срібний посуд

Посуд зі срібла як фамільна реліквія

Срібний посуд має не лише декоративну функцію, це також цінний артефакт із багатою історією та унікальними характеристиками. З давніх-давен дорогоцінні метали були й залишаються по цей день символом добробуту та високого рівня життя. Історія виробів із дорогоцінних сплавів налічує не одну тисячу років і є відображенням еволюції мистецтва та елегантного способу життя.

Столове срібло використовували ще давні греки та римляни. Його застосовували аристократи для сервірування столів, і навіть проведення ритуальних обрядів.

Середньовіччя зробило свій внесок у розвиток мистецтва створення декоративного посуду зі срібла. Вишукані форми доповнилися різьбленими візерунками та гравіюванням. 

Розквіт декоративної обробки столового срібла припав на епоху бароко та рококо. Майстри буквально створювали ювелірні шедеври, з яких можна було вживати їжу та напої.

З XIX століття срібло отримало нову естетику та практичність. Посуд зі срібла використовувався повсюдно для традиційного сервірування. А в сучасному світі столові срібні прилади стали менш формальними та адаптованими до сучасного способу життя.

Вся історія срібного посуду стала одою елегантності, розкоші та ювелірної майстерності. Сьогодні це втілення естетики та культури для розкішного сервірування та вишуканої краси на столі.

Як подати страву красиво: срібні набори посуду

Є столовий посуд із срібла двох основних різновидів:

  • із срібла 925 проби. Сьогодні це найпоширеніший вид посуду, що Ви можете зустріти на прилавках ювелірних магазинів.

  • зустрічаються вироби із срібла 875 проби.

  • антикварне срібло. Ці вироби цінуються за свою історичну цінність та мають власну історію.

Важливо знати, що посуд із срібла - це не тільки предмети для повсякденного сервірування столу, але й багата культурна спадщина. Воно має свою історію та відрізняється благородною красою.

До куверта (столове срібло набір предметів для однієї персони) входять традиційні:

  • обідні вилка ніж та ложка;

  • закускові виделка та ніж;

  • виделка та ніж для риби;

  • десертні вилка та ложка;

  • ніж для масла;

  • чайна ложка;

  • кавова ложка.

Якщо передбачається зміна страв, то для закуски, яка подається на початку, використовуються прибори, які трохи менші за обідні. Якщо подаватиметься рибна страва, то в сервіруванні будуть використані вилка і ніж, вони лежатимуть відразу за закусковими, оскільки рибні страви подаються після закуски. Також обов'язковим є ніж для масла, який сервірується з десертною тарілкою. Десертні виделка та ложка сервіруються вище десертної тарілки. Чайна ложка лежить на блюдці перед чашкою.

Срібний посуд: користь від чудового подарунка

Часто друзі та родичі вирішують посуд зі срібла купити на подарунок. Це оригінальний і корисний подарунок, який не тільки порадує, а й принесе користь загальному стану організму та здоров'ю. Малюкам вибирають ложечку "на перший зубик", для молодят - столові срібні прилади, а для батьків та вікових родичів найкраще підійдуть комплекти. Срібний посуд ціни має різноманітні й можна підібрати моделі на будь-який бюджет.

Тож за що цінуються такі вироби і яку користь нам несуть?

  1. Особливі антибактеріальні властивості. Науковими дослідженнями було виявлено, що срібло є природним антисептиком, який здатний знімати запалення та блокувати інфекцію, яка потрапила до організму.

  2. Іони срібла мають здібності, що очищають. Вони ефективно облагороджують їжу та рідину, з якою контактують. Крім того, езотерики вважають, що аргентум насичує продукти позитивною енергетикою. Вважається, що вода із срібного посуду корисна для вмивання та полоскання порожнини рота. Іонізована вода сприяє зміцненню здоров'я, продовженню молодості, життєвого тонусу та боротьбі з вірусними захворюваннями.

  3. Доведено користь для психічного здоров'я людей, які регулярно використовують посуд із благородного металу для їди. Вироби сприяють підвищенню настрою та позбавленню негативних думок.

  4. Регулярне питво рідини зі срібних келихів допомагає гіпертонікам, а також людям із безсонням та захворюваннями ШКТ.

Купити столове срібло корисно не тільки для використання у сервіруванні столу. Це також і гарна культурна спадщина з багатою історією, красою та унікальними властивостями. При прикрасі столу таким виробам немає рівних в епатажності та розкоші.

