Як розплутати ланцюжок

Як розплутати ланцюжок: поради експерта

Ви пробували свої сили у зав'язуванні морських вузлів? Тому що ювелірні прикраси без проблем зроблять це замість вас. Часто замість акуратно покладеного ланцюжка зі скриньки ми дістаємо щось повне вузлів і петель. Головне в такій ситуації не впадати в паніку, глибоко зітхнути та взятися за розплутування. Цей квест не настільки складний, як здається на перше враження, і Ви легко пройдете це завдання, якщо спробуєте наші поради. Наберіться терпіння і давайте разом розберемося, як розплутати ланцюжок.

Що робити, якщо улюблений ланцюжок заплутався?

Таке явище, як заплутаний ланцюжок, зустрічалося, мабуть, у кожного з нас. Варто забути ненадовго про прикрасу, вчасно не розкласти рівно, або недбало кинути на тумбочку - і Ваш виріб перетворюється на суцільну велику грудку з вузлами та петлями.

Перед тим, як розпочати процес розплутування, обов'язково проведіть підготовчі операції. Не варто ними нехтувати, адже від них залежить результат операції, як розплутати вузол на ланцюжку.

  • Визначення способу роботи. Вивчіть всі запропоновані варіанти як розв'язати вузол на ланцюжку. Визначте якість та властивості Вашої прикраси – його товщину, які ланки у ланцюжку – дуті або повноважні. Адже для розплутування потрібно вибирати найбільш щадний варіант, щоб не пошкодити виріб.

  • Потрібно підготувати рівну горизонтальну поверхню - стіл, кухонна стільниця, підвіконня та ін. Обов'язково без шорсткостей і нерівностей.

  • Контрастне покриття поверхні - на темному тлі прикраса краще переглядатиметься.

  • Приготуйте гарне освітлення. Якщо на вулиці день, то достатньо буде денного освітлення, а у вечірній час або в сутінки обов'язково використовуйте лампу.

  • Перед тим як розплутати цепочку слід максимально рівно розкласти виріб на поверхні. Але робити це потрібно акуратно, щоб не затягнути вузлики, які з'явилися на ланцюзі.

Як розв'язати вузол: найкращі способи порятунку прикраси

Якщо ланцюжок заплутався, потрібно приготувати гострий інструмент для розв’язування вузлів, але не слід для цього застосовувати голку, адже вона може пошкодити ніжну ланку ланцюга. Як замінник можна використовувати зубочистку - вона дбайливо розплутує прикрасу без пошкоджень.

  1. Перший метод, як розв'язати вузол на ланцюжку - використовуючи соняшникову або будь-яку іншу рідку олію. Її можна замінити подібним засобом – наприклад, рідиною для миття посуду. Для цього розкладіть ланцюжок на рівній поверхні, але при цьому не затягніть вже наявні вузлики. Якщо потрібно розплутати кілька прикрас, які сплуталися між собою, роз'єднайте їх замочки. На всі вузли потрібно нанести по кілька крапель олії. Жирне масло дозволить ланкам легше ковзати між собою. Вставте в середину сплутаної ділянки по кілька зубочисток і розсуньте їх убік. Так по черзі слід розплутати кожен із вузлів. Цей метод не надто швидкий і слід запастися терпінням. Перед одяганням слід очистити прикрасу від залишків олії – прополоскати ланцюг у розчині рідкого мила та промити у чистій воді.

  2. Другий спосіб – за допомогою дитячої присипки або тальку. Найчастіше тальк використовують для усунення зайвої вологи з поверхні. Але якщо потрібно розплутати золотий ланцюжок дитячий, ця властивість буде корисною, адже присипка спрощує тертя ланцюга і допомагає ланкам ковзати між собою. Порядок дії той самий, що і при розплутуванні олією. Нанесіть трохи тальку на проблемну ділянку і розітріть пальцями так, щоб присипка потрапила всередину вузла. Далі, як розв’язати вузол на ланцюжку - використовуючи дві зубочистки акуратно посувайте їх у різних напрямках так, щоб роз'єднати сплутану ділянку. Після роботи слід прополоскати прикрасу в розчині пінної води та просушити рушником.

