоловіків краще вибирати білий метал, оскільки він краще поєднується з піджаком або джинсами.

Біла основа чудово гармонує з камінням світлого відтінку:

  • діамантами

  • блакитними топазами

  • синіми та зеленими опалами

  • аметистами

  • сапфірами

Стилісти нам підказують як правильно носити золоті прикраси. Вважається, що дрібні деталі, як то блискавка на куртці, пряжка пояса або ґудзики - повинні відповідати кольору дорогоцінностей. А от якщо деталі відтінку латуні, міді – то баланс порушується й образ стає не гармонійним.

  • Коштовності із білого золота чудово комбінуються з чорними предметами гардероба. Таким чином можна створити гармонійний жіночний образ, позбутися темних ноток та похмурого настрою. Чорна тканина ефектно відтінює сріблястий метал. Зокрема має добрий вигляд атлас і оксамит.                                                                                                     Коштовності з білого золота

  • Другою за рахунком, але не за важливістю, буде біла основа. Особливо у весільному образі поєднується сукня нареченої та кольє, діадема.                                                             Біле золото у весільному  образі

  • Одяг у стилі металік, з різними відтінками перламутру стане гарним поєднанням.                 Одяг кольору металік з білим золотом

  • Для святкового образу красиво поєднувати білий метал з темно-синіми речами, фіолетовими та бордо. Для літнього свята біле золото підходить під блакитні, пастельно-лимонні відтінки та інші ніжні, ненасичені кольори.                                                                     Біле золото з темно-синіми речами

  • З принтом слід бути обережними, оскільки малюнки на одязі руйнують гармонію благородного металу.

  • Однозначно біле золото з чим носити, то це з сучасними речами в ультрамодному стилі.

Прикраси із білого золота: яка ціна питання?

Існує думка, що вартість білого золота вища, ніж червоного і жовтого. Це водночас і так і не так. Адже ціна сплаву за рівної кількості ауруму залежить від виду легувальних елементів, які додають до нього.

  • при додаванні, міді, нікелю, цинку - вартість сплаву приблизно дорівнює ціні червоного

  • при додаванні паладію - трохи вище

  • найдорожчий різновид - при введенні в ролі лігатури платини. Цей дорогоцінний метал має високу вартість і суттєво впливає на ціну сплаву. До того ж робота з ним дуже трудомістка і також накладає деякі обмеження.

Сьогодні дорогоцінності із модного сплаву на піку популярності та ювелірні майстри можуть завищувати ціну прикрас за рахунок високого попиту на них. Хоча ґрунту для такого підвищення ціни немає.

Найкращі друзі білого золота - діаманти

Прикраси зі сріблястого сплаву універсальні та підходять всім. Однак є поправки – біле золото особливо яскраво виглядає із діамантами. В історії ювелірної справи є легенда, що таке золото створено спеціально для інкрустації діамантів. Завдяки світлому кольору металу діаманти особливо яскраво сяють і грають на світлі більше, ніж в іншому кольорі металу. Чудовим вибором стануть сережки з білого золота з діамантами.

Такий вибір обумовлений тим, що в сріблястий сплав не додається мідь. У ньому відсутній жовтуватий відтінок. Допустимо використовувати метал іншого кольору, якщо діамант має відтінок кольору. Але для кришталево чистого даймонду біле золото найкраща оправа. Це спосіб підкреслити переваги дорогоцінної вставки у будь-якому вигляді прикраси.

І є такий нюанс – навіть при вставці даймонду в вироби з червоного, рожевого золота найчастіше кріплення або основа виготовляються саме з білого металу для покращення зовнішніх характеристик виробу та підвищення блиску.