Чому в давнину дуже цінувався посуд зі срібла, так це завдяки його дезінфекційним властивостям. Особливо в епоху Середньовіччя, коли санітарні умови бажали кращого такі прибори були дуже корисні для захисту від інфекцій і хвороб.

Нехай від срібного посуду користь незаперечна, але необхідно мати на увазі, що вироби 925 проби можуть завдати шкоди організму. Срібло має властивість накопичення в організмі, симптомами чого стають болі в животі, запаморочення та депресивний розлад. Тому не рекомендується щоденне застосування таких приладів, щоб уникнути негативного впливу металу на організм. Рекомендується користуватися столовими срібними приладами з урочистих випадків, свят або періодично.

Для лікувального застосування рекомендується використовувати іонізатор. За його допомогою очищають воду. Позитивного ефекту можна досягти не більше 100 мл на день такої рідини.

Вироби із срібла посуд мають ряд переваг, чому варто вибрати саме такі прилади:

  • надійність та міцність. Якщо правильно використовувати та знати як почистити столове срібло, воно прослужить не один десяток років і стане гідною прикрасою святкового столу, а також його можна буде передати у спадок.

  • антибактеріальні властивості срібла сприяють збереженню смакових якостей їжі без змін.

  • вишуканий візуал. Безперечно, посуд з аргентуму виглядає неймовірно стильно та красиво. Що саме по собі вже сприяє апетиту та гарному настрою. Приємний на дотик метал приємно тримати в руках, а випити вина із срібного кубка – ще один вид вишуканого задоволення, порівняти яке можна лише із насолодою від розкішного бенкету. Срібний посуд і декор стоять пліч-о-пліч при створенні святкового настрою. 

Одним із недоліків є висока на столове срібло ціна в порівнянні з аналогами з кераміки та порцеляни. Це обумовлено застосуванням матеріалів великої цінності - дорогоцінного сплаву срібла 925 проби, а також часто вставок натуральних мінералів. Попри це, столове срібло – вигідне вкладення, цінність та ціна якого зростає щороку. А при дбайливому зберіганні та використанні воно стає ознакою сталості та добробуту господарів, показник їхнього рівня життя.

Посуд для напоїв зі срібла

Для повноцінного сервірування столу не обійтись без посуду для пиття. А оформити стіл із пафосом та епатажністю однозначно допоможуть столові срібні прилади. Срібні ложки, страви, таці, виделки зі срібла грають одну з перших скрипок в ансамблі сервування. Але вишуканість келихів і фужерів із шляхетного металу знецінити неможливо. Срібний посуд для напоїв вражає уяву та надихає на досягнення нових вершин в оформленні столу у новому сучасному стилі.

Світ ювелірної моди дарує нам величезний асортимент виробів для напоїв:

  • келихи

  • фужери

  • чарки

  • кубки

  • фляги

  • пивні кухлі

  • чашки для чаю та кави

  • глеки

  • графини

  • срібні набори посуду на кілька осіб

Срібна посуда для напоїв буде гідною прикрасою столу та наочно покаже смак та достаток господарів цих вишуканих виробів для сервірування урочистого столу.

Срібні столові прибори для дітей

Користь аргентуму для організму людини доведена науково, і такі вироби використовуються вже не одне століття. А для дітей ми хочемо найкращого, не шкодуючи ні сил, ні грошей на досягнення їхнього добробуту. Так, срібні столові прибори для дітей стали однією з найбільш популярних категорій посуду в наш час. Завдяки антибактеріальним та знезаражувальним властивостям срібні ложки для дітей мають попит буквально з народження малюка. Сьогодні заведено купувати ложки на народження дитини, на хрестини, на перший зубик та ін. Різноманітність моделей вражає та надихає не зупинятися на досягнутому.

Доведено, що срібло губить бактерії та інфекції. Якщо за часів Середньовіччя це було основним чинником для вибору посуду з дорогоцінного металу, то на сьогодні це скоріше профілактичні заходи.

Здатність ложок зі срібла не впливати на смак їжі дуже стане в нагоді у разі першого прикорму для малюка і дозволить йому відчути всю палітру смаку нової страви у всій його різноманітності. Тому срібло для дітей стане перепусткою у світ насолоди смачною їжею.

Крім того, недаремно кажуть: “Народився зі срібною ложкою у роті”. Якщо дитина з дитинства звикає приймати їжу зі срібних приладів, то установка на отримання кращого в цьому житті зіграє їй на руку при досягненні поставленої мети в майбутньому.