  3. Ще один спосіб як швидко розплутати ланцюжок – за допомогою викрутки. Так, раніше була рекомендація, що забороняє використовувати гострі предмети для розплутування прикраси, але якщо у розпорядженні більше нічого немає, а привести прикрасу в робочий стан потрібно негайно, можна акуратно застосувати викрутку. Важливо запам'ятати, що такий спосіб не можна застосувати, якщо Ви думаєте, як розплутати золоту цепочку. Цей спосіб занадто травматичний. Для роботи потрібно покласти ланцюжок на горизонтальну поверхню та вставити її кінчик у центр вузла. Потроху розгойдуйте кінчик викрутки у вузлі та коли з'явиться отвір, то вставте у вузол викрутку і за допомогою пальців розсуньте убік.

  4. Ще один спосіб, що робити, якщо заплутався ланцюжок - застосувати банальний засіб для миття скла. Також для використання знадобиться пральна машинка. Покладіть прикрасу в маленьку пластикову коробочку і набризкайте на неї рідини для миття вікон. Так, зчеплення між ланками не буде таким щільним і вузли простіше розсуватимуться. Потім цю коробочку поставити на кришку пральної машини та запустіть повний цикл прання. За час роботи прання та вібрації при віджимі вузли стануть більш податливими. Далі за допомогою пальців потрібно лише завершити роботу. Далі очистити прикрасу рідким мийним розчином і просушити серветками.

Якщо прикрас кілька і вони заплуталися між собою, то можна застосовувати всі перераховані способи розв'язати ланцюжок. Попередньо розстебнути всі замки та розкласти прикраси на рівній поверхні. Після - використовувати будь-який зі способів, по черзі відокремлюючи по одному ланцюгу. У цій роботі допоможуть пальці та зубочистки. А після закінчення обов'язково слід промити прикраси від олії чи тальку, чи будь-якого іншого засобу.

як розплутати ланцюжок

Що краще не робити, якщо хочете розплутати ланцюжок без пошкоджень

Щоб не довелося ставити собі питання, як розплутати ланцюжок золотий, слід застосовувати превентивні заходи, щоб не допустити зав'язування вузлів на прикрасах. Адже набагато простіше запобігти, аніж потім займатися відновленням виду прикраси. Якщо Ваші прикраси зберігаються хаотично, то вони обов'язково рано чи пізно стануть одним єдиним цілим, адже прикраси точно знають, як правильно в’язати вузли. 

Існують методи, як правильно організувати зберігання ювелірних прикрас, щоб вони не зав'язувалися між собою:

  • У пластиковій соломинці. Пропустіть ланцюжок через отвір у соломці та вільні краї з'єднайте. Якщо на прикрасі є кулон, то розріжте соломинку на дві частини та пропустіть кожну ділянку кольє в отримані відрізки та застебніть. Так, купити золотий ланцюжок з фіанітом або іншим підвісом - це одна справа. Але потрібно організувати та зберігання таких коштовностей. 

  • Можна розмістити прикраси на стіні. Закріпіть у ряд на стіні або дверцятах шафи кнопки або маленькі цвяхи та розвішайте на них ланцюжки. Так вони не зможуть переплітатися і плутатися між собою.

  • Щоб не мучитися питанням, як розплутати срібний ланцюжок, слід зберігати їх в окремих мішечках або відділеннях скриньки так, щоб вони не стикалися між собою.

  • Для домашнього зберігання є популярним спеціальні декоративні підставки, виконані у вигляді дерева або стилізації під тварину, геометричну фігуру. На ньому можна зберігати будь-які види прикрас – кільця, сережки, ланцюги та підвіси. Важливо, щоб така підставка мала багато відгалужень, і на них помістилося більше виробів.