Чим відрізняються види замків для сережок: давайте розберемося

Чим відрізняються види замків для сережок: давайте розберемося.

Сережки - це одна з найдавніших форм ювелірних прикрас для тіла людини. Найдавніші сережки, які були знайдені на землі, відносяться до періоду 2000 року до нашої ери. Як вважають експерти, ці прикраси прийшли до нас з Азії і з Близького Сходу, саме там відбулося зародження даного модного зразка.

Але ось в середні століття популярність сережок різко впала. Їх просто не носили. Справа в тому, що в цей час була мода на перуки і високі коміри. В результаті мочки вух були приховані, а значить і прикрашати їх було безглуздо.

Повернула колишню славу цим прекрасним прикрасам королева Єлизавета. Вона любила одягати перлинні підвіски, протягнуті в мочки вух. Приблизно в цей же час особливу популярність сережки завойовують і у моряків. Для них це стає символом перетину екватора.

Сьогодні ж сережки - це одне з найпопулярніших прикрас, яке можна зустріти і на зовсім юної дівчинки, і на жінці похилого віку. В основному використовуються прикраси з золота і срібла, інкрустовані різними каменями - діамантами, сапфірами, фіанітами.

Золоті сережки випускаються в двох варіаціях - 585 проби і 750 проби. Кожна з цих проб є 14-ти і 18-ти каратним сплавом золота відповідно. Що ж стосується типів що виготовляються на сьогоднішній день сережок, то їх не так вже й багато - це гвоздики, люстри, сережки з підвісками, обручі і навісні сережки.

Також моделі цих ювелірних виробів відрізняються і замком, який фіксує сережку в мочку вуха.

Давайте розглянемо кожне кріплення окремо:

Англійська замок.

Цей замок має ще одну назву - швензовий. Застосовується ця конструкція в основному в складних і важких моделях, там де потрібна сильна фіксація. В основному англійський замок встановлюється в моделі з дорогими каменями, важкими підвісками, інкрустованими кристалами. Замок цей простий у використанні, але при цьому феноменально надійний. Він являє собою штифт, який вставляється в дірочку в мочці вуха, потім захоплюється зі зворотного боку мочки швенза. У швенза зроблено спеціальний отвір, в яке проходить штифт. Також штифт забезпечений спеціальною "вибоінка", яка і фіксує застібку в закритому стані. До речі, варто відзначити, що англійський замок - це найпопулярніша застібка на території країн СНД, а ось в Західній Європі і в Сполучених Штатах Америки її називають "європейським замком".

сережки з англійським замком

Французький замок.

Ця модель застібки навпаки отримала своє поширення на території Заходу. Вона являє собою дуже просту конструкцію: штифт, вигнутий у вигляді петлі. Цей штифт протягується в мочку вуха і забезпечує утримання прикраси на місці. Правда, використовується даний замок тільки у важких виробах, інкрустованих коштовним камінням, так як надійність даної моделі застібки забезпечується саме за рахунок ваги вироби. Якщо забезпечити французьким замком легкі сережки, ви їх просто втратите. Іноді французький замок ускладнюють і роблять фіксацію моделі за допомогою гвинтового замку. Тоді надійність прикраси підвищується десь в два рази.

сережки з французьким замком

Штіфтовий замочок.

Цей тип застібки поширений в моделях сережок - гвоздики. Він являє собою недовгий стерженек, який виконано у вигляді прямої лінії. Цей штифт протягується в мочку вуха і фіксується спеціальними закрепами. Залежно від конкретної реалізації моделей-гвоздіков, їх ще називають Пусети або шпильками. Що ж стосується фіксатора штифтового замочка, то вони можуть бути просто одягатися, а можуть бути фіксованими. Наприклад, є модель, де навертається різьблення і можна регулювати притискну силу. Зазвичай така ускладнена модель замку використовується в дорогих виробах.

сережки з штіфтовим замком

Непомітний замок.

У цього замку немає офіційної назви. Він використовується виключно в сережках, виконаних за типом обручів. Непомітний замок виходить за рахунок того, що короткий штифт, який прироблений до однієї сторони сережки, вставляється в порожнисту трубку другої сторони моделі. В результаті відбувається замикання кільця, а застібка захована за вухом, виявляється непомітною.

сережки з непомітним замком